додому Новини Черкащина На Черкащині шукають спонсора, щоб відновити церкву-млин

На Черкащині шукають спонсора, щоб відновити церкву-млин

0

На Тальнівшині в селі Кобринове, де проживає близько 700 жителів, стоїть напівзруйнована памятка архітектури. Місцеві жителі шукають спонсора, щоб відродити церкву-млин. Про це розповідає сайт «Вісті Черкащини»

Церкві в селі Кобринове уже понад 160 років. Її збудували на місці деревяної у 1858 році за кошти польської аристократки Софії Браницької-Потоцької. Тоді, зі слів місцевої бібліотекарки Лариси Погорілої, меценатка подарувала її жителям села.

– Сама будівля церкви збереглася до сьогодні, певно, завдяки тому, що під час колективізації і голодомору у ній зберігали зерно. У Другу світову війну, за спогадами жителів села, вона ще працювала як церква, – розповідає пані Лариса.

У 50-тих роках у ній було проведено кілька вінчань. Цікаво, що у Кобриновому, за словами бібліотекарки, нині проживає одна жінка, яка пам’ятає, як вони разом з чоловіком останні вінчалися там. Потім з церкви зняли дзвона, позабирали ікони та інші цінні речі. Приблизно у 60-тих роках це приміщення переобладнали під млин.

– У 2013 році млин закрили, а саму будівлю мали передати у власність церковної громади. Тоді ж планували реставрувати її. Тому жителями села там було організоване прибирання. Навели лад і в приміщенні, і на території поряд. Та, як з’ясувалося згодом, виникла проблема з документами на це приміщення, тому все й зупинилося, – каже бібліотекарка.

Як зазначалося в «Газеті по-українські»  , у лютому 2001 року під час зборів розпаювали церкву-млин. Усі майнові паї оцінили в 3 мільйони гривень. За 35 відсотків вартості їх скупив місцевий підприємець Олексій Пасєка. Тож церква з млином належать йому.

— Ми запросили подивитися церкву мецената Володимира Мовчана з Кривих Колін. Він уже збудував у Тальнівському районі три церкви, — каже 71-річна Марія Марченко. — Хочемо, щоб і нашу реставрував. Володимир Петрович казав, що такої церкви як у нас ніде в районі нема.

2001-го приміщення храму оцінили в 17 тис. грн, а обладнання млина в 43 тис. Люди просять Олексія Пасєку відмовитися від приміщення.

От уже 10 років поспіль як історична будівля церкви не використовується. Тому приміщення поступово руйнується і заростає порослю. Жителі села пропонують знову організувати там спільне прибирання території, щоб хоча б не заростало чагарниками. Натомість Лариса Іванівна зауважує, що було б чудово знайти спонсорів та все ж відродити місцеву пам’ятку архітектури.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • З українського письменника, черкащанина Василя Захарченка у 1995 році члени комуністичної та соціалістичної партій з Черкас стягнули за нанесення моральної шкоди 25 млн карбованців. Суд тривав понад рік. Місцевих комуністів обурила публікація в газеті «Черкаси» під назвою  «Майте мужність, ветеране!». Про судові справи, непідйомну суму позову і тих, хто судив Василя Захарченка розповів черкащанин Михайло Вакуленко

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version