НовиниЧеркащина"Ліквідація диверсантів" та звання Героя України: як в Оршанці...

"Ліквідація диверсантів" та звання Героя України: як в Оршанці відзначали День прикордонника (ФОТО)

-

- Advertisment -

Інсценовані бойові дії, квіти полеглим прикордонникам та всеукраїнське визнання Ігоря Момота Героєм. Так 3 травня в Оршанці минуло відзначення 101-річчя Держприкордонслужби, на яке завітав і Президент Петро Порошенко, передає кореспондент сайту vikka.ua.

Понад століття тому українські війська встановили свої символи на кордоні нашої держави. Відтоді щороку в Україні 30 квітня відзначається День прикордонника. З цієї нагоди в Головному центрі підготовки особового складу, на Черкащині, відбулись урочисті заходи.

Держприкордонслужба продемонструвала злагодженість підрозділів з ведення бойових дій. Близько 250 військових були залучені для того, аби показати присутнім завершення командно-штабних навчань, які прикордонна служба проводила упродовж останніх трьох тижнів. Також для показу були представлені зразки зброї, спеціальна та бойова техніка.

"За легендою, озброєна диверсійно-розвідувальна група на бронетехніці порушила кордон України і рухається углиб держави. Прикордонна комендатура швидкого реагування висунулась на раніше підготовлені позиції і отримала бойову задачу – знищити цю групу і не допустити прориву вглиб території України. Поставлену задачу особовий склад успішно виконав", – розповів помічник голови Державної прикордонної служби України, прес-секретар Олег Слободян.

Глава держави Петро Порошенко наголосив на важливості відданої справи прикордонників. Пригадав, як минулого століття гетьман і керівники УНР зуміли створити кордонну охорону молодої країни.

"Попередні 5 років показали нам ціну питання про надійну охорону кордону. Підрозділу Держприкордонної служби випало першим прийняти удар російської агресії на найслабше захищених його ділянках. Героям-прикордонникам довелось вступити в бій в дуже важких умовах. Так трапилось тому, що питання належного облаштування українсько-російського кордону, створення ефективної системи охорони і оборони перебувало на периферії уваги українських політиків", – каже Порошенко.

За його словами, 900 прикордонників були нагороджені найвищими державними нагородами, але за перемогу над агресором заплачено дуже високу ціну. 70 охоронців державного кордону, віддали своє життя за свободу і незалежність України. Їхні імена позначені на пам’ятнику, який відкрили до Дня прикордонників.

Серед полеглих воїнів-прикордонників – генерал-майор Ігор Момот, чиє ім’я носить Головний центр в Оршанці. 3 травня, з нагоди відзначення професійного свята, боєць посмертно отримав звання Героя України. Президент вручив нагороду дочці загиблого Марії Момот.

"Ігор Момот керував центром 7 років. Він одним із перших у 2014-му вирушив на виконання бойових завдань. У найважчі дні прикордонник демонстрував мужність і патріотизм, зразкове виконання військового обов’язку. Про його хоробрість знали і українські воїни, і вороги, – розповідає Петро Порошенко. – Перебуваючи на пункті пропуску "Довжанський" і, ризикуючи життям, вийшов з гранатою без запобіжної чеки до понад 200 бойовиків. Вони були озброєні до зубів і вимагали звільнити затриманого ватажка так званої Луганської республіки Болотова. Відважний вчинок офіцера змусив ворога відступити, але ненадовго. Терористи оголосили велику винагороду за його голову, але ворогам не вдалось залякати героя. На його рахунку не одна колона знищених бойовиків, викрита не одна засідка терористів, знищений не один блокпост терористів. 11 липня 2014 року біля Зеленопілля українських воїнів обстріляли. Внаслідок ракетної атаки Ігор Момот загинув".

Присутні заходу вшанували загиблих прикордонників хвилиною мовчання. Опісля Порошенко вручив високі державні нагороди черкаським прикордонникам за значний особистий внесок у справу охорони державного кордону, захист суверенітету та територіальної цілісності України.

Довідково: минулого року співробітники Держприкордонслужби оформили близько 100 мільйонів подорожуючих та 20 мільйонів транспортних засобів. Припинили діяльність 144 злочинних груп. Виявили три тисячі кримінальних та 77 тисяч адміністративних правопорушень. Затримали і не пропустили 8 тисяч нелегалів. Вилучили 668 одиниць зброї, 22 тисячі боєприпасів, 60 кг вибухівки, майже півтонни наркотиків і психотропів. Сума затриманих товарів сягнула 300 мільйонів гривень.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина вшанувала пам'ять земляків, які захищали Донецький аеропорт.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

«HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом (ВІДЕО)

Нові виклики перед роботодавцями. «HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом. Повідомляє...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x