НовиниЧеркащинаКоси та обприскувачі напоготові: у Черкасах винищують амброзію

Коси та обприскувачі напоготові: у Черкасах винищують амброзію

-

- Advertisment -

Літо – пора різнобарв’я квітів, моря пахощів та різноманіття фруктів. Однак, для багатьох цей період перетворюється на справжнє пекло. Ледь не кожному знайомі проблеми закладеного носу, сльозоточивості та свербежу через квітучі трави чи пух тополь. Проте однією з найбільших проблем улітку є амброзія. Рослина, з якою щороку бореться влада, комунальники та прості містяни. І часто програють у цій боротьбі. Про те, як цьогоріч протистоять небезпечній рослині та чим вона загрожує черкасцям-алергікам, дізнавався сайт vikka.ua.

За даними Департаменту ЖКК Черкаської міськради, станом на 31 липня амброзією та іншими карантинними бур’янами було вражено 40 гектарів землі. І це – не враховуючи території вздовж доріг, на яких проводиться будівництво, власні та прилеглі території, що мають балансоутримувачів чи користувачів. Комунальники зазначають, що за прибудинковими територіями та ділянками, які знаходяться у територіальних межах підприємств, мають доглядати їхні власники чи орендарі. 

Загалом, як повідомили у департаменті, в 2018 році з міського бюджету було виділено 479 тисячі 770 гривень на бротьбу з карантинними рослинами.

Цього року на тендерних торгах по лоту "Проведення заходів по боротьбі з карантинними рослинами на міських територіях", що проводилися через систему публічних закупівель "ProZorro", перемогло ПП "Зелена країна". Зазначимо, що це приватне підприємство проводить відповідні заходи по боротьбі із амброзією у нашому місті з 2014 року.

"Знищення амброзії та карантинних бур’янів здійснюється механічним та агротехнічним методами, що включають в себе: знищення небезпечних рослин, поверхневу обробку ґрунту. Після чого територію засівають газонною травою. Окрім цього проводять обробку спеціальними препаратами, а також комплексне косіння зелених зон, що уражені амброзією", − розповів виконуючий обов’язки директора департаменту ЖКК Черкаської міськради Сергій Танюк.

Натомість працівники КП "Дирекція парків" також проводять активну боротьбу проти амброзії. У коментарі сайту vikka.ua директор комунального підприємства Володимир Стойко зазначив, що найбільше амброзії цього року було зафіксовано в парку "Хіміків". На другій позиції опинилися парк "30-річчя Перемоги" та "Сосновий бір". В інших скверах та парках небезпечна рослина росте більш локально.

Facebook / КП "Дирекція парків"

"Ми боремося з амброзією кількома способами. Найпростіше – це викошування, але воно не дає 100% результату. Таким чином можна рослини швидко позбутися, проте вона буде знову рости. Цей метод ми використовуємо, бо на сьогодні площа КП "Дирекція парків" складає велику площу в 205 га", − розповів Володимир Стойко.

Окрім викошування, комунальники також користуються спеціальним методом обприскування. На підприємство придбали мотообприскувач, який заправляють спеціальним розчином із бішофітною сіллю. Ним і обприскують уражену амброзією територію.

Facebook / КП "Дирекція парків"

"Через добу весь оброблений бур’ян сохне й більше там не росте. Цікаво те, що під час обприскування розчин потрапляє й на інші рослини, але гине лише амброзія. Цей спосіб є найбільш дієвим, проте наші потужності не дозволяють запустити його на всі 100%", − зауважив директор комунального підприємства "Дирекція парків".

Facebook / КП "Дирекція парків"

Першим про проблему амброзії, в хащах якої потопає місто, ще місяць тому розказав на своїй сторінці у Facebook депутат Руслан Зоря. Найбільше їх, за словами обранця, не в зелених чи паркових зонах, а в місцях масового скупчення людей, там, де щодня проходять тисячі містян: біля лікарень, аптек, навчальних закладів, біля майданчиків, де граються діти. Тоді він навіть дав своєрідне доручення керівникам профільних департаментів міста разом з містянами виходити на толоки і знищувати рослину.

"Містян же прошу, давайте разом боротись із тим, що дуже скоро спричинить безліч проблем зі здоров’ям багатьом людям! Не проходьте повз кущ амброзії, який зустрічається вам на шляху, не чекайте, поки він зацвіте, знищіть його зараз. Це буде в рази ефективніше ніж виділення коштів з міського бюджету на боротьбу з цією рослиною", − закликав Руслан Зоря.

Нині ж каже: половина локацій, які тоді були захаращені бур'яном, нині викошені. Однак проблема досі залишається на решті територій і її потрібно вирішувати. В тому числі, й власними силами.

Facebook / Руслан Зоря

А тим часом жителі села Червона Слобода перейшли від слів до діла. Там, за ініціативою виконуючої обов'язки голови Червонослобідської сільської ради Юлії Дубовик, було проведено косіння паркової зони та вулиць села. До обкошування територій долучилися працівники місцевих підприємств та жителі села.

Facebook / Gaslo Ua

Завідувач алергічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталія Гармаш зазначає: щороку кількість тих, хто страждає на алергію від квіткового цвіту, збільшується вдвічі. Чітко кількість хворих вказати дуже важко, адже більшість алергіків не звертається до лікарів.

"Кожного дня на прийом до лікаря-алерголога звертається 3-5 осіб зі скаргами на алергію на амброзію, яка проявляється в різних видах. Це може бути звичайне чхання та сльозотечі, або ж серйозні проблеми у вигляді бронхіальної астми та набряків Квінке. Тому, якщо пацієнт знає, що має таку проблему, повинен не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря", − зазначила Наталія Гармаш.

Оособам, які знають про свою схильність до алергії на цвіт амброзії, лікарка порадила обмежити перебування на свіжому повітрі у період, коли рослина квітне найбільше. Окрім цього, рекомендується зменшити або ж взагалі виключити з раціону продукти, які мають той самий білок, що міститься в пилку амброзії, соняшника та полину. До таких продуктів відносяться кавуни, дині, персики, сливи, усі кісточкові фрукти, виноград та мед.

Незважаючи на те, що кожного року в Черкасах активно борються з амброзією, проблема залишається, а кількість вразливих на пилок небезпечної рослини – збільшується. Тож, у будь-якому випадку, не варто повністю сподіватися на владу та комунальні служби, а й самостійно оберігати своє здоров’я.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкаси вчергове насувається сміттєвий колапс.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

«HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом (ВІДЕО)

Нові виклики перед роботодавцями. «HR-вулик» зібрав у Черкасах власників бізнесу, директорів підприємств та фахівців з роботи з персоналом. Повідомляє...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x