НовиниЧеркащинаКанівський мандат: від Голуба до Ляшка

Канівський мандат: від Голуба до Ляшка

-

- Advertisment -

31 жовтня на жителів Канева, Золотоноші і частини Черкас чекатимуть нервовий день і безсонна ніч. Цього дня вони обиратимуть серед двох десятків претендентів депутата Верховної Ради по виборчому округу № 197. Власне, самі перегони офіційно стартують на початку вересня (за 60 днів до дня голосування), проте вже зараз точиться неабияка боротьба за тепле крісло у парламенті.

Дехто із ймовірних кандидатів уже «засіює» округ, роздаючи іменну агітацію. Деякі проводять зустрічі із колективами, відвідують табори та фестивалі, виступають на сільських ринках, а окремі просто обмежуються постами у Фейсбуці і розвішують біг-борди.

Виборчій округ № 197 став вакантним після того, як Олександр Скічко, склавши депутатський мандат, очолив Черкаську обласну держадміністрацію. 9 квітня 2021 року Центральна виборча комісія призначила вибори по цьому округу.

12 воїнів і одна леді

На сьогодні про можливість балотуватися заявили 13 чоловіків і одна жінка. Загалом 14 кандидатів, хоча аналітики прогнозують, що список буде з 20 осіб.

Хто піде під зеленими прапорами?

Найбільша інтрига перегонів, хто з кандидатів піде під прапорами «Слуг Народу» і за підтримки очільника держави Володимира Зеленського, рейтинг якого залишається ще досить високим.

Євгеній Курбет

Ще кілька тижнів тому такою кандидатурою був Євгеній Курбет, колишній обласний військовий комісар, а нині – начальник управління військових представництв Міністерства оборони України. Ставку на нього робили ВО «Черкащани» і «Слуги Народу». У 2019 році програв вибори по 195 округу кандидату від «Слуг» Олегу Арсенюку. Нині випробовує свої сили по сусідньому 197 округу.

Войцехівський

Проте згодом, за свідченням політичних оглядачів, фаворит від «зелених» змінився. Ним став  міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. Інформацію підтвердили кілька джерел від партії «Слуга Народу». Вибір логічний і з точки зору політичного іміджу правильний.

25-тисячна Золотоноша є одним із базових міст на 197 окрузі. Нині це не лише районний центр, а ціла громада, яка об’єднує 14 сіл навколо міста, де проживає близько 10 тис. людей. Більше того, сам Войцеховський у 2020 році балотувався на голову Золотоноші за підтримка саме «Слуг» і виграв з великою перевагою.

Свідченням того, що партія Президента ще не визначилася із ймовірними кандидатами, є поява великої кількості біг-бордів на території округу від Сергія Лісового, заступника голови Черкаської обласної ради від партії «Слуга Народу» та депутата міської ради від «СН» Сергія Дудки.

Тож від «Слуг Народу» (чи за їхньої підтримки) на канівському окрузі маємо чотирьох ймовірних претендентів. На кого з них остаточно поставить партія президента – стане відомо згодом. А можливо, з’явиться хтось п’ятий.

Електоральне поле демократів

На цьому електоральному полі нині активно працюють два кандидати: Роман Сущенко (партія «Європейська Солідарність») та аксакал української політики Микола Томенко (лідер громадського руху «Рідна країна»). Щоправда, кожен з них здобуває прихильність виборця по своєму.

Сущенко

Сущенко розгорнув штаб та надає перевагу зустрічатись з виборцями face to face. Їздить округом, з’являється на різноманітних заходах. Ініціює різні проекти з очищення Дніпра, підтримки творчих колективів тощо.

Томенко

Натомість Микола Томенко за ці місяці обмежився лише кількома ефірами на місцевому телеканалі та постами в мережі Фейсбук. За інформацією наших джерел, він активно шукає фінансування і підтримки серед політичних еліт столиці. Томенко досвідчений політик, вміє тримати аудиторію. Він може включитися у виборчі перегони за місяць до фінішу і претендувати на перемогу на 197 окрузі.

Націонал-патріотична складова

Це електоральне поле відразу представляють троє кандидатів.

Сергій Василюк, фронтмен гурту «Тінь сонця». Член політичної партії «Народовладдя» та Історичного клубу «Холодний Яр». Він є виконавцем пісні «Меч Арея». Він був членом ВО «Свобода». Проте у листопаді 2019 року залишив лави цієї політичної сили і невдовзі став співзасновником нової політичної сили «Народовладдя».

Іллєнко

Андрій Іллєнко, екс-депутат Верховної Ради України від «Свободи». Із Черкащиною його поєднує те, що його батько Юрій Іллєнко, відомий український режисер, народився у Черкасах, а в селі Прохорівка, що на Канівщині, їхня родина має дачу.

Ігор Зайчук, представник «Національного корпусу», ветеран полку «Азов». В одному із інтерв’ю він зробив амбітну заяву, що «рватиме округ».

Поява трьох свідомих кандидатів на націонал-патріотичному сегменті може призвести до того, що це електоральне поле буде розпорошене. Хоча досвід Андрія Іллєнка (він двічі вигравав вибори в Києві) може змінити ситуацію.

Молоді, симпатичні, досвідчені, але – колишні

До цієї когорти можна віднести трьох ймовірних кандидатів: двох екс-депутатів і одного екс-міністра.

Голуб

Колишнього нардепа і нинішнього голову Черкаської асоціації футболу Владислава Голуба експерти називають одним із ймовірних переможців по округу № 197. Він має все для цього – харизму, досвід (вже був депутатом), розгалужену мережу агітаторів, а головне – фінанси. За інформацією деяких джерел, головним фінансовим спонсором Голуба є досить потужний агрохолдинг. Нині територія округа завішана бордами Голуба. Він розгорнув штаб у Черкасах і проводить зустрічі з виборцями.

Леонід Даценко був депутатом Верховної Ради від цього округу. Його обрали у 2013 році. Тоді він йшов під прапорами «Батьківщини». У 2014 році йшов уже самовисуванням, але програв. Тоді переможцем став саме Владислав Голуб. Нині є головним редактором газети «Молодь Черкащини».

Екс-міністр екології Ігор Шевченко напряму ще не заявляв, що балотуватиметься. Але у Фейсбуці розміщена його платна реклама з таргентингом на Черкаси, Канів і Золотоношу із запитанням «Йти в депутати чи ні?». З 2012 по 2016 рік – лідер Мерітократичної партії України. Балотувався на посаду Президента України в 2019 році. Зайняв 20 місце з 39 кандидатів.

 Жіноче представництво

Поки що єдиною представницею слабкої статі, яка, ймовірно, може піти по округу № 197, Валерія Бондаренко, дружина міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. Нині вона є депутатом обласної ради від партії «За майбутнє». Її активності на окрузі не помітно. Хоча інформаційна компанія супроводжується постами в Фейсбуці від очолюваного нею руху «Жінки за майбутнє».

Якщо врахувати політичну складову, то Валерія Бондаренко має непогані шанси поборотися за лідерство: чоловік – мер Черкас, частина міста (Дахнівка, Лісовий і Казбет) входять до 197 округу. Тут проживає близько 12 тис. людей.

Окрім того, міський голова Канева Ігор Ренькас був обраний саме за підтримки партії «За майбутнє». Тому не викликає сумніву на кого може працювати канівський адмінресурс.

Невідомі «темні» конячки

Поки що жодних заяв щодо своїх кандидатів не зробила політична партія «Опозиційна платформа «За життя». Своє стабільне електоральне поле на Черкащині ця політична сила має.

Не виключно, що свої кандидатури можуть виставити Людмила Русаліна та Віктор Полозов. Деякі експерти називали, що округ готують для таких важковаговиків, як Олег Ляшко та Арсеній Яценюк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, як голосували черкаські нардепи за призначення Міністра МВД

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x