НовиниЧеркаси«Ми не проти карантину, ми проти вибірковості»: черкаські ресторатори...

«Ми не проти карантину, ми проти вибірковості»: черкаські ресторатори вийшли на мітинг (Фото)

-

- Advertisment -

У Черкасах долучилися до Всеукраїнської акції протесту. Десятки рестораторів та сотні працівників закладів харчування міста зібралися біля обласної адміністрації, щоб відстояти своє право на роботу.

Учасники акції заявили, що не збираються терпіти приниження та дискримінацію малого бізнесу. Вимагають не впроваджувати карантин вихідного дня та дозволити працювати в нормальних умовах. Про це повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.

«Рішення влади спрямовані тільки на вбивство малого бізнесу. До нашої акції долучилися усі ресторатори міста. Сьогодні вийшли кухарі, бармени, офіціанти, абсолютно всі. Адже це акція за нашу роботу, за наше життя», – розповів журналістам організатор акції в Черкасах, місцевий ресторатор Микола Калашник.

Він повідомив, що більшість підприємців та рестораторів не переживуть ще одного локдауну. Вони ледь оговталися від весняного карантину, адже вимушені були виживати один на один із обмеженнями, без допомоги влади.

Зазначимо, що ця акція має всеукраїнський характер. Адже сьогодні, 11 листопада, біля кожної ОДА в усіх областях країни зібралися ресторатори, кухарі, бармени, представники постачальників, івент-агентств та всі, хто пов’язаний з цією галуззю, щоб донести до влади, що прийняте рішення не є доцільним та єдино правильним.

«Нам пропонують непрофесійну, необдуману річ – карантин вихідного дня. Ми проти цього, бо ми не можемо платити оренди, зарплати. Всі розуміють, що заробіток у вихідні – це 50% нашої тижневої виручки, це наші зарплати. Тому сьогодні ми маємо сказати про це владі, маємо нагадати про те, що підприємці, які сплачують єдиний податок, які сплачують акциз, формують бюджет всього міста. Ми будуємо дороги, ми будуємо інфраструктуру нашими податками. Тому це найважливіше, про що має пам’ятати влада. Треба розуміти, що ми годуємо цю владу в прямому та переносному сенсі, коли вони збираються у ресторани відмічати свої свята, ми годуємо їх, коли вони приходять обідати, і ми годуємо їх своїми податками, які ми сплачуємо кожного місяця», – підкреслив Микола Калашник.

Слід зазначити, що більшість закладів громадського харчування дотримуються усіх карантинних обмежень. На кожному столі встановлені санітайзери, персонал регулярно змінює маски та працює у захисних рукавичках. Тобто виконання протиепідеміологічних заходів відбувається набагато краще ніж у поліклініках та супермаркетах.

Окрім цього ресторатори заявляють, що готові виконувати й інші норми, тільки б їх не закривали та дозволили працювати.

«Ми просимо, щоб нам дозволили працювати, займатися тим, що ми любимо, що нам подобається. Ми приносимо радість людям, коли вони приходять до закладу та куштують нашу їжу. Для нас це є гордістю і в нас це хочуть відібрати, ввести обмеження. Однак обмежувати потрібно роботу інших підприємств, а не закладів харчування», – розповів у коментарі кухар одного з ресторанів Черкас Андрій.

Під час акції власник кількох закладів харчування Черкас Валерій Міняйло повідомив, що минулого року від закладів харчування до міського бюджету надійшло понад 630 мільйонів гривень податків. Саме за ці кошти і були виконані більша частина ремонтів доріг, закладів медицини та інших.

«У мене є виписка «Виконання доходної частини бюджету 2019 року. Підприємці Черкас сплатили єдиного податку 343 мільйони гривень за рік. Це офіційна статистика виконання бюджету минулого року. Усе, що ви бачите в Черкасах нове: ремонти доріг, обладнання та ремонти в лікарнях – все робиться за ці гроші. Усі заклади харчування сплачують до міського бюджету орендну плату за землю, на якій знаходяться приміщення – це 180 мільйонів гривень за рік. Акцизний податок – 67 мільйонів гривень, податок на майно – 39 мільйонів. 631 мільйон гривень ми сплатили тільки за минулий рік. Я хотів би, щоб усі розуміли цінність підприємців та рестораторів у нашому місті та державі. Якщо оголошувати локдаун, то він має бути оголошений усім. Якщо ми йдемо на такі міри, то хочеться, щоб вони стосувалися абсолютно всіх, якщо ні, то має виплачуватися компенсація», – підкреслив підприємець.

До учасників акції прийшов заступник міського голови Ігор Волошин, якому й передали офіційне звернення від ГО «Форум розвитку Черкащини» з вимогами переглянути рішення про впровадження карантину вихідного дня.

«Найближчим часом ми зберемо комісію Техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, де винесемо дане питання. Я думаю, що ми проголосуємо за це рішення та підтримаємо підприємців, які хочуть працювати у законний спосіб та платитимуть податки. Ми звертатимемося до Кабміну, президента з вимогою, щоб карантин вихідного дня було замінено іншими методами. Ми підтримуватимемо адекватні міри запобігання карантину, а не за рахунок малого бізнесу», – додав Ігор Волошин.

Опісля акції представники громадської організації пішли до очільника області Сергія Сергійчука, щоб передати йому офіційні звернення рестораторів та домогтися прийняття правильного рішення.

«Ми не хочемо сказати, що проблеми коронавірусу не існує чи те, що її потрібно недооцінювати. Вона є і вона дуже важлива. Однак потрібно розуміти, що ситуація глибша, надходження постійних податків від малого бізнесу – це великий маховик, який не можна зупиняти. Оскільки потрібно виплачувати зарплати і бюджетникам. Потрібно вживати більш жорстких заходів безпеки: частіше змінювати маски, регулярно все обробляти, однак закриття закладів харчування – це не вихід. Ми маємо розуміти, що через пів року – рік ми не матимемо вакцини від коронавірусу. Тобто увесь цей час ми маємо сидіти вдома і чекати? Ми хочемо, щоб влада приймала не швидке рішення, «написане на колінах», а виважене і правильне, яке б мало економічне, юридичне підґрунтя і розуміння, як простим працівникам жити далі», – зауважив у коментарі журналістам Микола Калашник.

Ресторатор заявив: якщо заклади все ж вирішать закривати у вихідні, то зі сторони влади має бути організована прозора модель компенсації, але цей процес не може відбутися швидко. Виплата допомоги має бути реальною, а не половина “мінімалки”. Оскільки у ресторані за 5 тисяч у місяць зараз ніхто працювати не буде. Ресторанний бізнес є фінансовою опорою держави.

«У новинах я прочитав, що, буцімто, нам допомагали під час першої хвилі карантину і, мовляв, саме через це галузь вижила. Однак, я скажу, що жодної копійки ми на карантині не отримали. Це є профанація зі сторони Кабміну і вони просто брешуть в очі людям. За два місяці я особисто витратив півмільйона гривень, за той період ми не звільнили жодного працівника, хоч і зазнали власних збитків. Усі ресторатори вже звикли до думки, що в цьому році вони нічого не зароблять, єдина мета зараз – зберегти робочі місця та зарплати людей», – додав Микола Калашник.

Під час зустрічі з рестораторами очільник області повідомив про їхню позицію прем’єр-міністру України. Підприємці також передали підписану резолюцію.

«Чекаємо офіційної інформації від Уряду про прийняте рішення. Хочу сказати, що ми будемо збиратися до тих пір, поки вони нас не почують», – підсумував Микола Калашник.

Втім, незважаючи на численні протести усіх рестораторів країни, Кабмін все-таки запровадив карантин вихідного дня в Україні. Так, з півночі суботи до півночі понеділка, вже з 14 листопада будуть зчиненими для відвідувачів більшість магазинів, театри та кінотеатри, спортзали, фуд-корти і розважальні зони у ТРЦ. Кафе та ресторани працюватимуть на тільки на виніс. Водночас буде дозволена робота аптек та ветаптек, заправок, продуктових магазинів та громадського транспорту.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x