додому Новини Черкащина "Ми повинні не пропустити першого хворого": чи готові лікарні Черкащини до коронавірусу...

"Ми повинні не пропустити першого хворого": чи готові лікарні Черкащини до коронавірусу (Фото)

0

Хворих із підозрою на коронавірус в області готові прийняти дві інфекційні лікарні: в Черкасах та Умані. Саме там є бокси для пацієнтів, які потребують ізоляції.

Яким чином відбуватиметься діагностика та лікування хворих – журналістам продемонстрували у Черкаській міській інфекційній лікарні, передає кореспондент vikka.ua.

Так, хворі із симптомами коронавірусу можуть потрапити до інфекційної лікарні двома способами. Перший – після звернення до сімейного лікаря чи виклику швидкої допомоги. У телефонному режимі працівники інфекційки отримують інформацію про пацієнта, якого доставлять у боксовану палату.

Другий варіант: людина з симптомами респіраторного захворювання, яка мала контакт з хворою на коронавірус особою або перебувала у країні-збуднику, може самостійно звернутись в інфекційну лікарню.

Діагностику та лікування інфекційного хворого фахівці апріорі проводять у захисній екіпіровці – костюм із водонепроникного матеріалу, окуляри, маска, рукавички, бахіли.

Приміщення, де відбувається огляд і діагностика хворого

Пацієнтів, які потребують ізоляції, кладуть на каталку і везуть в бокс.

"Тут є необхідна апаратура, щоб моніторити його стан здоров’я. Вимірюємо пульс, тиск, кисневу концентрацію в крові. Якщо питання стоїть про дихальну недостатність, в нас є чотири кисневих концентратори, також один апарат ШВЛ", – розповідає директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

 

Бокс розрахований на одного пацієнта. У Черкасах таких ізоляційних приміщень 17. В Умані – 10 чи 12.

Заступник голови Черкаської ОДА Юрій Лесюк запевняє: в області визначена політика щодо того, як діяти, якщо з’явиться необхідність госпіталізувати хворих на коронавірус.

"Якщо, не дай Боже, кількість хворих буде велика, у лікарнях перепрофільовуватимуть відділення з найменшою кількістю пацієнтів, – зазначив чиновник. – У нас є алгоритм діагностики і лікування на коронавірус. Діагностикою займається тільки лікар. При хворобі, яка з’явилась кілька місяців тому, швидких тестів не може бути".

За його словами, в інфекційних лікарнях області коронавірус виявлятимуть методом, який використовувався і раніше для вірусно-респіраторних захворювань:

"Забір біоматеріалів направляється в лабораторний центр. Там є відповідне обладнання, яке дозволяє визначити причини захворювання. Лікарі виявлятимуть збудники, які можуть викликати симптоми ГРВІ".

В Україні на виявлення коронавірусу є тисяча тест-систем, та жодного на Черкащині.

unn.com.ua

"Розглядається питання про надання тест-систем на рівні регіону. Вони не будуть використовуватись в широкому масштабі. Адже у нас не може бути відразу тисячу хворих, це будуть поодинокі випадки, їх тоді й використовуватимуть. Зараз ми маємо не пропустити першого хворого", – підсумувала директорка Черкаської інфекційної лікарні.
 

Черкаський депутат Тарас Коломієць ставить під сумнів готовність медиків міста до боротьби з коронавірусом. Кілька разів обранець перебував в дитячому відділенні Черкаської інфекційної лікарні разом зі своїм сином.

"Відразу далися взнаки позитивні моменти перебування в лікарні, а саме: професійність лікарів та добре ставлення до всіх хворих зі сторони персоналу. Так само до себе привернули увагу деякі негативні обставини, а саме: незадовільний стан будівлі самої лікарні, палат та слабке оснащення лікарні медичним обладнанням. Особливо це було помітно в перший раз нашого перебування в цій лікарні в 2015 році", – висловився Коломієць у Facebook.

Відчувши на собі всі незручності тривалого перебування в інфекційній лікарні, депутат ініціював звернення від Партії Вільних Демократів щодо виділення фінансування з міського бюджету для даного медичного закладу: ремонт даху, будівлі, палат, заміну ліжок та матраців, закупівлю медичного обладнання.

"З 2017 року в інфекційній лікарні потроху розпочалися довгоочікувані ремонтні роботи, було замінено частину ліжок. Слід зазначити, що частину ремонтних робіт здійснювалась силами персоналу інфекційної лікарні, в умовах обмеженого фінансування, тобто закупівлі тільки будівельних матеріалів. Прикрий факт того, що діюча міська влада, не зважаючи на наші щорічні подання до Програми соціально-економічного розвитку м. Черкаси, досі не виконала всі стандартні вимоги для оснащення інфекційної лікарні", – розповів "вільнодемократівець".

Тарас Коломієць додав: необхідне термінове скликання позачергової сесії Черкаської міської ради щодо виділення коштів на потреби міської інфекційної лікарні для профілактично-лікувальних заходів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкаси не отримали необхідних мільйонів на інсулін. При потребі для жителів міста у 14 млн 608 тисяч гривень субвенції, надійшло лише 2 млн 173 тисячі.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version