НовиниЧеркащинаКоли всі сплять: що стане з "нічним тарифом" на...

Коли всі сплять: що стане з "нічним тарифом" на електроенергію

-

- Advertisment -

Грітися вночі – дешевше

Холодні батареї та відсутність бодай якоїсь перспективи на стабілізацію теплового питання. З таким зіткнулись минулої зими, у розпал опалювального сезону, жителі Сміли. Тоді ситуація, у якій опинились багатостраждальні містяни, стала чи не найбільш обговорюваною в українських ЗМІ. Вирішити її обіцяли політики різних рангів – від місцевих депутатів до глави держави. Однак і нині, за кілька місяців до старту нового опалювального сезону, сміляни не знають, чи буде тепло в їхніх домівках. Однак – йдеться лише про тих, хто користується централізованим опаленням.

Родина жительки Сміли Катерини Поливяної опалює свої оселі індивідуально. Ані газу, ані пічки у них немає, підключення до газопостачання обійдеться занадто дорого. Натомість встановили електричні котли, тому проблема холодних батарей їм нині не знайома. А на заперечення знайомих про дорожнечу електроенергії, яка використовується аж у таких об’ємах, завжди має відповідь. Справа в тому, що і в батьківській квартирі, і у власному домі у жінки встановлені багатозонні лічильники електроенергії, які дозволяють економно використовувати так званий “нічний тариф”.

У квартирі Катиної мами вже п’ять років стоїть тризонний лічильник. Він рахує електрику за трьома тарифами.

“Нашій родині це зручно через показники напівпіку та піку. Ми електрокотлом топимо всю ніч, вранці максимально вимикаємо, працює лише однокіловатний обігрівач для підтримування температури. У мами в квартирі завжди тепло, – пояснює кореспонденту vikka.ua жінка. – У середньому за мамину “трьошку” на 61 кв.м. з двома бойлерами, електродуховкою та іншими побутовими приборами виходить максимум 1500 грн. в найбільш холодний місяць”.

У її ж власному домі стоїть двозонний лічильник. При цьому, каже, опалення виходить дещо дорожче, ніж у мами. Однак все одно дешевше, ніж в тих, хто залежить від централізованого тепла. Крім того, існує можливість змінити кількість “зон”, а відповідно й тарифів. Саме це й планують зробити до початку нового опалювального сезону – перейти на тризонний облік.

Однак, попри таку відчутну вигоду й економію родинних коштів, Катерина зізнається: чула новину про те, що незабаром “нічний тариф” держава взагалі відмінить. Тому використання електричних опалювальних котлів буде під питанням. Звичайно, каже, про альтернативні і, що особливо важливо, енергозберігаючі варіанти, родина жінки вже потурбувалась: на своєму подвір’ї поставили ще й бензиновий генератор. Мріють з часом поставити на дах свого будинку ще й сонячні батареї.

То ж чи є зрада?

Справді, новина про те, що з 1 липня українці не зможуть користуватись так званим “нічним тарифом”, швидко облетіла чи не всі українські медіа. Інформацію, буцім, повідомив голова “Житомиробленерго” Олексій Шекета і вона одразу ж стала черговою “зрадою”, яку масово почали постити ще й у соціальних мережах. Не дивно, що вже за кілька днів вона перейшла до розряду найбільш резонансних і встигла обрости навіть домислами.

Одразу ж після того, як тема “нічного тарифу” набула такого резонансу, Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг взялась спростовувати інформацію про скасування нічного, економного, обліку електроенергії.

“Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє, що тарифи на електроенергію для побутових споживачів (населення), диференціюванні за періодами часу, продовжують діяти після 1 липня 2019 року”, – йдеться у повідомленні, що його опублікував сайт НКРЕКП. 

За даними “Черкасиобленерго”, сьогодні, відповідно до Постанови № 220, 26.02.2015  НКРЕКП “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню”,  побутові споживачі при використанні дво- і тризонних лічильників використовують наступні тарифи.

Двозонні тарифи

Вдень: при використанні двозонних лічильників вартість 1 кіловата електроенергії при умові споживання до 100 кіловат годин на місяць складає 90 коп.

При споживанні більше 100 кВт діє тариф 1 грн 68 коп.

Вночі: при використанні двозонних лічильників вартість 1 кіловата електроенергії при умові споживання до 100 кіловат годин на місяць складає 45 коп.

При споживанні більше 100 кВт діє тариф 84 коп за 1 кВт.

Тризонні тарифи

Вдень: до 100 кВТ на місяць – 90 коп, більше 100 кВт – 1 грн 68 коп за кожну кіловат годину електроенергії, що була спожита понад норму у 100 кВт.

Вночі: до 100 кВТ на місяць – 36 коп, більше 100 кВт – 67,2 коп за кожну кіловат годину електроенергії, що була спожита понад норму у 100 кВт.

Пік: до 100 кВТ на місяць – 1 грн 35 коп., більше 100 кВт – 2 грн. 52 коп. за кожну кіловат годину електроенергії, що була спожита понад норму у 100 кВт.

Облік спожитої електричної енергії за “нічним тарифом” відмінений для деяких категорій юридичних споживачів. Решті ж хвилюватись не варто. Принаймні, поки що.

“Питання встановлення чи скасування тарифів – це виключна компетенція Регулятора – НКРЕКП, – кажуть у ТОВ “Черкасиенергозбут”. – Поки жодної інформації щодо можливого скасування тарифів  диференційованих за періодами часу для населення не було”. 

Тим часом, в Асоціації енергетики такі чутки про скасування пільгового тарифу на електроенергію, пов’язують з і звичайним намаганнями дискредитувати енергореформу.

Зміни в обліку і тарифікації почали діяти з 1 липня 2019 року, коли вступив у силу Закон “Про ринок електричної енергії”, згідно з яким в Українї почав діяти новий – оптовий ринок електроенергії. Той почав функціонувати в межах імплементації в країнї Третього енергопакету ЄС – пакету законів щодо внутрішнього ринку газу та електрики в країнах Євросоюзу. Впровадження цього пакету – частина Енергетичної стратегії до 2035 року. Наступною планується імплементація пакету “Чиста енергія для кожного європейця”.

Однак, як в подальшому планувати роботу свого підприємства, поки не знає керівник ТОВ “Черкаський авторинок” Сергій Крохін. У свій час, каже, в обленерго переконували його, що встановлення електричних опалювальних котлів на підприємстві та двотарифних лічильників обліку буде набагато вигіднішим. І справді, спочатку економія була відчутною і встановлення обладання вже досить швидко окупилось.

“Опалювати ринок електрикою після відміни двозонного обліку буде занадто дорого, – каже пан Сергій. – Ми вже порахували, яких збитків зазнаємо при цьому. В якості альтернативи в нас стоять ще й твердопаливні котли, але й вони в тих масштабах, у яких використовуються у нас, зовсім недешеві. Тому будемо переводити підприємство на газ”.

Кому потрібен “нічний тариф”?

В першу чергу – державі. Адже при активному користуванні продукту енерговиробництва і в нічний час, втрати від нераціонального використання енергії значно менші. Кілька років тому Уряд спростив процедуру переходу на диференційований за часом облік електроенергії.

“У свій час була така думка, що споживачі, які при обліку спожитої електроенергієї користуються тарифом, диференційованим за періодами часу, дозволяють збалансувати енергетичну систему у період так званого “нічного провалу”, – пояснюють фахівці ТОВ “Черкасиенергозбут”. –  У денний час доби, коли працює переважна більшість підприємств, споживання електричної енергії більше, а у нічний час воно значно менше. Фактично, енергоспоживання у нічний час різко скорочується. Тим часом, електрогенеруючі підприємства не можуть настільки ж швидко зменшувати об’єм виробленої електроенергії. Це негативно впливає на енергосистему, викликаючи певний дисбаланс”.

Нині ж встановлення такого лічильника є доцільним у разі, якщо споживач користується електроенергією в години мінімального навантаження в мережі, тобто в нічний час. Однак наголошують: ефективність використання багатозонних лічильників для побутових споживачів у кожному випадку є індивідуальною, тому її потрібно вираховувати окремо.

Для того, аби черкасці могли використовувати електроенергію, диференційовану за періодами часу, достатньо виключно їхнього особистого бажання. Однак користувачам нагадують: ціна багатозонного лічильника набагато вища від звичайного, тому варто  бути готовими до того, що його вартість окупиться впродовж певного часу, і в кожному випадку цей термін  – індивідуальний.

Для того, аби перейти на дво- або тризонні лічильники приватним користувачам доведеться пройти певну процедуру:

  • Отримати дозвіл на проведення розрахунків за спожиту електричну енергію по тарифах, диференційованих за періодами часу. Це можна зробити у місцевому РЕМ після відповідної заяви;
  • Самостійно придбати багатотарифний  лічильник із переліку рекомендованих електропостачальною організацією та із направленням, яке буде видане  відповідним РЕМом звернутися у відділ проектування та обслуговування “Черкасиобленерго” (м. Черкаси, вул. Благовісна,166) для проведення його параметризації, яка на первинному етапі провожиться на безоплатній основі;
  • Після отримання лічильника та протоколу параметризації встановленого зразка, споживачеві необхідно звернутись у відповідний РЕМ для виконання заміни існуючого приладу обліку на багатотарифний прилад обліку;
  • Після оплати вартості позапланової заміни лічильника, його замінюють, перевіряють його роботу під навантаженням та пломбуванням;
  • Складання Акту технічної перевірки засобів обліку та Акту збереження пломб на приладах обліку електроенергії, який підписується представником РЕМ ПАТ “Черкасиобленерго” та споживачем;
  • На основі акту технічної перевірки засобів обліку та протоколу параметризації лічильника оператор РЕМ вносить зміни в договір про користування електричною енергією в частині проведення розрахунків за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу.
  • При визначенні вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасці просять продовжити один із тролейбусних маршрутів міста.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x