НовиниЧеркащинаМетеостанція Золотоноші відзначає 125-річчя: її історія, досвід та перспективи...

Метеостанція Золотоноші відзначає 125-річчя: її історія, досвід та перспективи (Фото)

-

- Advertisment -

1 червня 1895 року при Земській управі у центрі м. Золотоноша була заснована метеорологічна станція "Золотоноша".

У 1901 році вона була перенесена в сад сільськогосподарської школи на хутір Куличевський. У той час на станції вимірювання проводились за допомогою барометра, психрометра Августа, флюгера, дощоміра, термометрів. У 1935 році метеостанція поповнилася такими приладами: барограф, нефоскоп Бессона, термограф, випаровувач, установлена вежа для візуальних спостережень за метеорологічною дальністю видимості. Про це розповів у Facebook начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У серпні 1936 року метеостанція Золотоноша була перенесена на нове місце в будинок по вул. Новодмитрівській, №41/2, де знаходиться і нині. На той час метеостанція проводила метеорологічні спостереження в 4 строки, а штат складався лише з 3 працівників.

За буремних часів Другої світової війни, метеостанція зазнала чимало втрат. Так, 30 серпня 1941 року внаслідок ворожого бомбардування метеостанція припинила спостереження і вдалося їх відновити лише 20 вересня 1943 року.

28 червня 1944 року на метеостанції установили телефон і з того часу приступили до передачі телеграм по телефону. В цьому ж році був встановлений ртутний барометр, який при відсутності електроенергії використовуються і понині. У 1946 році станцію очолив Чернега С.М., який попрацював до 1952 року. А з 16 серпня 1953 року начальником став Литвиненко Ю.Х., який до цього працював спостерігачем. Литвиненко Ю.Х. пропрацював на метеостанції до 1976 року – 29 років.

На зміну у 1976 році прийшла його донька Рибак Валентина Юріївна, яка очолює колектив станції і понині. Родинна династія присвятила роботі на благо і розвиток гідрометслужби 73 роки.

Метеорологічна станція є структурним підрозділом Черкаського обласного центру з гідрометеорології. В останні декілька років на метеостанції відбулися кардинальні зміни.

У 2019 році метеомайданчик був перенесений ближче до приміщення. Будівля станції змінилася до невпізнанності – проведено капітальний ремонт, замінено дах, встановлена сучасна система опалення, покращено умови роботи колективу.

Нині станція працює за програмою 2-ого розряду. Колектив складається із 7 працівників: начальник, 5 техніків-метеорологів та технік-агрометеоролог. Проводяться метеорологічні, агрометеорологічні, радіометричні та спостереження за станом забруднення навколишнього середовища.

Значну увагу колектив приділяє оперативному інформуванню жителів міста та району про фактичні погодні умови, прогноз погоди та про ускладнення погодних умов.

За вагомий внесок у розбудову гідрометеорологічної служби, ефективну взаємодію з підприємствами, установами, організаціями регіону та з нагоди 125 річниці утворення, колектив метеорологічної станції Золотоноша нагороджений Почесною грамотою Черкаської обласної державної адміністрації і обласної ради.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на понад 30 об’єктах водопостачання на Черкащині виявили порушення.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах відновив роботу велопатруль

Від сьогодні на вулицях Черкас знову з'являться велопатрульні. Про це повідомляє пресслужба патрульної поліції Черкаської області. Вони продовжать роботу з...

У Будищенській громаді запрацював новий пожежний підрозділ

38-й підрозділ місцевої пожежної охорони запрацював у Будищенській територіальній громаді. Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС України у Черкаській...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x