НовиниЧеркащинаНа Одеському кінофестивалі відбулася світова прем'єра фільму "Черкаси"

На Одеському кінофестивалі відбулася світова прем'єра фільму "Черкаси"

-

- Advertisment -

На 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі, який триватиме до 20 липня, відбулася світова прем'єра фільму "U311 "Черкаси" режисера Тимура Ященка. Драма про українських моряків у часи анексії Криму Росією представлена у Національній конкурсній програмі. Про це пише "НВ".

Стрічці про подвиг екіпажу тральщика "Черкаси" глядачі Одеського кінофестивалю влаштували кількахвилинну овацію. Коли виявилося, що в залі присутні командир "Черкас" Юрій Федаш та троє моряків — хвиля оплесків здійнялася знов.

Цікаво, що деякі члени екіпажу навіть знялися у фільмі "U311 "Черкаси" поруч з професійними акторами, виконавцями головних ролей Дмитром Совою, Євгеном Ламахом, Романом Семисалом.

Сюжет стрічки розповідає про героїчну сторінку в історії ВМС України через історію двох друзів з українського села, Мишка та Лева, які з різних причин опиняються на кораблі Черкаси, що дислокувався у порту кримського озера Донузлав. Через події в Україні − початок і завершення Революції гідності, втечу тодішнього президента Віктора Януковича та силове захопленням українського Криму Росією — корабель та екіпаж опиняються заблокованими в Донузлаві та отримують ультиматум від російських військових.

За словами режисера Тимура Ященка, ідея зняти це кіно-притчу виникла в нього у 2014 році, коли  він побачив у YouTube-ролик, де українські моряки співають пісню "Воїни світла" на кораблі Костянтин Олішанський.

"Мене це відео дуже зачепило. Ці хлопці з палками були готові до битви. Це стало для мене дуже великим натхненням. Я відчув, що це саме та історія, яка заслуговує на те, щоб бути зафіксованою в часі", — пригадав він.

Як зізнався після прем'єри, яка водночас стала і українською, і світовою, капітан IIрангу ВМС ЗС України Юрій Федаш, зрештою він змирився з тим, що реальну історію його корабля довелося перемежувати художніми прийомами, без яких кіно неможливе.

"Фон, на якому відбуваються ці події, він правдивий. Окрім епізодів з Ольшанського, де Воїни світла. Я ще тоді давав коментар, що в нас не було часу пісні співати і таке інше робити. Воно з’явилося з помилковим підписом в YouTube, і я наполягав, щоб цього не було в кіно. Але мене режисер, як завжди, не послухав. Інший момент — це коли заливали бетон у головні двигуни. Цього також не було, і режисер знов мене не послухав. В кіно показано екіпаж, який менш згуртований, який почав бути дисциплінованим лише коли побачили, що країна в небезпеці. Насправді екіпаж з самого початку був підготований. Яке там куріння в каютах?.." — розповів Федаш.

Зйомки фільму проходили за підтримки Держкіно та ВМС ЗС України в Очакові, Одесі та невеличкому селі Чернігівської області. Неймовірну музику до стрічки "Черкаси" створили Катя Chilly та Антон Байбаков.

Стрічка, яку критики уже встигли порівняти з картиною "Броненосець Потьомкін" та "Дюнкерк", вийде на великі екрани у лютому 2020 року.

Нагадаємо, у березні 2014 року 48 моряків тральщика ВМС України "Черкаси" протягом трьох тижнів тримали оборону на озері Донузлав. Команда корабля відмовилася спускати український прапор навіть після того, як його захопили російські військові. Окупанти опустили прапор після того, як з Черкас зійшов останній український моряк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, фільм про героїчний тральщик "Черкаси" готовий до показу в кінотеатрах.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x