НовиниЧеркащинаНа Черкащині всихає дуб Шевченка (ФОТО)

На Черкащині всихає дуб Шевченка (ФОТО)

-

- Advertisment -

На Черкащині біля села Будище вже майже помер тисячолітній дуб. Лікувати його немає кому, бо через бюрократичну тяганину незрозуміло, хто ж має за нього дбати, пише "Прочерк".

Дубові, який майже засох і нині має лише одну зеленіючу гілку, – тисячу років. Він один з трьох так званих дубів Шевченка, що було вказано ще у 1993 році, коли подавався перелік об’єктів для створення державного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка" (нині це Національний заповідник).

Цей віковий дуб, як вказано у документі за підписом представника президента України в області Костянтина Ястреба (наданий Департаментом культури та взаємозв’язків з громадськістю), "розташовувався в Будищанському лісі" за двома ставками, що біля маєтку Енгельгардта. Всього поряд з маєтком числиться три віковічні дуби і в дупла якихось з них, за переказами старожилів, Шевченка ховав свої малюнки, коли був козачком у Енгельгардта.

Генеральний директор Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка" Людмила Шевченко розповідає: ще за часів президентства Віктора Ющенка, у 2004 році фахівцями дендрологічного парку "Софіївка" було проведене обстеження дубів Шевченка, у результаті чого було зроблено висновок про необхідність проведення лікування дерев. У 2010, 2013 та 2016 роках працівники Національного університету біоресурсів і природокористування України також досліджували дуби і наголошували на необхідності їх лікування. Вона показує купу паперів. Роз’яснює, перш ніж щось робити, мусить зібрати всі об’єкти під крило заповідника. А якраз дуби, нібито й не належать до заповідника, бо розташовані на землях ВСП Шевченківський коледж Уманського національного університету садівництва. Саме ж помираючий дуб, можливо, розташований навіть не на територіях університету, а на території лісництва. З’ясувати це в заповіднику не вдалося. Керівниця заповідника писала листи в Міністерство, в облдержадміністрацію. Поки що марно.

Нині розібратися в ситуації приїхав новопризначений директор департаменту Олександр Шабатін. Новий керівник департаменту схвильований ситуацією не лише щодо стану дубів, а й щодо багатьох об’єктів культурної спадщини в цілому. Зокрема, він наголосив, що слід негайно навести лад з документацією та залучати фахівців до лікування історичних дубів. Очевидно, що звертатися з цього питання будуть до Міністерства, адже заповідник є національним, тож підпорядкований напряму Києву. Олександр Шабатін був стурбований тим, що досі через паперову тяганину не була надана належна допомога віковим деревам та порадив також залучати спонсорів, які б полікували дуб.

Уманський національний університет садівництва та обласне управління лісового і мисливського господарства пообіцяли надати інформацію щодо того, хто ж повинен дбати за дуб, який так потребував лікування. Разом з тим, фахівці-екологи з дендропарку "Софіївка" повідомили, що найімовірніше, помираючий дуб вже не вдасться врятувати навіть після інтенсивного лікування.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині зарибнюють річки.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах внаслідок ДТП до лікарні потрапив водій

Автопригода сталася на перехресті вулиць Юрія Іллєнка та Благовісна. За фактом ДТП поліція відкрила кримінальне провадження. Про це повідомляє...

На Черкащині прогнозують сильні дощі

Після двох тижнів сонячної, сухої та аномально теплої погоди, починаючи з 15 квітня на Черкащину прийшла дощова погода та...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x