додому Новини На Черкащині вшанували героїв антибільшовицького повстання (ФОТО)

На Черкащині вшанували героїв антибільшовицького повстання (ФОТО)

0

12 листопада відкрито виставку в селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині в державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура", повідомляє "Козацький край".

Виставка приурочена трагічним подіям кінця 1920 року. Були гості – бандурист гурту "Хорея Козацька" Ярослав Крисько, казкар Сашко Лірник. Також на відкриття прийшли родичі загиблих, які розповіли про ті події.

10 листопада в Легедзиному селяни підняли повстання, а керував ними тоді Петро Дерещук із Вишнополя. Повстання жорстоко придушила бригада Котовського, яка стояла в Умані. Доля повстанців – незавидна. Багатьох було вбито, інших – заслано.

Петро Дерещук в 1920-му очолив антибільшовицьке повстання на Уманщині. Був головою Уманського повстанського комітету. Один з отаманів Холодноярської Республіки. Боровся спільно із загонами отаманів Семена Гризла, Матвія Григор’єва, Цвітковського (Квітковського) та інших, під загальним командуванням Головного отамана Андрія Гулого-Гуленка. Об’єднана ним частина (3000 багнетів та 600 шабель) вела бої проти 45-ої і 47-ої піших совєтських дивізій, частин Першої кінної армії, бригади Григорія Котовського.

На засланні на Соловках закінчив своє життя й Петро Дерещук. У 1929 році він підняв повстання разом із іншими політв’язнями. Воно було жорстоко придушене і Петра було розстріляно.

Завдяки директору історико-культурного заповідника Владиславу Чабанюку, пам’ять про земляків живе.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині вшанують повстанців проти російської окупації.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version