НовиниЧеркащинаМер Черкас за останні два роки влаштував у мерію...

Мер Черкас за останні два роки влаштував у мерію десятьох депутатів

-

- Advertisment -

Анатолій Бондаренко за останні два роки працевлаштував у мерію десятьох депутатів. Про це пише "Hromadske. Черкаси".

9 із 42 депутатів нині працевлаштовані в міськраді чи на комунальних підприємствах Черкас. Днями освітній департамент очолив 28-річний Максим Шадловський. До депутатства він працював менеджером із продажу у магазині професійної косметики для догляду за волоссям і тренером-викладачем з боксу у спортивній школі "Динамо".

Журналісти з’ясували, чому ж робота чиновника так подобається міським обранцям.

Для Максима Шадловського ця каденція є першою. У 2015 році він зайшов до міської ради від Партії вільних демократів.

"Займатимусь реформуванням галузі ЖКГ. Із роботою комунальників зіштовхуюся мало не щодня. Людям байдуже, хто надає послуги: приватна компанія чи комунальна. Хто обслуговує будинки: СУБ чи створено ОСББ. Головне – якість і відповідальність", – вказував у своїй передвиборній програмі Шадловський.

Улітку 2017-го Шадловський заявив про вихід із фракції, мовляв партія є політично-бізнесовим проектом. У самій же фракції повідомили, що це вони виключили депутата за неявку без поважної причини на сесію міської ради, де розглядали скандальні питання про відміну будівництва на береговій смузі Черкас. Сьогодні він входить до депутатської групи "Незалежні". До неї потрапили екс-вільні демократки Альона Цегвінцева та Тетяна Чорнобіль.

У жовтні Шадловський став радником міського голови Анатолія Бондаренка, а із 1 листопада він став заступником директора департаменту освіти й гуманітарної політики. Зрештою після того, як попередній керівник департаменту Ігор Волошин став заступником міського голови, виконувати обов’язки головного освітянина міста призначили Шадловського.

Крісло у міськраді – непоганий заробіток

За 2016-ий Максим Шадловський задекларував досить скромні як для міського обранця доходи. Займаючись підприємницькою діяльністю, він заробив майже 118 тисяч гривень. Це всього кілька місячних зарплат у міськраді.

Нагадаємо, наприкінці травня 2017 року Кабінет Міністрів підвищив посадові оклади працівникам органів місцевого самоврядування. Це означає, що зарплати місцевих чиновників, починаючи від звичайного спеціаліста і закінчуючи директором департаменту, зросли в рази.

Якщо з початку року тодішній директор департаменту Ігор Волошин отримував близько 12 тисяч гривень, то після підняття заробітних плат, 30-40 тисяч гривень.

Його тодішні заступники Богдан Бєлов і Марина Бакланова у червні отримали більше 40 тисяч гривень зарплатні, у липні – 20 і 35 тисяч гривень.

Депутатам намагалися заборонити працювати в мерії, але безуспішно

17 січня петицію щодо заборони міському голові влаштовувати міських обранців на роботу до органів місцевого самоврядування підтримали на засіданні сесії. Рішення проголосували навіть усупереч висновку профільного департаменту.

Автором звернення був Сергій Кузляєв, який пов’язаний із партією Вільних демократів. В електронній петиції він пропонував:

1) міському голові не працевлаштовувати на посадах в мерії депутатів міської ради;

2) Черкаській міській раді звернутися до Президента України і Верховної Ради України ухвалити на законодавчому рівні Закон, яким заборонити депутатам місцевих рад обіймати посади в органах місцевого самоврядування.

Оскільки звернення набрало необхідну кількість голосів, його винесли на розгляд депутатів міської ради.

Профільний департамент попередньо дав висновок – електронну петицію не підтримувати. У пояснювальній записці виконувач обов’язків директора департаменту управління справами та юридичного забезпечення міськради Володимир Шабановвказував, що законодавство не містить заборони працевлаштування депутатів місцевих рад в органи місцевого самоврядування.

Проте міські обранці обійшли висновок профільного департаменту та 22-ма голосами підтримали ініціативу.

Зрештою за кілька днів після засідання міський голова Анатолій Бондаренко наклав вето на вісім рішень міської ради, серед них була і згадана вище петиція.

Хто із депутатів сьогодні працевлаштований у міській раді та на комунальних підприємствах

Ігор Кіта

Старожилом у Черкаській мерії є депутат від Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Ігор Кіта. Із 2008 року й до сьогодні він працює у міськраді. Починав із інспектора відділу екології та раціонального природокористування міськради. Нині він працює на посаді головного спеціаліста відділу інспектування управління інспектування міськради. Цей структурний підрозділ займається виявленням та демонтажем незаконних об’єктів.

Ігор Кіта є депутатом міської ради із 2010 року. Тоді у міськраду він зайшов під прапором Партії вільних демократів.

Олександр Савенко

У січні 2016 року директором КП "Черкаська служба чистоти", яке займається вивезенням сміття, призначили депутата міської ради від Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Олександра Савенка. До цього він працював на цьому підприємстві, але на посаді начальника відділу.

Олександр Савенко тричі обирався до міської ради. У 2010 році від "Батьківщини", у 2014 році – як самовисуванець, у 2015 році – від Блоку Петра Порошенка "Солідарність".

Андрій Куча

У липні 2016 році новопризначеного керівника КП "Дирекція парків" Володимира Стойка вирішили підсилити двома заступниками – депутатами міськради Андрієм Кучею та Олексієм Мельником.

Як пояснював тоді Андрій Куча, він займатиметься благоустроєм парків та скверів, а також їхнім оформленням. А Олексій Мельник мав відповідати за забезпечення та організацію проведення культурно-масових заходів.

Станіслав Лукирич

У січні 2017 року депутат від "Радикальної партії" Станіслав Лукирич став заступником директора КП "ЧЕЛУАШ", що опікується утриманням міських доріг. Своє призначення депутат вбачав у виконанні ролі кризового менеджера, що "підставить плече" новому керівникові.

Станіслав Лукирич змінив на цій посаді ще одного депутата – Руслана Лолу.

Олексій Мельник

Восени 2017 року посаду Мельника у КП "Дирекція парків" скоротили через конфлікт, який виник через будівництво споруди на пляжі "Пушкінський". Проте без роботи депутат був недовго. За тиждень його призначили директором КП "ЧЕЛУАШ", яке займається ремонтом доріг і прибиранням вулиць. Таким чином на цьому підприємстві попрацювало найбільше депутатів.

Віталій Косяк

У серпні 2017 року новим начальником управління інспектування став депутат Черкаської міської ради від Радикальної партії Віталій Косяк. До цього він близько року працював радником міського голови Анатолія Бондаренка.

Цього року на засіданні сесії міськради роботу свого колеги депутати визнали незадовільною, оскільки у місті і далі з’являються кіоски, а стихійну торгівлю так і не побороли.

Михайло Бінусов

Нині покійного депутата-"укропівця" Михайла Бінусова незадовго до вбивства теж призначили на посаду в мерію. Він виконував обов’язки очільника департаменту житлово-комунального комплексу.

За версією міського голови Анатолія Бондаренка, саме робота у мерії і стала причиною вбивства депутата, мовляв, Михайло Бінусов мав навести лад у департаменті ЖКК.

Максим Скорик

У жовтні депутат міськради від ВО "Черкащани" Максим Скорик починав помічником міського голови, згодом його призначили заступником директора департаменту архітектури та містобудування.

З 5 лютого Максим Скорик виконує обов’язки керівника департаменту архітектури та містобудування. Після відсторонення від посади Артура Савіна в.о. директора був його заступник Віктор Панченко, проте невдовзі призначили "черкащанина".

Олена Шевченко

На початку листопада депутатка міської ради від партії "Самопоміч" Олена Шевченко пішла працювати радником міського голови. Коментуючи своє працевлаштування, вона зазначала, що робота в мерії для неї не нова – раніше вона вже працювала у департаменті фінансової політики міськради.

Цього ж місяця Олену Шевченко призначили вже на посаду заступника директора департаменту соціальної політики. Депутатка опікується питаннями організаційної роботи зазначеного департаменту.

Працевлаштування людей – соціальна місія міського голови

В інтерв’ю Громадському наприкінці 2017-го міський голова Анатолій Бондаренко зазначив, що до нього постійно приходять десятки людей із проханням працевлаштуватися.

"Десятки людей приходять, які спілкуються зі мною в моєму кабінеті, потім отримують посади. Ви можете подивитися: у приймальні зараз сидить дівчина. П’ять днів тому ми поспілкувалася із нею і дали шанс. У мене на співбесіді була дівчина, яка працювала помічником голови Луганської обласної державної адміністрації. Вона приїхала сюди, вийшла заміж і хоче працевлаштуватися. Вона каже: "Я готова. Я професійна, хочу працювати. Працювала у відділі кадрової роботи і готова працювати". От ми вивчаємо зараз, куди б цю людину працевлаштувати", – розповів Анатолій Бондаренко.

Очільник міста припустив, що це може бути його місією.

"Так, соціальна місія. Я вам скажу, що десятки людей працевлаштував і нічого страшного в цьому немає. Молоді люди, літні люди не могли знайти роботу. Така, напевно, моя місія міського голови, але за кожного я несу відповідальність, як і за прикрі випадки, так і за гарні речі", – уточнив міський голова.

На працевлаштованого депутата можна тиснути

За словами юристки Черкаського обласного осередку Комітету виборців України Алли Юрковської, ніяких обмежень щодо працевлаштування депутатів у законодавстві не передбачено. Нормативні документи не бачать у цьому конфлікту інтересів, тож не виключено, що депутатів призначатимуть і у подальшому.

"Це неправильно з точки зору забезпечення інтересів громади, тому що працевлаштовуючи депутатів до міськради, відбувається допомога не окремому депутату в зароблянні грошей, не забезпечення його робочим місцем, а пересування депутата на таку позицію, на якій на нього можна буде тиснути. Фактично мер бере у своє підпорядкування людину, яка повинна ухвалювати рішення в інтересах громади. На мою думку, хоч це і не є із законодавчої точки зору конфліктом інтересів, але в такому випадку виникає конфлікт, коли рішення в інтересах громади ухвалює людина, яка підпорядкована іншій гілці влади – виконавчій", – зазначає юристка.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський депутат очолив департамент освіти міської ради.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

«HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом (ВІДЕО)

Нові виклики перед роботодавцями. «HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом. Повідомляє...

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x