додому Новини Лікування без паперової тяганини: медичні заклади Черкас об’єднали в єдину систему

Лікування без паперової тяганини: медичні заклади Черкас об’єднали в єдину систему

0

Сучасні технології на допомогу лікарям. Перший пілотний проект з інформатизації медичної галузі стартував у Черкасах. Комп’ютерною мережею з’єднали всі заклади первинної медико-санітарної допомоги та поліклініки міста. Від такого оновлення обіцяють користь і пацієнтам, і лікарям, повідомляє кореспондент vikka.ua.

"Завдяки новій системі всі дані обстежень будуть пересилатися на електронну карту пацієнта, а у майбутньому і всі виписки з історії хвороби. Для самого закладу ця система дозволяє відслідковувати наповненість поліклініки, час прийому і завантаженість кожного лікаря. Знімається багато питань спекуляції навколо того, скільки пацієнтів було на прийомі. Блокується можливість корупційних дій шляхом видачі якогось документа заднім числом, бо в систему так зайти не можна", – зазначає директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг міськради Олег Стадник.

За два роки на цей проект спрямували майже 4 мільйони гривень, левова частка цих коштів – вартість програмного продукту. Інформаційну систему у медичних закладах міста розгорнула та впровадила вітчизняна медична компанія.

"Величезна проблема була навчити людей. Тут на допомогу прийшла академічна наука – на базі Черкаського державного технологічного університету ми створили комп’ютерний клас на 20 робочих місць. Вчили медичних працівників і студенти старших курсів, і викладачі. Проводили навчання і в позаурочний час, і навіть у вихідні. Спочатку було важко людей зацікавити цим", – констатує заступник директора медичної компанії Вадим Терентюк.

Опанувала складну програму та користується нею з квітня минулого року сімейний лікар Першої міської поліклініки Ірина Осинська. Розповідає: пацієнти позитивно сприймають такі зміни.

"Вислуховую пацієнта, вношу все в електронну систему, роздруковую її та підклеюю в карту пацієнта. Поки що на перехідний період у нас зберігається і паперова картка. Пацієнти цікавляться та запитують, що це за зміни, сприймають позитивно, хоча і скаржаться, що прийом від цього довший. Зараз передбачено на кожного пацієнта по 12 хвилин, але за статистикою витрачається 20-25 хвилин", – зазначає лікар.

До слова, така реформа передбачає і ремонт вестибюлів. Перша поліклініка стала першою, де є реєстратура з електронним записом до лікарів. За словами головного медика міста, аналогічно облаштують вестибюлі і в інших поліклініках. Для цього передбачили по 800 тисяч гривень.

Як повідомляв сайт vikka.ua, невідкладних хворих черкащан першу добу лікуватимуть безкоштовно.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version