НовиниЧеркащинаНа Черкащині сімейні лікарі тестуватимуть пацієнтів на ВІЛ

На Черкащині сімейні лікарі тестуватимуть пацієнтів на ВІЛ

-

- Advertisment -

Протягом квітня-червня 2018 року у 12 регіонах України, де рівень поширеності ВІЛ-інфекції найвищий, через електронну систему закупівель лікарні придбали 102,3 тисячі швидких та лабораторних тестів для виявлення ВІЛ. До переліку таких областей входить і Черкаська. Про це інформує прес-служба ГО "Інститут аналітики та адвокації".

Під час дослідження фахівці Інституту виявили, що у цих регіонах діють кілька проектів, які додатково до закупівель з державного та місцевого бюджетів забезпечують лікарні швидкими тестами. За цей період тестів закупили у 5 разів менше, ніж протягом першого кварталу 2018 року.

"Зменшення обсягів закупівель тестів, що припадає на цей період, характерне для сфери медичних закупівель, адже пік оголошення закупівель щорічно припадає на лютий-березень. Ця особливість пов’язана в першу чергу із нюансами бюджетного фінансування", – пояснила Олена Дмитренко, менеджер напрямку моніторингу закупівель ІАА.

Зважаючи на відмінності у використанні тест-систем під час боротьби з епідемією, традиційно розподілили придбані тести на 2 види: лабораторні та швидкі. Обсяги закуплених тестів різного виду у розрізі регіонів:

Серед замовників під час дослідження відмітили велику кількість лікарень різного профілю. На думку аналітиків, така тенденція є позитивною, адже дозволяє охопити тестуванням ширше коло пацієнтів, а відповідно підвищити рівень виявлення інфекції та у перспективі зупинити поширення епідемії.

30% лікарень, які закуповували тести протягом квітня-червня 2018 року, надають медичну допомогу на первинній ланці. Важливо також і те, що в межах реформи охорони здоров’я, яка триває, сімейні лікарі отримають можливість тестувати на ВІЛ своїх пацієнтів самостійно у закладі, в якому працюють.

Аналітики ІАА відзначають, що збільшення обсягів придбання тест-систем лікарнями первинної ланки однозначно можна відмітити як позитивний показник спрощення процесу тестування на ВІЛ для пацієнтів.

Оскільки чим більші запаси тест систем в лікарнях, де надають медичні послуги сімейні лікарі, тим більшій кількості своїх пацієнтів вони зможуть запропонувати таке тестування пройти а також протестувати тих, хто самостійно виявив бажання дізнатись про свій статус.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у школах Черкас можуть тимчасово зупинити навчання.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Депутати облради висадили у черкаському санаторії магнолії, сакури і лаванду (ВІДЕО)

Депутати Черкаської обласної ради відвідали дитячий санаторій «Сосновий бір», щоб висадити на території закладу екзотичні рослини. Повідомляє власкор ВІККА. Директор...

У Смілі рахують збитки від обстрілу та починають ремонтні роботи

У місті Сміла на Черкащині триває ліквідація наслідків російської атаки. Про це пише начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. Залучена районна...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x