НовиниЧеркащинаМайже 200 черкасців змінили протягом року ім’я та прізвище

Майже 200 черкасців змінили протягом року ім’я та прізвище

-

- Advertisment -

185 черкасців змінили прізвище та ім’я за 2017 рік. Батьки можуть змінювати ім’я дитини до 7 років без її згоди, з 7 років – лише за бажання дитини. З 14-річного віку змінити ім’я можна з дозволу батьків, а от із 16 років кожен може стати хоч Агатою Крісті, хоч Термінатором. Батькам доведеться змиритися. Про це пише in.ck.ua.

"Ціна" нового імені – 5 гривень 10 копійок

Щоб змінити ім’я чи прізвище, потрібно подати у місцевий РАЦС заяву. З собою треба прихопити паспорт і свідоцтво про народження. Також знадобляться свідоцтва про шлюб чи його розірвання, про народження дітей, фотографія та квитанція про сплату держмита – 5 грн 10 копійок (якщо міняєте вперше) та 51 грн за повторну процедуру. "Лімітів" на зміну імен і прізвищ у держави немає.

Далі РАЦС надішле документи до Національної поліції. Там зроблять висновок, чи є законні підстави відмовити у зміні імені, і протягом місяця надішлють висновки назад у РАЦС, який видасть вам висновок про дозвіл чи відмову у зміні особистих даних. Вся процедура може тривати до трьох місяців. Термін розгляду можуть продовжити ще на три місяці, якщо є важливі причини. Якщо ви отримали дозвіл, радійте – рибка в сітці. Тепер заявнику треба знову навідатися у РАЦС і врешті-решт отримати нове ім’я.

Там же вам видадуть свідоцтво про факт зміни імені чи прізвища. У паспорт внесуть відмітку, що його потрібно переробити протягом місяця. Далі треба оформити новий ідентифікаційний код, закордонний паспорт, банківські карти й решту документів. Студенти повинні отримати нову заліковку, студентський і читацький. А от атестат і диплом будуть дійсні за старим іменем, доведеться лише щоразу пред’являти довідку про зміну імені. Трудову книжку теж не треба міняти – там лише закреслюють старі ім’я та прізвище та пишуть нові. Про "зміни в житті" треба повідомити й військкомат, якщо людина військовозобов'язана.

Коли можуть відмовити?

Відмовити у зміні імені можуть, якщо людина перебуває під адміністративним наглядом чи слідством, має непогашену чи не зняту судимість, перебуває в розшуку, вказала неправдиві дані про себе. 

Змінити ім’я можна лише за місцем проживання, але якщо ви з Криму чи тимчасово окупованих територій – можна звертатися в будь-який РАЦС України.

А як з іменами по батькові?

За законом, українці можуть міняти лише імена та прізвища, по батькові лишається незмінними. Звучать окремі законодавчі ініціативи про скасування "по батькові" – за європейським зразком. Поки що невідомо, чи будуть вони реалізовуватися.

Нині ж цю частину іменування можна змінити, якщо ім'я змінив ваш батько, під час усиновлення чи в судовому порядку, якщо по батькові дуже немилозвучне.

Всі хочуть бути Королями

У Придніпровському РАЦСі розповідають: люди йдуть на такий крок, бажаючи трошки змінити чи підкоригувати старе звучання. Наприклад, Олена-Альона, Карина – Каріна, Оксана-Ксенія. Інколи черкасці беруть прізвища відомих людей або просто "гучні" варіанти – Корольов, Царьов і подібні. Іноді хочуть повернути старовинне родове прізвище.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка тримає вдома понад 100 собак та котів.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

На Черкащині відремонтують спорткомплекс, де завалилася покрівля

У Камянці, що на Черкащині, планують відремонтувати зал спортивного комплексу «Атлант». На ремонт виділяють понад 700 тис грн. Вже...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x