додому Новини Черкащина Корови як на курорті: голландець створив на Черкащині роботизовану ферму (ВІДЕО)

Корови як на курорті: голландець створив на Черкащині роботизовану ферму (ВІДЕО)

0

На Черкащині чоловік із Нідерландів створив ферму, де корови живуть як на курорті: вільно гуляють та лежать, в той час як їх обслуговують машини. Про це йдеться в сюжеті "Факти" ICTV.

Корівники обладнані сучасною системою вентиляції. Від сіна і підстилки фермери відмовилися рік тому, оскільки за 200 тисяч євро придбали інноваційний сепаратор. Тепер у них налагоджене безвідходне виробництво.

"Гній, який ми підстилаємо, викачується в склад. Зі складу ми його беремо, і знову підстилаємо коровам. Рідку фракцію викачуємо в лагуну і виводимо на поле як органічні добрива", – розповідає зоотехнік ферми Володимир Одуденко.

Понад дві тисячі тварин доглядають всього сімнадцятеро людей, адже більшість роботи автоматизовано: навіть корми змішує та роздає спеціальна машина. Корова двічі на день їсть спеціальний корм, збагачений вітамінами й мінералами. За це відплачує молоком – у день дає більше 50 л.

Господарством у понад 15 тисяч гектарів впродовж 15 років керують голландці. Один із них – генеральний директор ТОВ "Кишенці" Корнеліс Хузінха – обжився з родиною просто на території бригади.

Чоловік розповідає, що змінити рідну Голландію на українське село було просто: фермера привабили родючі чорноземи та привітні українці.

У фермерському господарстві на Маньківщині понад 4 сотні робітників. Додатково на сезонну роботу беруть будівельників та водіїв, декого з персоналу навчають за кордоном, двічі на рік підвищують зарплату.

Корнеліс запевняє, що зарплата абсолютно "біла". Всі зароблені гроші голландці вкладають у розвиток. Також допомагають і тутешнім селам: відремонтували дороги, підвели газ та збудували водогін.

Зазначимо, що десята частина цілого Маньківського району поповнюється саме завдяки відрахуванням голландської компанії. У планах підприємців – суттєве розростання господарства.

Як повідомляв сайт vikka.ua, чорноземи із Черкащини можуть вивезти в Катар.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version