НовиниЧеркащинаМайже 200 черкасців змінили протягом року ім’я та прізвище

Майже 200 черкасців змінили протягом року ім’я та прізвище

-

- Advertisment -

185 черкасців змінили прізвище та ім’я за 2017 рік. Батьки можуть змінювати ім’я дитини до 7 років без її згоди, з 7 років – лише за бажання дитини. З 14-річного віку змінити ім’я можна з дозволу батьків, а от із 16 років кожен може стати хоч Агатою Крісті, хоч Термінатором. Батькам доведеться змиритися. Про це пише in.ck.ua.

"Ціна" нового імені – 5 гривень 10 копійок

Щоб змінити ім’я чи прізвище, потрібно подати у місцевий РАЦС заяву. З собою треба прихопити паспорт і свідоцтво про народження. Також знадобляться свідоцтва про шлюб чи його розірвання, про народження дітей, фотографія та квитанція про сплату держмита – 5 грн 10 копійок (якщо міняєте вперше) та 51 грн за повторну процедуру. "Лімітів" на зміну імен і прізвищ у держави немає.

Далі РАЦС надішле документи до Національної поліції. Там зроблять висновок, чи є законні підстави відмовити у зміні імені, і протягом місяця надішлють висновки назад у РАЦС, який видасть вам висновок про дозвіл чи відмову у зміні особистих даних. Вся процедура може тривати до трьох місяців. Термін розгляду можуть продовжити ще на три місяці, якщо є важливі причини. Якщо ви отримали дозвіл, радійте – рибка в сітці. Тепер заявнику треба знову навідатися у РАЦС і врешті-решт отримати нове ім’я.

Там же вам видадуть свідоцтво про факт зміни імені чи прізвища. У паспорт внесуть відмітку, що його потрібно переробити протягом місяця. Далі треба оформити новий ідентифікаційний код, закордонний паспорт, банківські карти й решту документів. Студенти повинні отримати нову заліковку, студентський і читацький. А от атестат і диплом будуть дійсні за старим іменем, доведеться лише щоразу пред’являти довідку про зміну імені. Трудову книжку теж не треба міняти – там лише закреслюють старі ім’я та прізвище та пишуть нові. Про "зміни в житті" треба повідомити й військкомат, якщо людина військовозобов'язана.

Коли можуть відмовити?

Відмовити у зміні імені можуть, якщо людина перебуває під адміністративним наглядом чи слідством, має непогашену чи не зняту судимість, перебуває в розшуку, вказала неправдиві дані про себе. 

Змінити ім’я можна лише за місцем проживання, але якщо ви з Криму чи тимчасово окупованих територій – можна звертатися в будь-який РАЦС України.

А як з іменами по батькові?

За законом, українці можуть міняти лише імена та прізвища, по батькові лишається незмінними. Звучать окремі законодавчі ініціативи про скасування "по батькові" – за європейським зразком. Поки що невідомо, чи будуть вони реалізовуватися.

Нині ж цю частину іменування можна змінити, якщо ім'я змінив ваш батько, під час усиновлення чи в судовому порядку, якщо по батькові дуже немилозвучне.

Всі хочуть бути Королями

У Придніпровському РАЦСі розповідають: люди йдуть на такий крок, бажаючи трошки змінити чи підкоригувати старе звучання. Наприклад, Олена-Альона, Карина – Каріна, Оксана-Ксенія. Інколи черкасці беруть прізвища відомих людей або просто "гучні" варіанти – Корольов, Царьов і подібні. Іноді хочуть повернути старовинне родове прізвище.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка тримає вдома понад 100 собак та котів.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x