додому Новини На Черкащині для порятунку річки збудують нові очисні споруди

На Черкащині для порятунку річки збудують нові очисні споруди

0

У Катеринопільському районі нечистоти з місцевої лікарні та елеватора течуть просто в річку Гнилий Тікич. Про це інформують "Вісті Черкащини".

– Серйозні проблеми почалися з грудня 2014 року, коли повністю відмовила вся система очистки, фільтрації й нечистоти напряму потекли в річку, – розповідають селяни. – Ми звернулися до Урядового контакт-центру на "гарячу лінію". Там сказали що проблему буде вирішено коштом ТОВ "Катеринопільський елеватор" і на жовтень 2015 року планується розпочати експлуатацію відремонтованих очисних споруд. Однак, зараз уже березень 2016, а роботи по ремонту ще й не починалися.

Доведені до відчаю люди вдавалися навіть до методів "партизанської боротьби" – забивали трубу.

8 травня 2015 року  Тальнівська санстанція здійснила аналізи води. Висновок лікаря – зразок стічної води перевищує гранично допустиму норму нечистот у 108 разів.

У Катеринопільскій РДА про проблему знають. Ольга Шарига – начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури каже:

– Кошти вже знайдено. Будемо не ремонтувати, а будувати нові, сучасні очисні споруди за новітніми технологіями. Виготовлення проектно-кошторисної документації (близько 200 тисяч гривень) профінансував Катеринопільський елеватор. Безпосередньо на спорудження 4 мільйони 13 тисяч гривень виділив "Фонд регіонального розвитку" та 457 тисяч гривень – Катеринопільська райдержадміністрація (з районного бюджету). Усі ці гроші (після остаточної процедури затвердження та підписання у Києві) будуть передані у Катеринопільський комунгосп, який і здійснюватиме безпосередньо роботи по будівництву очисних споруд в селі Шостакове. Орієнтовно роботи повинні розпочатися на початку квітня. Якщо вдасться реалізувати задумане, то, після відновленої фільтрації, у Тікич вибігатиме вже абсолютно безпечна і чиста вода, а тверді відходи будуть транспортуватися на поля й використовуватимуться там, як органічне добриво.

У Тальному теж існує така проблема. Очисні споруди давно не працюють. Стічні води без жодної очистки течуть у Гірський Тікич. Міська влада проблемою не переймаються.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мешканці черкаського мікрорайону вимагають почистити затоку Дніпра.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version