НовиниЧеркащинаМетеорологи визначили високе забруднення хімічними сполуками в черкаському Дніпрі

Метеорологи визначили високе забруднення хімічними сполуками в черкаському Дніпрі

-

- Advertisment -

У 1 кварталі 2019 року лабораторія гідрометеослужбив акваторії Кременчуцького водосховища в районі м. Черкаси відібрали 12 проб води. В кожній пробі визначено більше 30 показників, які характеризують якість води. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Результати визначень показують, що феноли перевищують ГДК у 3-7 разів, концентрації важких металів (мідь, цинк, марганець) – у 3-4 рази. Концентрації хрому шестивалентного – до 5 разів.

Метеорологи наголошують, що на другому контрольному створі, який знаходиться 6 км нижче м. Черкаси, концентрації марганцю перевищували допустимі значення аж у 16 разів. Порівняно із фоновим створом, який знаходиться на 2 км вище м. Черкаси, середні за квартал концентрації марганцю у створі нижче міста збільшились більш як у 3 рази.

Наукові дослідження показали: шкідлива дія токсичних речовин, які потрапляють у водойми, посилюється за рахунок так званого акумулятивного ефекту (прогресуюче збільшення шкідливих сполук у кожній наступній ланці трофічного ланцюга). Так, у фітопланктоні концентрація шкідливої сполуки часто виявляється в десятки разів вищою, ніж у воді. У зоопланктоні (личинки, дрібні рачки тощо) – в десятки разів вища, ніж у фітопланктоні. В рибі, яка харчується зоопланктоном, – ще в десятки разів вищою. А в організмі хижих риб (таких як щука чи судак) концентрація отрути збільшується ще в 10 разів і, отже, буде в 10000 разів вищою, ніж у воді.

Саме тому моніторинг забруднення поверхневої води річки Дніпро має важливе значення і повинен підтримуватись всіма органами влади і міста Черкаси, і області. А скиди в річку Дніпро повинні бути контрольованими і проходити якісну очистку.

Як повідомляв сайт vikka.ua, плодові на Черкащині зацвітуть цього року раніше, ніж зазвичай.

Ми не набридаємо. У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x