НовиниЧеркащинаНа Черкащині створять 3D-модель ландшафту Трахтемирівського півострова

На Черкащині створять 3D-модель ландшафту Трахтемирівського півострова

-

- Advertisment -

Державний історико-культурний заповідник "Трахтемирів" розпочинає проєкт "ТРАХТЕМИРІВ-DIGITAL" за підтримки Українського культурного фонду.

Про використання інноваційної технології лазерного сканування Землі для вивчення історико-культурної спадщини та збереження археологічних пам'яток розповіли під час пресконференції у стінах Черкаської ОДА.

Мета проєкту полягає у створенні 3D-моделі ландшафту Трахтемирівського півострова із фіксацією відомих та виявлених пам’яток археології та природи, створенні наукового опису та каталогу всіх виявлених пам’яток, поширенні для спеціалістів методики зйомки ландшафту та розробки 3D-моделі археологічних об’єктів. Для такої роботи буде використано технологію LIDAR (Light Identification Detection and Ranging – отримання інформації про віддалені об’єкти, завдяки активним лазерним оптичним системам). Результати проєкту планують презентувати наприкінці цьогорічного жовтня.

Про це детально розповіли у ході конференції начальниця Управління культури та охорони культурної спадщини ЧОДА Людмила Фіть, директор Державного історико-культурного заповідника "Трахтемирів", науковий керівник проекту Тарас Теліженко та Дмитро Куштан – начальник Черкаської експедиції Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук

Зазначимо, Трахтемирівський півостров, де розташовано археологічні об’єкти, належні ДІКЗ "Трахтемирів", має унікальну геологічну будову, специфічний природний ландшафт та багату історію. За далеко неповними даними археології, трахтемирівська земля зберегла пам’ятки майже всіх епох української історії – від кам’яного віку до козацьких часів. Із близько сотні археологічних об’єктів півострова більше половини ще мало вивчені, і всі потребують точного картографування та охоронних заходів.

Розробка 3D-моделі ландшафту Трахтемирівського півострова із нанесенням пам’яток та опис їхнього стану відповідає ключовим функціям ДІКЗ "Трахтемирів" і дозволить проводити роботу з виявлення, вивчення, фіксації закріплених за ним нерухомих об’єктів культурної спадщини та пов’язаних з ними територій. Це сприятиме подальшій роботі з їхнього дослідження, допоможе документуванню пам’яток та визначенню охоронних меж. Згодом на основі 3D-моделі розроблять низку віртуальних екскурсій.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, для випускників 2020 року облаштують фотозони в "Резиденції Гетьмана" на Черкащині.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Із Черкас на передову їздить пересувний стоматологічний кабінет

Із Черкас в зону бойових дій їздить пересувний стоматологічний кабінет. Цей проект почав діяти ще з 2015 року. Тоді...

У черкаській школі відкрили меморіальні дошки 

У Черкаській загальноосвітній школі №4 відбулося відкриття меморіальних дошок на честь двох випускників цього навчального закладу. Про це повідомляє...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x