додому Новини На Черкащині показали найдавніше в Європі насіння

На Черкащині показали найдавніше в Європі насіння

0

Найдавнішу в Європі знахідку насіння горобинника кінця V тис. до н.е. представили на виставці одного експоната в Державному заповіднику "Трипільська культура" в Легедзиному на Черкащині. Виставка проходила під час щорічного свята "Купайло в Легедзиному", яке цього року присвятили темі квітів та рослин в народному українському знахарстві, пише "Рідна Черкащина".

"Це насіння близько семи тисяч років зберігалося в трипільському глечику. Горобинник – це лікарська рослина. Його пили як енергетик – аналог сучасної кави. Вівдвар стебла використовували для фарбування тканин у червоний колір", – розповів  директор заповідника Владислав Чабанюк.

Серед інших новинок цьогорічного фестивалю "Купайло в Легедзиному" Чабанюк назвав виставку рушників з колекції музею Гончара, театралізоване дійство-показ дитячого традиційного вбрання від майстерні "Аденчик-Баденчик", а також купальські пісні у виконанні української співачки Каті Chilly.

"Фестиваль розвивається. Люди їдуть – цього року не менше, ніж минулого. Є гості з Києва, Черкас, Умані, Вінниці. Людям цікаво. Можливо, кому приїлася така тематика, як народні пісні та етнічний одяг. Але ні, людей це справді цікавить", – підкреслив директор заповідника.

Кульмінацією свята стало запалення купальського багаття та пускання вінків на воду.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанин зібрав найбільшу колекцію жіночих прикрас.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version