НовиниЧеркащинаНа Черкащині почали літати шкідливі плодожерки

На Черкащині почали літати шкідливі плодожерки

-

- Advertisment -

На Черкащині розпочався літ метеликів ІІ-ого покоління яблуневої сливової плодожерок. Фітосанітари застерігають: ці комахи-шкідники швидко розмножуються. Їхні гусениці можуть поставити під загрозу урожай. З таким супротивником слід рахуватися, зазначають у пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області.

Яблунева плодожерка найчастіше вражає яблуні, але в неврожайних рік також може мешкати на грушах, сливах, абрикосах, персиках. Уражені плодожеркою плоди не тільки втрачають свій товарний вигляд, але і обсипаються, ще не дозрівши. Також яблунева плодожерка розносить на собі віруси і бактерії, сприяючи тим самим розвитку різних захворювань садових дерев.

Зимує плодожерка в корі, плодах та верхньому шарі ґрунту в стані лялечки. Як тільки починають квітнути яблуні, вилітають перші метелики, які вже через 7-10 днів починають відкладати яйця. Літ метеликів триває 1,5-2 місяці.

Через 4-10 днів з них з’являються гусениці, які вже через пару годин ховаються в плодах. Якщо пошкоджене яблуко падає, плодожерка залишає його упродовж 1-2 діб і повертається знову на дерево по стовбуру.

Сливова плодожерка є комахою-шкідником, личинка якої пошкоджує кісточкові культури, виїдаючи м’якоть плодів у сливи, абрикоси, аличі, персика, іноді у вишні та черешні.

Вихід і масовий виліт дорослих комах випадає, як правило, на третю декаду травня або початок червня. Виліт другого покоління зазвичай спостерігається на початку в середині липня. При цьому найбільшу активність метелики виявляють у вечірній і нічний час.

Личинки, як правило, з’являються в період формування кісточки на пізніх сортах сливи. Молоді гусениці прогризають в плодах невеликі отвори (діаметром до 3 міліметрів) і через них проникають всередину. У місці проникнення шкідника зазвичай виділяється камедь, яка застигаючи, набуває форми крапельки.

Перебуваючи всередині плоду, личинка плодожерки починає активно прокладати хід у напрямку до черешка, наповнюючи середину сливи екскрементами і поступово порушуючи процес надходження поживних речовин. В результаті подальший розвиток і визрівання плоду зупиняється, він набуває пурпурного забарвлення і опадає раніше терміну.

Фітосанітари радять: обмежити чисельність метеликів можна, застосувавши феромонні і харчові пастки – приманки, наповнені солодкою рідиною (квас, компот, сік та ін.) з додаванням дріжджів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, жителі села на Черкащині знайшли мінометну міну часів війни.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Канівчан попереджають про небезпеку підтоплення

Жителів Канівської громади попереджають про можливе підтоплення окремих територій через водопілля. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Очікується затоплення...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x