НовиниЧеркащинаІз потеплінням черкащан почали атакувати небезпечні комахи

Із потеплінням черкащан почали атакувати небезпечні комахи

-

- Advertisment -

Черкащани б’ють тривогу та застерігають інших: кажуть, що у Дахнівці, на узбережжях Дніпра – справжнє "нашестя кліщів". Про це у соціальній мережі написала Ольга Бердник-Отнякіна. Про правила безпеки у разі укусу небезпечної комахи дізнавався сайт vikka.ua.

"У Черкасах – нашестя кліщів. Масово – на цвинтарях та на березі Дніпра, в Дахнівці. Щойно принесла одного на нозі. Враховуючи, що мала від такого ж два роки тому хворобу Лайма – перенесла напад паніки. Сподіваюся, що все обійдеться, але підготувала клятого для походу у санстанцію", – повідомила Ольга Бердник-Отнякіна.

Черкащани не тільки прислухалися до застереження, а й поділилися власними історіями.

chto-delat.su

"Сьогодні ввечері зняли кліщів із дитини (2,5 роки) та з мене. Завтра на аналіз повеземо. Треба потім до інфекціоніста звернутися?", – запитує черкащанка Юлія Білобровець.

Дехто з дописувачів виявився дослідником цієї проблеми та зазначив, що щеплень від інфекції, які переносять кліщі, немає.

Лікар ортопед-травматолог Третьої міської лікарні швидкої медичної допомоги Ігор Кошман закликає черкащан не видаляти кліщів самостійно, користуючись порадами з інтернету.

"Не можна їх заливати олією, підпалювати, обмотувати шовковою ниткою. Людина, яку вкусив кліщ, може у будь-який час, навіть наступного дня або через тиждень, звернутися до травмпункту. У Черкасах цілодобово працює 2 травмпункти, де лікар видалить кліща спеціальним затискачем Кохера проти стрілки годинника", – зазначає лікар.

За словами медика, після видалення кліща або його залишку у травмпункті людині видають довідку для звернення до кабінету інфекціоніста поліклініки. Також одним із аспектів меддопомоги є профілактика щеплення від правця.

"Енцефалітних кліщів у Черкасах немає, але місцеві кліщі можуть бути переносниками бореліозу (хвороби Лайма). Також укус може викликати інші захворювання та ускладнення. Тож не треба зволікати зі зверненням до фахівців", – пояснив Ігор Кошман.

В.о. завідувача дитячого відділення лікар-інфекціоніст Юлія Спаська розповіла, що робити батькам, якщо дитину вкусив кліщ.

По-перше, потрібно звернутися до травмпункту Черкаської обласної дитячої лікарні. Там видалять кліща. Потім – до педіатра за місцем проживання. Протягом 30 днів після укусу треба спостерігати за станом шкіри дитини. Тривожним сигналом для батьків має стати висип на тілі. Це ознака хвороби Лайма.

"Захворювання лікується із застосуванням антибіотиків. Торік у нас не було тяжких випадків у зв’язку з укусами кліщів. А цьогоріч із такими проблемами до лікарні ще не зверталися", – пояснила лікар.  

За інформацією КНП "Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР", у теплі дні на теренах області існує небезпека ураження кліщами.

За результатами  моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, в тому числі і на кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), у Черкаській області відмічається збільшення захворюваності на хворобу Лайма на 53%. По  області у 2017 році зареєстровано  322 випадки хвороби Лайма проти 173 за аналогічний період 2016 року. Відповідно у місті Черкаси у 2017 р.- 172 випадки, в 2016 – 99.

До організму людини збудник потрапляє у разі укусу зі слиною і фекаліями кліща (під час розтирання кліща). Ризик зараження бореліозом залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а до кінця 3-х діб наближається до 100%. Але не завжди зараження призводить до розвитку гострого захворювання, до 70% випадків може відбуватися накопичення збудника без клінічних проявів.

 Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі, частіше всього на місці присмоктування кліща, мігруючої кільцеподібної еритеми – коло червоно-рожевого кольору 5-6 см. у діаметрі. У процесі свого розвитку еритема (почервоніння) поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії і може розповсюджуватися до 50 см. у діаметрі. Слід відмітити, що у 30-40% хворих еритема не розвивається.

Часто разом з еритемою у людини з`являються гарячка, головний біль, затвердіння м`язів шиї, м'язовий і суглобовий біль, ломота всього тіла і млявість, біль за ходом нервових стовбурів, очний біль, збільшення лімфовузлів. Ці симптоми можуть передувати появі еритеми.

Окрім хвороби Лайма, кліщі передають ще близько 20 інфекцій бактеріального і вірусного походження.

Основні заходи профілактики

Під час перебування на природі слід одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, голову потрібно покривати головним убором, використовувати репеленти. Проводити само – та взаємоогляди через кожні 2 години та після повернення додому.

Місця для відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

Удома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, лікарі готуються до старту нової електронної системи.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x