НовиниКриміналНа Черкащині жінка ошукала людей на 5 млн доларів:...

На Черкащині жінка ошукала людей на 5 млн доларів: хто вона

-

- Advertisment -

На Черкащині у Шполі розгорівся скандал. Очільниця кредитної спілки перестала виплачувати вклади і … зникла. Сума збитків, про яку говорять у Шполі, сягає 5 млн доларів. Керівниця організації виїхала за кордон, а члени спілки масово пишуть заяви в поліцію. Дізнавшись про зникнення грошей, одна із вкладниць трохи не наклала на себе руки. Детальніше про це в матеріалі журналіста сайту vikka.ua.

Спілка із репутацією

Кредитна спілка «Гарантія» існує в Шполі уже 20 років. За цей час, як кажуть шполяни, не було жодних проблем. Засновувалася вона, як організація допомоги фермерам. Тобто фермер (переважно одноосібник) брав кредит під посівну, а потім повертав гроші, коли збирав і продавав врожай.

Згодом спілка почала надавати кредити людям, мала і власний депозитний портфель. Відсотки були достатньо великими, тому кількість вкладників зростала із кожним роком.

Позитивний імідж надавало і розташування спілки. Офіс знаходився в будівлі колишньої Шполянської райдержадміністрації. «Гарантія» пережила два роки ковіду. Навіть не закрилася, коли почалася повномасштабна війна.

Проблеми і зникнення керівниці

Шполяни говорять, що проблеми почалися вже у жовтні минулого року. У вересня 2022 року змінюється керівник. Замість Григорія Берестового «Гарантію» очолила заступник голови правління Оксана Коваленко. У жовтні-листопаді очільниця спілки почала уникати зустрічі із вкладниками, обіцяла «ось-ось заплачу», «передзвоніть завтра». У листопаді звільняється юрист, а згодом і бухгалтер спілки. У 20-х числах лютого 2023 року Коваленко виїхала за кордон по внутрішньому паспорту. Ймовірно, як біженка.

Вкладники дізналися про зникнення Оксани Коваленко через тиждень. З кінця лютого вони масово почали писати заяви в правоохоронні органи. Разом із нею зникли документи, гроші, а також ноутбук, на якому була інформація про вкладників, суми вкладів, відсотки та інше.

За словами Наталії Запорожець, вкладниці кредитної спілки «Гарантія», в спілці було понад 1 100 членів. «Лише у лютому в правоохоронні органи подали заяви понад 70 ошуканих людей», – розповіла Наталія Запорожець.

Найцікавішим у цій ситуації є те, що голова правління не має права одноосібно розглядати заяви про видачу кредитів, прийом депозитів тощо. Цим має займатися правління, яке зазвичай складається із трьох людей. Проте в спілці “Гарантія” таких представників правління було двоє. Більше того, спілка не мала ліцензії на роботу з валютою. Також не була членом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Окрім того, цікавим є список членів Спостережної ради. Тобто це люди, які зі сторони спостерігають за роботою спілки і у потрібний момент можуть втрутитися у ситуацію. Серед них є досить впливові люди району. Зокрема, Сергій Струк. Нині він очолює Звенигородську районну раду. Ольга Високолян, керівник Шполянського архіву. Оксана Різник – місцева чиновниця. До речі, Сергій Струк є незмінним членом Спостережної ради протягом кількох останніх років.

За словами ошуканих вкладників, члени Спостережної ради «ні сном ні духом не знали про афери голови правління спілки». Хоча реально їхні слова мають ще перевірити правоохоронці.

Вкладники переконані, що Оксана Коваленко почала грати на біржі чи вкладала кошти в кріпту. Саме через це виникли фінансові проблеми в спілці. Примітно, що її перший чоловік – нині покійний – мав вклади в Києві в одну із фінансових пірамід. Після того, як вона «лопнула», у чоловіка стався серцевий напад, від якого він і помер.

«Кинула», як бізнесменів, так і переселенців

Загалом про свої претензії до спілки уже заявили 138 жителів Шполянщини. Всі вони написали заяви до правоохоронних органів. Серед заявників є підприємці і переселенці, звичайні люди і навіть рідні загиблих воїнів ЗСУ.

Зокрема, 3 тис доларів вклала у спілку Крістина Кулинич. Вона сподівалася отримати відсотки і виховати сина. Адже її чоловік загинув на війні. 22 листопада 2022 року Андрій Кулинич був похований у Шполі. Він загинув на Сході від мінометного обстрілу. 

Загиблий командир Андрій Кулинич. Колаж Суспільне Черкаси, фото Юлії Кулинич

«У січні 2023 року поклала на депозит 3 тис доларів. Люди говорили, що спілка міцна і стабільна, вже 20 років існує і ніяких проблем. У лютому дізналася, що керівниця зникла. А разом із нею зникли і гроші», – говорить Крістіна, яка залишилася сама із дитиною.

Завдяки вкладу і відсоткам переселенка із Сум Любов Буштаренко хотіла придбати у Шполі будинок. Адже виховує двох дітей. Старша є інвалідом і потребує постійного догляду.

«В Сумах у нас нічого не залишилося. Будинок розбомбили. Ми переїхали в Шполу. Тут хотіли придбати будинок. Все, що мали в Сумах продали. Зібрали 9 тис доларів. Добрі люди порадили вкласти у кредитну спілку, мовляв, відсотки отримаєш, додаси до основної суми, купиш будинок і на дітей вистачить», – розповіла Любов Буштаренко.

Вона зізнається, що у грудні приходила до Оксани Коваленко і просила повернути бодай тіло кредиту. У відповідь почула: «Дай номер карти, скину на картку». Кошти так і не надійшли. Любов писала заяву у Шполі. Сюди приїхала група правоохоронців, які збирали заяви від ошуканих вкладників.

Серед тих, хто вклав у спілку гроші, є місцеві підприємці. Дочка одного із них (до речі, співпрацював із спілкою з дня її заснування), дізнавшись, що «спілка лопнула» трохи не наклала на себе руки. Серед ошуканих вкладників є мама загиблого кіборга, а також родичі тих, хто зараз боронить Україну.

Майно і бізнес родичів Коваленко

Власне, на самій Оксані Коваленко майна досить мало. Вона мала автомобіль «Лексус», проте його ніби в рахунок боргу забрав один із вкладників.

Оксана Коваленко, голова правління КС “Гарантія”

Нині в Шполянському районному суді слухається справа про повернення позики. Заявник – Анатолій Коваленко (не родич). Він подав в суд наприкінці лютого. Через суд намагається повернути свої 2,8 млн грн. Тому звернувся до суду про арешт майна пані Коваленко, мовляв, «відповідач уникає зустрічей з позивачем та не погашає борги». Суд в рамках забезпечення позову арештував 2 га землі в Ліпянській громаді, а також житловий будинок, що належить Оксані Коваленко. Іншого офіційного майна у підозрюваної не виявилося.

За словами вкладників, у родині Коваленків (зокрема дочки) є кілька магазинів у Шполі і один в селі Сигнаївка. Також двоюрідні брати мають бізнес у Черкасах. Один з них займається ремонтом автомобілів, інший – продажем пива відомого бренду.

Що кажуть правоохоронці?

У Головному управлінні Нацполіції в Черкаській області про ситуацію знають. Нині подали заяви 138 людей. За словами речниці ГУНП в Черкаській області Зої Вовк, відкрите кримінальне провадження за статтею Шахрайство. Проте в поліції ще визначаються із частиною, адже з кожним днем кількість ошуканих вкладників зростає. А це може вплинути на загальну суму і відповідно кваліфікацію.

Нині сума, про яку говорять у Шполі, сягає 5 млн. доларів. Хоча вона може бути і вищою. У поліції просять усіх, хто мав фінансові стосунки із КС «Гарантія» звертатися із заявами в правоохоронні органи.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
3 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олексій
Олексій
1 рік тому

Жесть. В 21ст. “Піраміда”? Люди, ви ВСЕ життя шукатимете ШАРУ?))
Знайти і повернути її легко, але чи правоохоронні захочуть?

ШАРА
ШАРА
1 рік тому

УБЕРИ ЕЕ РОЖУ

Степан
Степан
4 місяців тому

Моя фірма мала депозит в Златобанку, на чималу суму у валюті. Все йшло добре, але, до 13 лютого 2015 року, банк викачав за кордон всі кошти, в один день, 13 лютого, він став не платоспроможним, зупинив всі платежі і НБУ визнав його неплатоспроможним. Повернення вкладів юридичних осіб, це сьома черга, тобто, ніколи. Власником банку є відомий всім юрушев, дочка якого єлізавєта – дружина скічка, голови черкаської ода, при зєлєні. Вклад тримав там, як подушку на старість, тепер живу на пенсію.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Тальнівська громада втратила на війні захисника

На російсько-український війні загинув Ковалець Володимир Вікторович. Про це повідомляє пресслужба Тальнівської міської тергромади. Чоловік загинув на Донеччині біля населеного...

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

3
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x