НовиниЧеркащинаНа підприємствах одного з українських олігархів грубо порушують трудове...

На підприємствах одного з українських олігархів грубо порушують трудове законодавство

-

- Advertisment -

"Панів за те там мордували, і жарили зо всіх боків, що людям льготи не давали, і ставили їх за скотів…" Ці рядки про пекло із безсмертної поеми "Енеїда" Івана Котляревського варто нагадати сучасним власникам аграрних холдингів, які грубо порушують трудові права громадян України, перетворюючи своїх працівників на майже безправних рабів. Дослідження громадських організацій та звернення громадян до народних депутатів України свідчать про такі кричущі випадки:

– вікову дискримінацію при прийомі на роботу;

– грубі порушення норми тривалості робочого часу;

– систему штрафів та одноосібне визначення керівництвом агрохолдингів підстав для виплати працівникам премій;

– створення неналежних умов праці, зокрема на шкідливих та небезпечних роботах, а також пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах;

– обмеження права на отримання щорічної додаткової оплачуваної відпустки жінкам, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, та залучення жінок до робіт у нічний час;

– політичний тиск, зокрема погрози незаконним звільненням з метою досягнення політичних цілей власників та керівників агрохолдингів.

Усі ці порушення характерні для підприємств агрохолдингу ПАТ "Миронівський хлібопродукт", власник якого Ю. Косюк давно створив у державі свою вотчину, де не діють українські закони про працю, натомість "феодал" вирішує все. У цьому переконує ґрунтовне дослідження провідної громадської природоохоронної організації Національний екологічний центр України "Агропромисловість наступає: жінки та навколишнє середовище. Соціально-гендерний вплив агропромислових об’єктів на сільських жінок" за 2015 р. У ньому зафіксовано численні грубі порушення законодавства про працю дочірнім підприємством МХП − ТОВ "Вінницька птахофабрика".

Ніби машина часу переносить у часи середньовіччя. Скажімо, компанія надає перевагу молодим працівникам, а не тим, кому за …45. Робочий графік сягає до 12 годин на добу при 8-годинному робочому дні. Крім того, компанія очікує від працівників 6 днів роботи на тиждень замість 5, не компенсуючи при цьому перенавантаження своїх працівників. Таким чином, тривалість робочого часу працівників ТОВ "Вінницька птахофабрика" може становити не законні 40, а 72 години! Більш того, незважаючи на начебто конкурентну для регіону заробітну плату, отримати її повністю майже неможливо. А все через існування системи штрафів на підприємстві.

Трапляються і інші випадки порушення трудового законодавства на ТОВ "Вінницька птахофабрика". Одному працівнику в очі потрапила куряча кров і в нього почалися проблеми зі здоров’ям. Утім, керівництво жодним чином на це не відреагувало. Робітників також не забезпечують необхідними речами для безпечного виконання своїх обов’язків, а переважна більшість працівників холодного цеху хворіють через відсутність спецодягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту. Керівництво також встановило обмеження для надання додаткової оплачуваної відпустки для жінок, які мають двох або більше дітей віком до 12 років (а не до 15 років як це передбачено законодавством України), а також залучає жінок до роботи у нічні зміни тощо.

Таким чином, згідно із дослідженням Національного екологічного центру України, ТОВ "Вінницька птахофабрика" як роботодавець систематично порушує законодавство про працю та трудові права громадян, а саме – ст. 21, ст. 50, ст. 163, ст. 175 та ст. 1821 Кодексу законів України про працю, а Положення про преміювання на ТОВ "Вінницька птахофабрика" суперечить ст. 15 Закону України "Про оплату праці". Утім, "Вінницька птахофабрика − не єдина структура МХП, яка ганебно ігнорує українські закони про працю. У переліку "горе-роботодавців" й інші "дочки" МХП – ПрАТ "Миронівська птахофабрика", ДП "Перемога Нова" та ТОВ "НВФ "Урожай". З численними скаргами на них до народного депутата України Віктора Вовка, який офіційно закріплений фракцією Радикальної партії Олега Ляшка за Черкаською областю, систематично звертаються жителі м. Канів та Канівського району, мешканці с. Будище та Черкаського і Корсунь-Шевченківського районів, де діють ці підприємства. До речі, про численні аналогічні порушення законодавства про працю та трудових прав громадян повідомляють у мережі Інтернет працівники МХП та його дочірніх підприємств й в інших областях України.

"Феодали" з МХП вже почали використовувати новітні технології для вдосконалення механізмів тотального трудового рабства. Завдяки відеокамерам на "Миронівському хлібопродукті" тепер слідкують за емоціями працівників і нещасливих, на думку керівництва, тепер просто звільняють. Але приватна власність не повинна скасовувати принаймні наявність совісті. Утім, "пани" із МХП настільки відчули свою безкарність, що навіть вдались до політичного тиску на працівників та членів їхніх сімей. Цей кричущий випадок відбувся під час виборів у Ліплявську об’єднану територіальну громаду (ОТГ) у жовтні 2017 р. Службові особи ПрАТ "Миронівська птахофабрика" та НВФ "Урожай" примушували людей голосувати за "свого" кандидата на посаду голови Ліплявської ОТГ. У разі "неправильного" голосування погрожували звільненням з роботи за начебто порушення законодавства про працю.

Як відомо, власник агрохолдингу МХП Юрій Косюк відкрито хизується своєю близькістю до влади. Зокрема, 10 травня 2018 р. в інтерв’ю "Big Money" він заявив, що є радником Президента України Порошенка П.О. з економічних питань, а Прем’єр-міністр України Гройсман В. Б. його "друг по життю" вже понад 10 років. Чи не високий статус власника ПАТ "Миронівський хлібопродукт" олігарха Юрія Косюка "заважає" правоохоронним органам розслідувати приклади політичного тиску на жителів Ліплявської ОТГ, які працюють на підприємствах МХП, та погрози їм звільненням за начебто порушення законодавства про працю з метою примусити голосувати за певного кандидата? Якщо "аграрний барон" Юрій Косюк має такий значний влив у регіонах, проводити перевірку щодо порушень законодавства про працю на МХП та його дочірніх підприємствах має центральний апарат Державної служби України з питань праці, а не її територіальні управління. Адже лише таким чином можна забезпечити повну, належну та незаангажовану перевірку цих кричущих фактів, вжити заходів для їх усунення та притягнути винних осіб до відповідальності.

У ХХІ столітті Україна, яка обрала цивілізований демократичний шлях розвитку, не може перетворюватись завдяки зусиллям деяких аграрних олігархів на середньовічне князівство, де феодалами повністю ігноруються права й свободи людини. Так вважає народний депутат Віктор Вовк.

У своєму запиті до віце-прем’єра Розенка П. В. він пропонує взяти цю справу під контроль та доручити Державній службі України з питань праці провести перевірку всіх зазначених вище порушень законодавства ПАТ "Миронівський хлібопродукт" та його дочірніми підприємствами. Зокрема, у разі підтвердження цих фактів, зафіксувати їх; накласти штрафи за порушення законодавства про працю; вжити належних заходів для їх усунення, притягнути винних осіб до відповідальності (кримінальної, якщо будуть наявні ознаки вчинення кримінальних правопорушень) з метою недопущення таких кричущих порушень у подальшому. Виконавча влада має адекватно відреагувати на запит народного депутата Віктора Вовка, який бореться за те, щоб в Україні розвивалась не олігократія, а демократія.

Автор Ірина Галітовська

Як повідомляв сайт vikka.ua, нацполіція розслідує депутатське звернення нардепа від Черкащини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x