НовиниМіністр освіти розповів, у яких вишів заберуть ліцензію

Міністр освіти розповів, у яких вишів заберуть ліцензію

-

- Advertisment -

Міністерство освіти України збирається скоротити кілька десятків ВНЗ, що мають невідповідність між заявленими та реальними можливостями університетів. Про це "Обозревателю" заявив міністр освіти Сергій Квіт.

"Для скорочень є причини. У нас є новий закон про вищу освіту, і цей закон спрямовує частину тих закладів, які раніше вважалися вищими, на збільшення співпраці з ринком праці", – сказав Квіт.

Це переважно технікуми і колишні коледжі. Через це, за словами міністра, в Україні вже є кілька сотень ВНЗ, які перейшли в категорію професійної освіти.

"Тих закладів, які ми називали ПТУ, близько 800, а коледжів, які працюють з ринком праці, – 1200. Зараз ми внесли на узгодження законопроект, що стосується реформування професійно-технічної освіти. Плануються серйозні зміни, оскільки мережа ПТУ створювалася ще в радянський час і орієнтувалася на ті заводи і підприємства, які тоді працювали. Зараз вона вже застаріла", – зазначив експерт.

Планується, що в кожному регіоні будуть створені центри професійно-технічної освіти і питання про те, які професії потрібні в цих регіонах, буде вирішуватися спільно з представниками місцевих рад, бізнесу, державних підприємств і цих навчальних закладів. Частина цих закладів будуть скорочені.

"Що ж стосується вищих навчальних закладів і тих закладів, які до них прирівнюються, нині їх близько 317. До кінця навчального року у кількох десятків ВНЗ будуть відібрані ліцензії. Стосуватися це буде тих, чиї умови є неліцензійними, або їх послуги не відповідають належній якості освіти ", – наголосив Квіт.

До них увійдуть і ті ВНЗ, які спочатку при отриманні ліцензії пішли на обман."Скажімо, вони заявили при отриманні ліцензії про те, що у них працює один професор, а він насправді працює зовсім в іншому університеті. Або на їх базі можна створити аспірантури або докторантури", – зазначив міністр.

Студенти цих університетів, за твердженням Квіта, не постраждають. Всі вони будуть переведені в інші вищі навчальні заклади згідно з наказом МОН, так що з цим не буде ніяких проблем. До кінця навчального року залишиться близько 270 ВНЗ.

Крім того, згідно з новим законом про освіту, планується створення Національних агентств, відповідальних за якість освіти, і надалі акредитація нових університетів буде проходити саме через нього.

"Цього року ми повичищаємо ті навчальні заклади, які мають абсолютну невідповідність між заявленими можливостями і можливостями університетів. Я сподіваюся, що наші абітурієнти з кожним роком будуть більш вимогливими і практичними у своїх діях, не будуть йти в ті ВНЗ, які продають дипломи. Раджу перед вступом звертати увагу на незалежні рейтинги вищих навчальних закладів, які у нас є", – сказав міністр.

Втім, перерахувати "поіменно" ті заклади, які будуть скорочені, міністр відмовився, посилаючись на відсутність списку.

Нагадаємо, раніше говорили про те, що в Україні більш ніж в два рази скоротиться кількість вищих навчальних закладів. Нібито подібної реформи освітньої системи від влади вимагав МВФ.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці, де була синагога, з’явиться будівля висотою до 14 метрів

У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися...

Черкаські легкоатлети вибороли медалі на літній Універсіаді України

Черкаські студенти та випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Черкаського національного університету взяли участь на ХIX літній Універсіаді...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x