додому Новини Микола Кудрявцев: Якщо законом усунути монополію, зброю може дозволити собі хоч пенсіонер

Микола Кудрявцев: Якщо законом усунути монополію, зброю може дозволити собі хоч пенсіонер

0

На найближчій сесії депутатам Черкаської міської ради запропонують проголосувати за звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням якнайшвидше ухвалити і підписати закон "Про зброю". Ініціатором звернення виступив депутат міської ради від Партії вільних демократів Микола Кудрявцев. Він вважає, що цей закон варто ухвалити, бо такі серйозні речі, як поводження зі зброєю неможливо регулювати наказами та інструкціями МВС.

– По-перше, право на зброю – одна з основ вільного суспільства, де громадяни мають відповідальність одне перед одним, здатні захищати себе і свою родину від протиправних посягань, а також, у разі потреби, боронити державу. По-друге, таке "ручне" регулювання сприяє масовій корупції, пов’язаній з обігом зброї. Ця сфера непрозора, у ній діють штучно створені монополісти, а з видаванням дозволів на зброю пов’язана низка "послуг".

– В Україні і так багато зброї, особливо враховуючи військові дії на Сході країни, а ви пропонуєте підтримати ініціативу озброювати людей. Чи не призведе це до зростання кількості злочинів?

– Ніхто не планує озброювати усіх людей, це перекручування. Мова навпаки йде про жорстке регулювання поводження зі зброєю. Це регулювання виписано в законі. Зараз норми нечіткі, що навіть ставало причиною конфліктів. Згадаємо нещодавну епопею з охороною "Укрнафти". Крім того, в суспільстві повно нелегальної зброї, і держава з цим не може нічого об’єктивно вдіяти. За поводження з нею можна посилювати відповідальність. Але при цьому вкрай необхідно дати людям право на носіння легальної, короткоствольної нарізної зброї для самозахисту. У нас же відбувається парадокс. Людина може придбати надпотужну гвинтівку зі снайперським прицілом, з якої можна поцілити з відстані і у 1-1,5 км. Проте носити її заборонено, та й неможливо захищатися з такою зброєю, вона створена або для полювання, або для нападу. Натомість носити невеликий револьвер з 5-8 набоями, щоб відбитися від нападу у разі потреби, у нас заборонено. Здається, законодавці втратили логіку.

– Зброя коштує дорого. Її купити може лише багатий, а ось бідний – ні. Породжується несправедливість. І вийде так, що багатий зможе себе захистити, а бідний – ні...

– Дорожнеча зброї – міф. Навіть зараз б/у рушницю можна придбати за 500-1000 гривень. Проте відомо, наприклад, що корупційна складова дозволів на травматичну зброю і ціна самої зброї сягає велетенських сум, адже її можна хоча б носити з собою для захисту. Аналогічно, перероблені з древніх АК мисливські карабіни продаються за космічними цінами, тоді як їх реальна вартість у десяток разів нижча. Тому якщо законом усунути монополію і зарегульованість, просту зброю може дозволити собі хоч пенсіонер.

– Ви особисто маєте зброю?

Маю дві одиниці зброї, періодично тренуюся. Навіть навчив користуватися дружину. Це – утилітарна річ, і потрібне вміння, як зав’язувати шнурки.

– Чи доводилося користуватися зброєю для самозахисту?

Використовувати саме вогнепальну зброю, на щастя, не доводилося, траплялися ситуації, коли довелося використати "підручні засоби". Але право захистити своє життя, життя близьких – повинні мати усі.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version