додому Новини Черкащина Кадастрова гвардія: на Черкащині учасників АТО кинули в бій за чужу землю

Кадастрова гвардія: на Черкащині учасників АТО кинули в бій за чужу землю

0

Минулого тижня у Черкасах спалахнули відразу два земельних скандали: обшук у колишнього голови обласного Держгеокадастру і пікет ветеранів АТО проти нинішнього керівництва Держгеокадастру. Події, на перший погляд, безпосередньо не пов’язані: перетрушування засіків колишнього глави ініційоване "зверху" (прокуратурою), пікети ж, як правило, – класична ініціатива "знизу" (обурений народ вимагає вкрадених у нього благ), пише "Багнет".

Екс-керівника Черкаського обласного Держгеокадастру Азера Мірзоєва звинувачують у вимаганні хабара в 50 тисяч євро. Біографія у фігуранта, як то кажуть, багата: до скандалу з хабарем він уже двічі світився в корупційних скандалах. Вперше – у справі власного кума, регіонала і колишнього глави земельної ради при міськраді Сміли Миколи Сенатора, якому інкримінували вимагання хабара в 15 тисяч доларів. У той час Мірзоєв працював у Смілянському Держгеокадастрі і був членом райради від "Партії регіонів".

Проте на перший раз обидва фігуранти вийшли сухими з води, а Мірзоєв навіть отримав підвищення, перейшовши у 2015 році на посаду керівника Черкаського обласного Держгеокадастру. Втім, просидів він там недовго. Через півроку гримнув ще один скандал: безпосереднього підлеглого Мірзоєва застукали на хабарі в 1 236 918 грн за "сприяння" продовження оренди 70 га землі у Христинівському районі. Підлеглого взяли за м’яке місце, а Мірзоєва у грудні 2015 року тихо звільнили "за згодою сторін" (причому, за неофіційною інформацією, заднім числом).

Після звільнення екс-чиновник подався на вільні бізнес-хліби. Старі зв’язки, звісно, збереглися, тому Мірзоєв зайняв хлібну нішу "вирішення" земельних питань неофіційним шляхом. Слідство розкопало, що в лютому цього року він вимагав та отримав від директора фермерського господарства "Степ" Олега Сторожука 50 тисяч євро. За ці гроші Мірзоєв обіцяв домогтися через старого знайомого, в. о. начальника Жашківського відділу Держгеокадастру Вадима Бегеки згоди на виділення Сторожуку і його партнерам 132 га в Жашківському районі.

Втім, свої люди у Мірзоєва були не тільки серед чиновницького апарату. У тренді нових віянь фігурант визнав за необхідне налагодити зв’язки серед громадських активістів – і завів їх. Зокрема, у справи Мірзоєва активно включився голова ГО "Ветерани війни Сходу" Василь Шкут. Фігура цікава не тільки сама по собі, але і, так би мовити, в контексті духу епохи. Він дійсно значиться серед ветеранів АТО і захисників Донецького аеропорту – статус, достатній для того, щоб викликати суспільну повагу та сприйматися як "священна корова". Разом з тим, до війни з повагою у Шкута справи йшли не так райдужно: у 2010 році Придніпровський райсуд міста Черкаси дав Шкуту п’ять років умовно за ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство в особливо великих розмірах) з випробувальним терміном у три роки. Випробувальний термін Шкут пройшов, у 2014 році відправився в АТО, а повернувшись, знайшов себе в новій сфері, ставши "професійним" активістом і захисником прав учасників бойових дій.

Захист, правда, виявився досить своєрідним. Восени 2016 року вибухнув скандал у селі Ташлик Смілянського району: АТОвці вступили в конфлікт із місцевими жителями за землю, віддану в оренду фермерському господарству "Козацький шлях". Ветерани блокували збір врожаю, вимагаючи передати їм землю з розрахунку по 2 га на 65 заявок (як відомо, учасники АТО мають першочергове право на отримання земельних ділянок). Місцеві були проти: по-перше, "Шлях" сумлінно сплачував їм пайові гроші, по-друге, їм було незрозуміло, чому немісцеві (в переважній більшості) АТОвці всі як один вимагають землю саме в Ташлику і не погоджуються на перерозподіл ділянок по різних селах.

Втім, у самого Шкута земельна проблема, схоже, вирішена – він має двоповерховий будинок і може дозволити собі недешевий відпочинок на курортах (тільки в цьому році фактично безробітний активіст, судячи з фотографій з його акаунту в соцмережах, примудрився відпочити двічі: у березні – в Шарм-ель-Шейху, у травні – в Анталії).

Василь Шкут, який очолював блокування, заодно виступав у ролі власника довіреностей на управління майновими правами ветеранів. Журналісти черкаського телеканалу "Антенна", які приїхали на місце подій, намагалися знайти серед присутніх АТОвців безпосередніх власників виділених ділянок, але так і не знайшли. Ті, хто виступав на стороні Шкута, пояснили, що їх просто покликали захищати права бойових побратимів.

А тепер – два цікавих моменти. Перший: на місці подій журналістам зустрівся не хто інший, як вже відомий нам пан Азер Мірзоєв. Другий: отримавши землю, ветерани негайно передали свої ділянки в оренду фермерським господарствам "Лан-Холдинг" і… "Степ". Так, того самого господарства "Степ", чий директор Олег Сторожук згодом стане фігурантом кримінальної справи про дачу хабара в 50 тисяч євро Азеру Мірзоєву.

До речі, під час обшуку, який проходив 20 червня цього року в будинку Мірзоєва і пов’язаних з ним комерційних і державних установах, поліція вилучила 45 тисяч доларів і 7,5 тисяч євро, а також земельно-кадастрові документи. Мірзоєв, звичайно, заявив, що ні в чому не винен, обшук проводився незаконно, а розслідування є нічим іншим, як політичними репресіями. Оскільки, мовляв, він, Мірзоєв, "має намір, сили і бажання попрацювати в органах місцевого самоврядування". Тобто, колишній регіонал планує піти на вибори.

А тепер повернемося до недавніх пікетів АТОвців під будівлею обласного Держгеокадастру в Черкасах. За дивним збігом обставин, ці пікети практично збіглися з досудовим розслідуванням та обшуком у справі Мірзоєва. Очолив протестувальників уже добре знайомий нам Василь Шкут. Протестувальники звинуватили нинішнє керівництво Держгеокадастру в тому, що воно під приводом видачі ділянок ветеранам АТО виділило 650 га абсолютно стороннім людям. В інтерв’ю "Подробицям" Шкут красномовно описав деталі "афери": за винагороду в 500 гривень АТОвцям пропонували написати заяву на отримання ділянки і тут же написати довіреність на володіння цією ділянкою на іншу особу.

Це виглядало б цілком правдоподібно (яких тільки афер у нас в країні не прокручують!), якби не одне "але". І навіть цілих два. По-перше, практично таку ж схему сам Шкут проробив у Ташлику: ветерани з різних районів отримали ділянки в одному і тому ж селі і тут же "злили" цю землю людям, чисто випадково замішаним у дачі хабара Азеру Мірзоєву. Але в цьому випадку законність того, що відбувається Василя Шкута чомусь не хвилювала. А по-друге, начальник юридичного управління черкаського Держгеокадастру Оксана Сіроштан повідомила, що ці горезвісні 650 га, які стали причиною пікету, взагалі нікому не виділялися і донині перебувають у власності держави.

До речі, Держгеокадастр Шкут пікетує далеко не вперше і не вдруге. Що цікаво, за повідомленнями місцевих журналістів, серед протестувальників свого часу неодноразово бачили і Олега Сторожука, директора фермерського господарства "Степ", який отримав чималий профіт від конфлікту в Ташлику і потім попався на хабарі Мірзоєву в 50 тисяч євро.

Іншими словами, тут наявна підкилимна боротьба: колишнє керівництво Держгеокадастру намагається від душі напаскудити нинішньому (яке, до його честі, в цій ситуації зайняло принципову позицію, не даючи реалізуватися масштабній афері), а разом з тим, мабуть, відволікаючи увагу від кримінального розслідування власних махінацій. Інструмент для цієї боротьби було вибрано ідеально: учасники бойових дій користуються у суспільства заслуженою повагою. Залучіть до участі в будь-якому заході ветеранів АТО – і ви автоматично отримаєте +100 очок до успіху. У будь-якому разі, доброзичливість громадської думки вам гарантується апріорі. Знову ж таки, ветерани АТО володіють потужним почуттям бойового братерства. Досить кинути клич "Побратимів утискають!!!", і вони прийдуть на допомогу – далеко не завжди розбираючись, хто насправді стоїть за цими "побратимами".

Не дивно, що, врешті-решт, це породило масові спекуляції на статус учасників АТО – мабуть, один з найбільш паскудних феноменів нашого часу. Люди без принципів використовують як пішаків людей, у яких ці принципи є. Пішаки, звісно, не отримують нічого, крім ілюзії морального задоволення від боротьби за "права побратимів". А гравці, що направляють пішаків, в’їжджають на чужому горбу в рай – хто у фінансовий, а хто і в політичний.

Як повідомляв сайт vikka.ua, землю, яку захопив росіянин з Черкащини, повернули АТОвцям.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version