НовиниРозвагиМистецтво чи вандалізм? Інтерв’ю з хлопцем, який розмальовує вагони...

Мистецтво чи вандалізм? Інтерв’ю з хлопцем, який розмальовує вагони (Фото)

-

- Advertisment -

Любителів стріт-арту в Україні часто називають вандалами, хуліганами, правопорушниками. Особливо, коли «полотном» для їхніх ескізів стають не звичні вже паркани чи стіни будинків, а, приміром, вагони.

Як стверджують залізничники, внутрішні інструкції залізниці не дозволяють експлуатувати на маршрутах розмальовані графіті вагони. Тим часом, у більшості європейських країн «прикрашені» приміські електропотяги продовжують безперешкодно працювати. Хлопець, який уже третій рік приходить на залізничні станції озброєний балоном фарби, на умовах анонімності погодився розповісти редакції vikka.ua про особливості свого захоплення.

Розкажи про своє хобі. Коли і за яких обставин вирішив малювати на вулиці?

Вперше я побачив графіті на вулицях Черкас, малюнки тоді ще існуючої команди KBS (це 2012-2013 рік). Перші спроби були як і у більшості, на заброшці, де ніхто не бачить і не заважає. Зараз я цим не обмежуюсь, а малюю графіті на стінах і вагонах. Час від часу беру участь у фестивалях та іноді малюю мурали.

Ти сам малюєш чи в команді?

Малюю і сам, і з командою. Коли як.

Коли почав розмальовувати вагони? Як взагалі з’явилась така ідея?

Перша спроба була десь у 2018 році. Це був занедбаний старий товарний вагон, та і малював я при мінусовій температурі. Все текло, малюнок вийшов не найкращий. Але активно і більш якісно почав їх розмальовувати з 2019-го. А ідея цим зайнятись з’явилась після перегляду двох фільмів – Style Wars i Wholetrain. Це культові фільми свого часу.

Як обираєш вагони, які будеш розмальовувати? Ідеш уже з готовим ескізом?

Все залежить від ситуації, але в основному це старі електрички. На них яскравий малюнок виглядає ще краще. Але і якісь рідкісні моделі потягів теж іноді шукаємо, для свого роду колекції. Час доби абсолютно різний, все залежить від ситуації. Йду на так звану акцію з ескізом, але тим, який в голові. Його треба вивчити і малювати по пам’яті, це суттєво пришвидшує процес.

Що повинне бути в рюкзаку вуличного художника?

Звичайно, балони. Але все залежить від того, що і де ти хочеш намалювати. Якщо це стіна, то для економії на заливку можна взяти звичайну водоемульсію. Вона суттєво дешевша від балонів із фарбою. Наприклад, літр звичайної водоемульсії коштує близько 40 гривень, тоді як спеціальний для цієї справи балон – від 110 до 150 гривень за 400 мл. Але якщо твоя ціль вагони, то балон – найкраща для того річ. Ним все набагато швидше, а водоемульсія погано вкриває метал.

Також треба використовувати рукавиці. Відмивати фарбу з рук – справа не з приємних. Якщо малювання обіцяє бути довгим, то доречно буде взяти з собою воду і перекус.

На інтерв’ю погодився анонімно, чому?

Не вважаю потрібним світити свою особистість.

Коли-небудь були неприємні інциденти через графіті на вагонах?

Ні, завжди все сплановано так, що до неприємних інцидентів не доходить. Та і з слів знайомих, хто попадався, бувало й таке, що їх відпускали, тому що слідчий сам колись малював на вагонах і спільна мова знаходилась швидко.

Які у тебе є правила створення графіті на вагонах, щоб це не перешкоджало їхньому руху?

Якихось конкретних правил немає, але якщо ти хочеш, щоб вагон із твоїм малюнком проїздив довше – не крий малюнком номери і намагайся не сильно залазити на вікна. Тут треба ставити себе на місце пасажира, у якого через твій малюнок не буде можливості насолодитись видом з вікна.

Як багато вагонів їздить по Черкаській області, а може й Україні, із твоїми графіті?

Досить багато. Тим більше, якщо казати про товарні вагони, їх велика кількість і трафікують вони по всій країні. В основному це зерновози, які їздять або відстоюються через великі вузлові станції. Але якщо казати про електрички, то їздять вони не довго – 2-3 тижні і все, їх перефарбовують.

Який сенс несуть твої графіті?

Мої графіті несуть сенс для тих, хто теж малює. По суті, для звичайної людини вони можуть нести тільки гарну кольорову гаму та враження від  композиції в цілому. Але той, хто в темі, той зрозуміє цінність і сенс.

Усі фото надані співрозмовником

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x