НовиниЧеркащинаНа Черкащині громада перейшла в ПЦУ: скандали, погрози, сутички

На Черкащині громада перейшла в ПЦУ: скандали, погрози, сутички

-

- Advertisment -

У Шполі на Черкащині 11 травня відбулися збори парафіян, які хочуть перейти з московського патріархату до Православної церкви України. За перехід парафії присутні віряни проголосували одноголосно.

Шполяни зібрали підписи за перехід, аби підтвердити це юридично, повідомила власна кореспондентка «Суспільного. Черкаси» Оксана Швед з місця події.

Віряни зібралися у Шполі поблизу Свято-Миколаївського храму з вимогою переходу до ПЦУ. Утім поруч були парафіяни, які не хочуть виходити з московського патріархату. Зав’язалася словесна сутичка, під час якої парафіяни московської віри погрожували журналістам Суспільного та хапали за камеру оператора.

Організаторка зборів Лілія Усик розповіла: вона з 2014 року волонтерить і має однодумців, які підіймають у громаді “гострі” питання:

“Коли я в соцмережах почала підіймати тему про перехід церкви до ПЦУ, люди пропонували мені це почати. Я живу біля цієї церкви, але з 2014 року я і моя сім’я не можемо собі дозволити переступити поріг цієї церкви. Дев’ять років шполяни це терпіли, але всьому є край. Сподіваюся, що сьогоднішні збори поставлять крапку у питанні існування московського патріархату у Шполі”.

Зі слів пані Лілії, це єдина церква у Шполі московського патріархату.

Проголосувати прийшла 80-річна Марія Пономаренко. Жінка все життя прожила у Шполі й ходила до цієї церкви від самого початку:

“Вже три роки ми ходимо в ПЦУ, і хочемо, щоб церква лишилася українською. Всі люди мого віку так хочуть, ми знаємо, що таке війна. З моєї точки зору більшість у громаді налаштовані на те, аби церква лишилась українською. Ця церква будувалась коштом людей, і фізично люди працювали”.

73-річний Валерій Овсячий розповів, що у Шполі чотири церкви, одна з них — московського патріархату:

“На нашій території нічого не повинно бути російського. Навіщо нам російське в Україні? Тим паче у мене син загинув у Донецькій області. Вони (московський патріархат — ред.) віддали нам маленьку капличку, звідти позабирали всі речі. До війни я був парафіянином цієї церкви (УПЦ (МП) — ред.), бо я не звертав увагу на подробиці, Бог для мене один”.

Чоловік Наталії Мороз загинув на війні з Росією. За її словами, священник УПЦ МП відмовив відспівати загиблого:

“Для мене дуже важливо, аби у Шполі не залишилось московського патріархату, тому що так багато людей гине від рук Росії. Ми повинні боротись за українське. Тут зі мною стався прикрий випадок — коли помер мій чоловік, священник відмовив мені у тому, аби відспівати чоловіка. Добре, що священник ПЦУ допоміг відспівати. Зараз я ходжу до Православної церкви України, однак раніше ходила сюди — всі шполяни сюди ходили”.

Пенсіонерка Євдокія Музика ходить до української церкви. Тепер поставила свій підпис за перехід до ПЦУ.

“Тут навіть свічку купиш — і вже воно йде на війну, на Росію. Хочемо, щоб ця церква була нашою. З початком повномасштабної війни багато людей посади ходити саме в українську церкву”, — зазначила вона.

“Багато парафіян будуть казати, що це приміщення їхнє. Але всі пам’ятають як уся громада спільними зусиллями її будувала. Мій дідусь був старостою цієї церкви, а моя бабуся власноруч розвантажувала з «КамАЗів» цеглу. Днями ми вперше за дев’ять років почули у цій церкві дзвони, коли хоронили нашого бійця. Є чимало прикладів, коли в цій церкві та в Лебедині відмовлялися навіть брати записочки за молитву за загиблих воїнів”, — прокоментував отець Роман Саломатін.

Він наголосив, що чекає від громади мудрості у прийнятті рішень і заявив, що священники не братимуть участь у голосуванні як зацікавлені особи.

Усі присутні проголосували за перехід храму до ПЦУ. Також вони обрали парафіяльну раду.

Голова Шполянської ТГ Олег Кошовий розповів, що більшість громади прагне перейти до Української православної церкви:

“Більшість громади, наскільки я знаю, хоче перейти до Православної Церкви України. На сьогодні, на території Шполянщини 14 церков вже перейшли до ПЦУ”.

З його слів, у міській раді нині триває процес визнання безгосподарними приміщеннями церков, аби потім їх передати в оренду ПЦУ.

“Стосовно шести приміщень йде процес, три в самій Шполі (церква, та що на Соборній, потім капличка на Шевченка та капличка на одному з кладовищ). Плюс до того ще три села — Бурти, Надточаївка та Сигнаївка. Після того, як пройде процедура, ми приймаємо ці приміщення на свій баланс та передамо у безстрокову оренду ПЦУ”, — пояснив Олег Кошовий.

Також голова громади розповів про те, що священники УПЦ (МП) неодноразово не пускали вірян на територію, якщо вони висловлювали проукраїнську позицію.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x