УкраїнаКурс долара в Україні різко злетів і може подорожчати...

Курс долара в Україні різко злетів і може подорожчати ще сильніше

-

- Advertisment -

Курс долара в Україні побив річний рекорд і лише за кілька тижнів зріс із 27,2 до 28,4 грн/$. Більшість опитаних аналітиків вважає, що нинішній показник – не найвищий і може підскочити ще більше. Про це повідомляють на сайті OBOZREVATEL.

Що відбувається з гривнею?

Гривня опустилася до рекордної з 10 січня 2021 року позначки 28,4 грн/$. Усього за 19 днів поточного місяця долар подорожчав на 1,2.

Девальвація (зниження вартості гривні) тримається на двох стовпах:

  1. Високі світові ціни на газ у розпал опалювального сезону.
  2. Загроза вторгнення Росії до України.

Через  загрозу вторгнення іноземці продають облігації внутрішньої держпозики (боргові папери України у гривні), а за виручені кошти купують долари та виводять їх з України. За кілька тижнів січня портфель ОВДП в іноземців скоротився на 6,4 млрд грн. У цих умовах гривня почала плавне, але впевнене зниження.

І якщо так триватиме, вітчизняна валюта ризикує переступити наступну психологічну позначку 29 грн/$.

Як змінюватиметься курс долара в Україні ?

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин також впевнений, що гривня продовжить слабшати: “Найближчі орієнтири – це максимальні курсові значення з 2015 року. Якщо не брати пікові рівні лютого 2015-го, йдеться про показники близько 28,9“.

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер вважає, що ймовірний курс долара на найближчі тижні – 28,6 грн. Серед можливих факторів девальвації він називає й очікуване посилення монетарної політики з боку Федеральної резервної системи США. Якщо наприкінці минулого року 40% експертів, опитаних Bloomberg, взагалі не очікувало підвищення ставки у 2022-му, то вже зараз 60% розраховує побачити його на березневому засіданні.

Аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко додає: незважаючи на ризики, психологічні фактори та паніку, є певні параметри, вище за які гравці ринку не зайдуть. “Тому, напевно, в якійсь точці це зростання зупиниться. Раніше він зупинявся на 28,5-28,6. Як гравці ринку оцінюють нинішні ризики порівняно з ризиками, які були раніше – дивитимемося. Але нескінченним зростання не буде” – зазначає вона.

Загалом девальвації найближчим часом не уникнути, упевнені опитані експерти..

Слідом за курсом долара в Україні зростатимуть також ціни на імпортні товари, зокрема на газ, бензин та автомобілі. Крім того, загальний рівень інфляції на 25% залежить від імпорту, а це означає, що у разі подорожчання “американця” збільшуватиметься і загальний рівень інфляції в країні.

Як повідомляла vikka.ua, уряд обіцяє підвищити пенсійні виплати у 2022 році.

Читайте новини vikka.ua у зручному форматі:

телеграм-канал,

сторінка у фейсбуці,

акаунт в інстаграмі,

ми в TikTok.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На автодорозі Черкаси-Сміла перекинувся легковик

На автодорозі Черкаси-Сміла сталася дорожньо-транспортна пригода, у результаті якої легковий автомобіль "ВАЗ-21099" злетів у кювет та перекинувся на бік....

В Умані провели в останню путь молодшого сержанта

Жителі Уманської громади провели в останню путь воїна-захисника - Сергія Олександровича Дахова. Про це повідомляє міська голова Умані Ірина...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x