НовиниЧеркащинаКравчук і Черкащина: візити, зустрічі, висловлювання

Кравчук і Черкащина: візити, зустрічі, висловлювання

-

- Advertisment -

10 травня на 88 році життя помер перший Президент України Леонід Кравчук. Довгий час він лікувався після операції на серці. Для більшості українців він асоціюються із незалежністю, «кравчучкою» і втратою ядерного потенціалу України.

Скільки разів Кравчук бував на Черкащині? З ким зустрічався? Що говорив?

Вибори, Договір із Росією, українська армія

За три роки свого президенства Леонід Кравчук відвідав Черкаську область лише одного разу – у листопаді 1991 року. Саме тоді відбувалися перші президентські вибори.

Леонід Кравчук зустрічався з черкащанами 12 листопада 1991 року. Спершу він побував у Каневі на Тарасовій горі і на підприємстві «Магніт», потім зустрівся із трудовим колективом черкаського «Азоту», а опісля відповідав на запитання містян у «Дружбі народів».

Газета “Черкаси” надрукувала відповді, які давав Кравчук на запитання черкащан в “Дружбі народів”

«На Черкащині я бував багато разів. А от в Черкасах вперше. Місто мені сподобалося. Широкі вулиці. Поєднання будинків сучасних і старовинних. Люди спокійні. Дуже ввічливі. Це створює таку атмосферу, що виникає бажання працювати», – так Леонід Кравчук відповів на запитання черкащан про те, чим вразили його Черкаси.

У листопаді 1991 року жителів Черкас цікавило, хто по національності його дружина, чому в західних областях відроджується дивізія «Галичина», чому зростають ціни на товари і чи не можна їх стримати, чи покарали тих, хто сплюндрував пам’ятники (ймовірно, комуністичних лідерів – авт) у Києві. Але найбільше черкащан цікавив Договір про економічну співдружність із Росією

Кравчук заявляв, що економіка України на той час на 80% залежить від Росії. «Якби завтра припинилися поставки газу, нафти, лісу, наші заводи могли б зупинитися», – говорив Кравчук, який на той час був Головою Верховної Ради України.

Щодо армії, то Кравчук заявив: «Україна повинна мати свою армії. Я відстоюю таку позицію. Військовостратегічний простір, атомні й інші сили мають бути під спільним керівництвом, мають бути єдині».

Проте вже у травні 1992 року з української території було виведено до Росії усю тактичну ядерну зброю.

Кравчук на президентських виборах у грудні 1991 року переміг. За нього проголосували 61% українців, а за В’ячеслава Чорновола – 23%.

Черкащина віддала перевагу Кравчуку. Тут він отримав 67% підтримки.

На виборах 1994 року Кравчук не приїздив

Земля Богдана і Тараса чомусь не приваблювала Леоніда Кравчука. Хоча у 1991 черкащани його підтримали.  Під час виборів 1994 року він «відмітився» лише листом, який надрукували 24 червня 1994 газета «Черкаси». Звернутися до черкащан через газету Леоніда Макаровича змусив напружений графік передвиборчої гонки.

Його звернення фактично «ні про що». Піарникам сьогодення за цей витвір епістолярного жанру не заплатили б нічого. Адже жодної тези, крім «дякую, думайте, переконаний, я впевнений».

Зрозуміло, що за Леоніда Кравчука у той час активно агітував державницький апарат: голова облдержадміністрації, керівники районів.

У першому турі виборів Черкащина віддала свої голоси за Кравчука. 39% проти 18% – за Кучму. У другому турі 50% виборців Черкаської області знову проголосували за першого президента України, а 45% за – Кучму. Проте переміг Кучма.

Тричі депутат, блок «Не так», довірена особа Тимошенко

Як пише сайт “Радіо Свободи”, після президентства Леонід Кравчук тричі обирався до Верховної Ради. У 1994-му він виграє довибори по округу в Тернопільській області. У 1998-му і 2002 роках проходить до парламенту за списками Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) (СДПУо). 2006-го разом з Віктором Медведчуком балотувався до Верховної Ради від «Опозиційного блоку Не Так !», але не став депутатом, оскільки «Не Так!» не подолав прохідного бар’єру.

Під час чергових президентських виборів у 2010 Кравчук був довіреною особою кандидатки в президенти України Юлії Тимошенко.

11 цитат і анекдот про Кравчука від “Радіо Свободи”

  • «Незалежність прийшла на Україну несподівано – прилетів Кравчук і привіз її на тарілочці з блакитною смужечкою» – так перший президент оцінив свій внесок у здобуття незалежності.
  • «Маємо те, що маємо» – цим відомим висловом Кравчук оцінював роботу президента Леоніда Кучми.
  • «Президент поводиться, як дитина в дитячому садочку, – він щодня хоче нову ляльку. Він повинен визначитися: є в нього підстави чи ні. А так він один день каже, що є, інший – що немає», –коментував Кравчук заяву Віктора Ющенка про наміри розпустити парламент, які так і не були втілені в життя.
  • «Цілуйтеся, але не лягайте до ліжка. Не йдіть до чужого дому – майте власну квартиру. Ось якою має бути політика. Прийде час – і Росія скупить Україну. Тоді вона запропонує вже більш жорсткі форми об’єднання», – сказав Кравчук після того, як президентом України став Віктор Янукович.
  • «Коли (я) став президентом, моя дружина їздила «Ладою», а в родини не було охорони. Це не те, що тепер: будь-який лакей, що тільки дорвався до влади, їздить із мигалками й реанімаційними машинами. Я завжди кажу: якщо за тобою їде реанімаційна машина, залишайся вдома, на хріна тобі їхати на роботу?!», – зауважив Леонід Кравчук в інтерв’ю журналу «Країна», висміюючи страхи Віктора Януковича, який пересувався кортежами з численною охороною та з каретою «Швидкої допомоги».
  • «Знову ж, ми наступаємо на граблі щоразу. Наступаємо так, що вже всі ноги в крові», – висловився Кравчук менше ніж за три місяці до втечі з України Віктора Януковича.
  • «Майдан починали одні, а до влади прийшли інші люди, які до цього Майдану мають такий стосунок, як я до сонячного затемнення», – сказав Леонід Кравчук в інтерв’ю Дмитрові Гордону вже після втечі Януковича та приходу до влади постмайданної команди.
  • «Він є скоріше бізнесменом, ніж президентом. Для нього Україна – це корпорація. Він вважає, що сам може управляти цією корпорацією або оточити себе людьми, які думають так, як він», – так президента Петра Порошенка змалював «Українській правді» Кравчук.
  • «Я коли чую, як наші лідери говорять: «Так, ми повернемо, Крим – наш», – ну, для чого обманювати самих себе і український народ? Не повернемо через краще життя в Україні. Не буде ніколи того, щоб Крим сказав: «Ми підемо назад в Україну!». Росія – не дозволить. Забрати Крим силою? Ви ж розумієте, це нереально», – висловив скепсис перший президент в інтерв’ю «5 каналу».
  • «Не треба боятися особливого статусу Донбасу (…) Якщо ми будемо продовжувати наполягати на тому, що ми все одно переможемо на Донбасі, там кінця війни не буде», – так Леонід Кравчук висловився за надання ОРДЛО особливого статусу.
  • «Той, хто у 90-і їздив із «кравчучкою», нині має свій бізнес, а хто бігав із прапором, то бігає з ним і досі», – вважає Кравчук.
  • «Між крапельками» – вислів який приписують Леонідові Кравчуку, наче б то так він змальовує свої можливості, зокрема як політика. Втім сам перший президент називає це анекдотом.

*Матеріал підготовлено завдяки Черкаській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Симоненка та Ользі Стокоз. 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкаській області затопило луги, поля та подвір’я

Підтоплення лугів і полів зафіксували в Черкаському та Золотоніському районах. Також затопило двори і підвали в низці громад. Про...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами. До простору «Затишно space» черкащанки могли прийти разом зі своїми...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x