НовиниЧеркащинаКабміну підклали "тарифну міну" в Черкасах

Кабміну підклали "тарифну міну" в Черкасах

-

- Advertisment -

Поки споживачі по всій Україні пишуть скарги про те, що платіжки за тепло не зменшуються, а навпаки, ростуть з кожним днем, Кабмін звітує перед президентом Володимиром Зеленським, що всі міста, крім Миколаєва та Чернівців, знизили розмір нарахувань від 5% до 35 %. При цьому чиновники зберігають тишу щодо Черкас, де тариф зростає мало не зі схвалення регулятора.

Раніше, після виступу директора комунального підприємства "Черкаситеплокомуненерго" Павла Карася в програмі "Гаряча лінія" нардепа Олексія Кучеренка, в Черкаси прибула Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. І, не дивлячись на заклики президента і уряду, і НКРЕКУ, і мер міста, і Кучеренко підтримали збільшення тарифу на комунальному підприємстві. І навіть більше – пропонують іншим містам брати з нього приклад, пише "Олігарх".

Зазначимо, площа Черкас – 69 кв. км, населення міста на 1 січня 2019 склало 276 тис. осіб. Більшість жителів Черкас, як і будь-якого іншого обласного центру, мешкають в будинках з централізованим опаленням і постачанням гарячої води. У місті дві великі компанії теплопостачання – згадане КП "Черкаситеплокомуненерго" та ВП "Черкаська ТЕЦ" ПрАТ "Черкаське хімволокно" (останнє виступає основним джерелом теплопостачання, опалюючи 2/3 міста), а також дрібні приватні котельні. Обидва великих постачальника є ліцензіатами НКРЕКУ – проводять розрахунки, подають їх в Нацкомісію, проходять процедуру обговорення за участю влади міста і громадськості, і тільки після цього тарифи затверджуються НКРЕКУ.

Перше, що кидається в очі – діючий тариф у двох ліцензіатів істотно відрізняється: у Черкаській ТЕЦ він дорівнює 1423,76 грн/Гкал, а у "Черкаситеплокомуненерго" – 1606,05 грн/Гкал. Різниця між тарифами компаній з одного міста – 182 грн/Гкал, що вельми пристойно. Більш того, 14 січня 2020 р НКРЕКУ в межах щорічного перегляду тарифів стверджує нові тарифи на теплову енергію для теплопостачальних підприємств. І знов-таки, згідно з розрахунками, тариф Черкаської ТЕЦ знижується на 12,1%, про що компанія повідомляє на своєму сайті, а тариф комунального підприємства зростає на 5%. В результаті різниця в тарифах для населення вже перевищує позначку в 350 гривень/Гкал.

Таким чином, люди, які проживають в одному місті (родичі, сусіди) платять абсолютно різні суми за отримане тепло. І переплата більшості городян таким чином вимірюється десятками мільйонів гривень щорічно. Чи влаштовує це черкащан – питання риторичне. Природно, ні. Різниця в тарифах істотна і по інших категоріях споживачів. Так само, як і населення, більше за тепло платять і комунальні установи: школи, лікарні, дитячі сади. Відповідно, ці витрати боляче б'ють по міському бюджету.

Втім, і це ще не все. Як з'ясувалося, всі попередні роки комунальне підприємство "Черкаситеплокомуненерго" частково набувало у ТЕЦ теплову енергію, проте з нового опалювального сезону комунальники відмовилися від її покупки. Як з'ясував "ОЛІГАРХ", якби ТЕЦ і надалі продавала теплову енергію "Черкаситеплокомуненерго" в тих же обсягах, які закладені в чинному тарифі (160 тис. Гкал на рік), то тарифи на теплову енергію Черкаської ТЕЦ в 2020 році можна було б зменшити на 10-15% від оприлюдненого рівня. І як результат, це дозволило б знизити тариф і для КП.

Важко пояснити, чому в той час, як президент дає вказівку уряду довести зменшення сум нарахувань в платіжках до 20-25% по всіх містах, комунальне підприємство "Черкаситеплокомуненерго" не тільки не дозволяє мінімізувати тариф для споживачів Черкаської ТЕЦ (а це близько 150 тис. жителів Черкас), але ще й підвищує свій тариф. При цьому, за словами представників Черкаської ТЕЦ, їх станція розрахована на значно більшу продуктивність, ніж зараз.

"В принципі, ми можемо покрити ще 30% тепла по місту, і це тепло буде ще дешевше. Чим більше ми виробляємо тепла, тим ефективніше виробництво, тим більше ми можемо покрити населення цим теплом і відповідно ще його здешевити", – вказують на ТЕЦ.

Простіше кажучи, якщо Черкаська ТЕЦ буде постачати тепло більшій кількості споживачів, то її тариф, як і суми в платіжках споживачів, буде набагато менше. Для жителів Черкас це суттєвий плюс – як мінімум, багатьом пенсіонерам не доведеться продавати своїх "елітних" собак. Крім того, це зменшить витрати соціальної сфери: шкіл, садочків, лікарень, оплата комунальних послуг яких відбувається за рахунок бюджету міста.

І нарешті, є третя, одна з найболючіших тем останніх років – субсидії. На них зараз влада економлять як можуть, для їх отримання потрібно 100500 підтверджень, перевірок, при цьому сума отриманої допомоги від держави щораз зменшується. А у випадку з розширенням зони теплопостачання ТЕЦ буде запущений механізм, за яким зменшення розміру платежів викличе і скорочення витрат на субсидії з держбюджету.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мер Черкас Анатолій Бондаренко обіцяв, що значне зниження тарифу відбудеться вже в грудні. Проте цього не сталось. За грудневе опалення черкасці сплатили заплатити так само, подекуди – навіть дорожче.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Тальнівська громада втратила на війні захисника

На російсько-український війні загинув Ковалець Володимир Вікторович. Про це повідомляє пресслужба Тальнівської міської тергромади. Чоловік загинув на Донеччині біля населеного...

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x