НовиниЧеркащинаКопійка до копійки: як Черкащина використовує фінансову допомогу від...

Копійка до копійки: як Черкащина використовує фінансову допомогу від ЄС

-

- Advertisment -

На початку літа депутати Європарламенту прийняли рішення про виділення Україні фінансової допомоги. Європа має підсобити нам на 1 млрд. євро, поділивши допомогу на два транші по 500 мільйонів. Перший із них має зайти вже у вересні. Таким чином, наша країна вже вчетверте отримає макрофінансову допомогу. Призначення цього пакету – економічна стабілізація і програма проведення структурних реформ. Однак співпраця в рамках Угоди про асоціацію – це не лише макрофінансові транші. Євросоюз допомагає грошима і й іншими способами, вкладаючись в розвиток буд-якої сфери життя України. Про фінансову допомогу: коли, скільки та чи перепадало Черкащині – у матеріалі vikka.ua

Гроші дають не просто так

Фінансову підтримку Євросоюз надає в кількох напрямках: макрофінансова допомога, бюджетна підтримка, технічна допомога, фінансування інфраструктурних проектів. Загалом же, згідно умов Європейського інструменту сусідства, від 2014 до 2020 року ЄС запланував виділити Україні 12,8 мільярда євро. Кошти виділяються у найбільш пріоритетних напрямках розвитку країни.

За словами керівника сектору фінансової співпраці Групи підтримки України в Єврокомісії Стефана Шльонінґа, частина цих коштів призначена на реформу державного управління.

"Без цієї реформи решта реформ в Україні не буде впроваджена швидко, бо багато урядового персоналу не має необхідних навичок", -– сказав Шльонінґ. 

Так, будь-яка фінансова допомога надається Україні не просто так. За нею стоїть низка умов, які має виконати наша країна на шляху до євроінтеграції. У нас досі залишається ризик не отримати повну суму останнього кредиту, адже попередній пакет макрофінансової допомоги ми отримали не повністю, втративши останній, третій транш у 600 млн. євро. Загалом у попередніх трьох макрофінансових пакетах Україна отримала 2,81 млрд євро замість запланованих 3,41 мільярда. Основна причина – саме не виконання умови ЄС про прийняття закону про Антикорупційний суд з рекомендаціями Венеціанської комісії та впровадження автоматичної системи перевірки е-декларацій політиків та чиновників. Окрім того – підвищення цін на газ та мораторій на експорт лісу-кругляка. Умови цьогорічного траншу поки невідомі. Ми дізнаємося про них не раніше вересня, коли обіцяють підготувати Меморандум про надання допомоги ЄС. Проте глава держави вже покладає великі надії на виділені гроші.

"Така співпраця відкриває також і можливості для інвестицій в Україну з боку Євросоюзу. Завдяки цьому ми зможемо створити необхідні умови для стабільного економічного зростання держави", – сказав у одному з останніх виступів Петро Порошенко

Окрім того, в комплексний пакет фінансування України з боку Європи входять також 3 млрд євро кредитів Європейського інвестиційного банку, отримані у 2014-2016 роках, 3,5 млрд євро інвестицій від ЄБРР за 2014-2017, 962 млн. євро грантової допомоги в рамках Інструменту європейського сусідства плюс грантування різноманітних регіональних програм. Досі в Україні діють і продовжують з’являтись проекти в рамках програм технічної та бюджетної допомоги ЄС Україні.

Закономірно, що будь-який із напрямків грошової підтримки, як і основна маса вже впроваджених або запланованих в країні реформ, відображає окремі розділи Угоди про асоціацію України з ЄС. 

rivne.media

Однак нині експерти-економісти говорять про іншу проблему – невикористання грошей, наданих західним донорами, зокрема Євросоюзом. Так, за 2017 рік Україна освоїла лише 47% коштів, направлених ЄС в рамках різних програм фінансової допомоги.

"Наразі лишаються невикористаними майже шість мільярдів євро кредитів ЄІБ, ЄБРР, уряду Німеччини та Фонду енергоефективності, – розповів виданню Deutsche Welle перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. Однак запевнив, що хвилюватись причин немає. – Насправді, це проблема організації цих проектів. Більшість з них – великі інфраструктурні проекти в енергетиці і транспорті, що розраховані на 7-8 років. Є певні проблеми в контексті українського будівельного законодавства, через що проекти рухаються повільно, але ситуація точно перебуває під контролем".

В той же час в.о. Міністра фінансів України Оксана Макарова заявляє:

"Ми швидко рухаємося в тому напрямку, щоб визначити, де є затримки і в чому їх причина. Частина з них є об'єктивною. Частина – пов’язана з закупівлями, з новим законом про державну допомогу".

Європейська допомога Черкащині

Цьогоріч на розвиток територій держава виділила понад 38 мільярдів гривень, з них 1,1 млрд – це підтримка секторальної регіональної політики від Європейського союзу. Освоювати їх регіони будуть через участь у конкурсах та грантових програмах.

На зламі 2017 і 2018 років Черкащина вперше взяла участь у конкурсному відборі проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за кошти державного бюджету, отримані від ЄС, в рамках секторальної підтримки.

"У рейтингу найактивніших областей у конкурсі наша область посіла шосте місце, подавши на розгляд конкурсної комісії 19 проектів, – зазначає заступник директора Департаменту регіонального розвитку Сергій Даниленко. – З них три потрапили до списку переможців, давши можливість Черкащині отримати 29 мільйонів гривень. Всі вони перемогли в програмі "Розвиток туризму".

Один із проектів-переможців має назву "Розбудова та облаштування туристичного об’єкту "Тясминський каньйон". На його реалізацію Кам’янська ОТГ має отримати від ЄС 7,3 мільйонів гривень. Над створенням проекту працювали фахівці Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА спільно з Черкаською агенцією регіонального розвитку, Черкаським підрозділом "Центру розвитку місцевого самоврядування" та Кам’янською міською об’єднаною територіальною громадою. 

kolokray.com

Голова Кам’янської ОТГ Володимир Тірон розповідає:

"Проектом передбачена модернізація Кам’янського державного історико-культурного заповідника та Кам’янського державного літературно меморіального музею О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського, створення унікальних туристичних маршрутів Тясминським каньйоном, облаштування трьох джерел, прибережної зони, пішохідних доріжок, оглядових майданчиків, сходів, місць для купання та відпочинку. Реалізація проекту має збільшити туристичний потік до ОТГ та регіону загалом до 3-15 тисяч туристів за сезон".

Згідно з амбітними планами кам’янчан, вже до кінця року там мали закінчити всі роботи з облаштування об’єктів. Однак поки що кошти не отримали.

"У Міністерстві нам кажуть: чекайте. От і чекаємо," – резюмує Володимир Іванович.

Заступник керівника проекту "Створення регіонального навчально- практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів", який тривав на Черкащині з січні 2014 по листопад 2017 року, Анатолій Рекун стверджує: допомога від Євросоюзу в регіоні відчутна і вагома. Зокрема, проект, який він представляє, також у свій час став одним із переможців конкурсу в рамках грантової програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку України". Покликання проекту – популяризація кооперативного руху на Черкащині. На його реалізацію Євросоюзом було виділено 492 тисячі євро грантових коштів, ще 125 тисяч надійшли з обласного бюджету в якості співфінансування. Кошти пішли на створення комунального підприємства, кооперативів, освітні заходи, закупівлю необхідного обладнання.

"Підтримка Євросоюзу мала значний вплив на розвиток новоствореного центру і сприяла популяризації кооперативів, поширенню інформації на цю тему, – розповідає Анатолій Рекун. – Адже в рамках проекту ми змогли провести 20 семінарів по районним центрам області, організувати стажування для двох сотень охочих створити кооперативи. Потому учасники створювали свої бізнес-проекти, для яких ми проведи внутрішній конкурс. Кращим бізнес-планам і була надана підтримка у вигляді спеціалізованого обладнання".

Ця публікація була підготовлена в межах проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК "ВІККА" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Танцювали, співали і дарували квіти: у Черкасах гімназистки долучилися до спільноти панянок (ВІДЕО)

Уже 10 років у черкаській гімназії № 9 практикується роздільне навчання початкової школи. У дівочих класах - панянки, у...

Черкащанка отримала посвідчення майстра спорту України 

Боксерці з Черкас Вікторії Боярченко вручили посвідчення майстра спорту України. Про це повідомили у пресслужбі Черкаської міської ради. Вікторія Боярченко...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x