додому Новини Черкащина Гра в наперстки за рахунок містян: як черкаські владці шукали гроші на...

Гра в наперстки за рахунок містян: як черкаські владці шукали гроші на боротьбу з коронавірусом (Відео)

0

Вірус COVID-19 продовжує ширитись Україною і вже з немалою швидкістю: лише за вчора, 19 березня, в країні підтверджено 10 нових випадків захворювання. Таким чином, кількість хворих майже подвоїлась. Згідно з останніми даними, у Черкасах поки що не підтвердилась жодна підозра на інфікування коронавірусом. Однак сумна тенденція інших країн, де з одного зареєстрованого випадку розросталась ціла епідемія, змушує місцевих владців у різних регіонах планувати і такий форс-мажор, а отже – й шукати гроші на нього. У Черкасах традиційно такі питання вирішують одночасно і гучно, і хитро, і так, щоб не образити власні інтереси. Зрештою, необхідні мільйони промерська депутатська більшість шукала, граючи в наперстки з черкасцями за принципом "прокотило – не прокотило".

Як усе відбувалось – у матеріалі vikka.ua.

На що потрібні кошти?

Цього тижня через необхідність шукати і знайти кошти на протикоронавірусні заходи в бюджеті й узагалі зрозуміти, чого, скільки і на які заклади потрібно, депутати збирались двічі. Вперше – 16 березня. В екстреному режимі, позачергово, за присутності лише відділу роботи ради й журналістів.

Заслухали потреби спочатку у режимі профільної комісії з питань бюджету. Очільник департаменту охорони здоров’я Олег Стадник заявляє про необхідність 4,7 мільйонів гривень на препарати й апарати першої необхідності на випадок спалаху вірусу в Черкасах: придбання для міської інфекційної лікарні двох апаратів штучної вентиляції легенів, цифрового пересувного рентген-апарату, безконтактних термометрів, моніторів цілодобового нагляду.

Депутат Олександр Радуцький пропонує внести додаткові зміни до бюджету й віднайти ще близько 5 мільйонів на придбання додаткових п’яти апаратів ШВЛ (вартість одного апарату – 900 тисяч гривень). Бо їх в умовах екстреної ситуації, що підтвердив і головний медик міста, багато не буде.

"В медичних закладах міста є 64 одиниці техніки для вентиляції легень. Ці апарати різного функціоналу, але більшість з них призначені для доліковування пацієнта. Ми ж ведемо мову про необхідність апаратів для інфекційної лікарні для лікування хворих на першому етапі, коли вони потраплятимуть безпосередньо до інфекційної лікарні", – пояснював необхідність апаратів ШВЛ Олег Стандник.
 

Така пропозиція не сподобалась директору КП "Черкаситеплокомуненерго", депутату від ВО "Черкащани" Павлу Карасю. Він стверджував: на апаратах не буде кому працювати, оскільки в Черкасах – обмежена кількість реаніматологів-анастезіологів.

"Може якраз час проводити додаткові навчання для лікарів? Павло Миколайович – великий спеціаліст в усіх питаннях. То може він згадає свою першу спеціальність медика, піде і навчить людей?" – прокоментував такий протест колеги депутат Олександр Згіблов. Згодом Карась узагалі покинув залу засідань.
 

Додатково Радуцький озвучує потреби центру екстреної медичної допомоги: на комплекти індивідуального захисту (захисний одяг, респіратори і окуляри) потрібно 60 тисяч гривень, на медикаменти 20 тисяч гривень і деззасоби для обробки автомобілів та рук медичним працівникам – 30 тисяч. Усього – 110 тисяч. І хоч "екстренка" підпорядковується обласній раді, черкаські владці можуть підсобити їй у вигляді субвенції.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко переконував: "швидка" має все необхідне в повному обсязі, обласна рада вже виділила 3 мільйони на антивірусні заходи. Однак напередодні початку передвиборчих перегонів подобатись потрібно всім категоріям населення, і працівникам швидкої також, то ж звернувся до членів "бюджетки":

"Але якщо в них є потреба, я не заперечую. Треба виділяти".

Крім того, Олег Стадник запропонував передбачити у ПСЕР міста 3 мільйони на стимулювання медиків, які працюватимуть у зоні ризику.

Зрештою, усі фінансові пропозиції, які стосувались протистояння ймовірній епідемії вірусу бюджетна комісія погодила, не знявши жодної. Відхиляли хіба ті, які деякі депутати намагались протягти "під коронавірусний шумок" і стосувались покращень на їхніх округах.

Погоджене підтримали депутати вже у режимі сесії. Кошти на реалізацію цих рішень братимуть із резервного фонду. А там, як виявилось, – всього 300 тисяч гривень. То ж наступний раз обранці мали зібратись, щоб, власне, знайти гроші на наповнення резервного фонду.

У резервну корзину "підкинули" дорожній пилосмок

Вже за кілька днів виявилось: голосуючи за зміни до бюджету задля вирішення медичних питань, завдяки чиїсь спритності рук, депутати проголосували, не всі про те здогадуючись, за придбання дорожнього пилосмока для КП "ЧЕЛУАШ" і відповідно – за спрямування на нього 4,9 мільйонів гривень… з резервного фонду. Звідти ж – 4,7 мільйони на боротьбу з коронавірусом і 75 тисяч гривень на субвенцію для ДСНС.

Внісши до запланованих видатків з резервного фонду такий дороговартісний сюрприз для "ЧЕЛУАШу", фінансовий департамент не вносить туди 5 мільйонів на купівлю додаткових апаратів ШВЛ і 110 тисяч гривень на допомогу екстренці, запропоновані Радуцьким. Не зняті з розгляду і проголосовані. 

"Справа честі для правоохоронців дослідити цей випадок.мІнакше Черкаси згодом перетворяться на ЧНР під керуванням діючого мера. Всі докази присутні", – обурився ситуацією Олександр Радуцький.
 

Точно такий же пилосмок, який так наполегливо "протягли" комунальники, вже купувався з міського бюджету для КП "ЧЕЛУАШ". Нині він стоїть і тихо вкривається іржею на території управлінської компанії "Нова якість". П’ять років тому машину продали власнику компанії Андрію Бортнику. Нині навіть він наголошує: використання такої техніки в Черкасах – нерентабельне і неефективне. Однак бажання придбати таку диво-машину у черкаських владців настільки сильне, що вже під час наступного сесійного зібрання вони захистили його будь-якою ціною. Сплатити її, на жаль, мають черкасці за рахунок своїх дітей. 

Фото – Андрій Бортник

Наповнювали резерв, захищаючи власні "хотєлки"

Слово "хотєлки" на сесіях Черкаської міської ради 2015-2020 років скликання – чи не найпоширеніший "професійний" термін. Адже захист фінансових інтересів деякими представниками так званої промерської більшості іноді доходить до втрати здорового глузду і "божої роси" в очі містян про бурхливу діяльність. Часто – аби "насолити" колегам з опозиції і не пропустити конструктивні і корисні для міста їхні пропозиції. Так сталось і 19 березня

Перший же проєкт рішення вносили Олександр Радуцький, Олександр Згіблов і Володимир Гриценко. І стосувався він святого – премій і надбавок чиновників мерії: міському голові, секретарю, заступникам, керівникам департаментів пропонували зменшити їх до 100%, а головним спеціалістам департаментів – залишити у розмірі 150%. Нині ж, нагадаємо, Анатолій Бондаренко до своїх кревних отримує 200% щомісячної премії, надбавку за високі досягнення у розмірі 100%, соціальну допомогу, а також кошти на вирішення соціально-побутових питань. 

Підтримавши такий проєкт, депутати одним махом могли б вивільнити 25 мільйонів, які можна було спрямувати до все того ж резервного фонду, навколо якого протягом тижня точиться стільки розмов і перипетій і з якого будуть фінансуватись заходи боротьби з коронавірусом. Однак премії – занадто важлива частина роботи міського чиновника, щоб ділитись ними, навіть в умовах епідемії. Вони, кажуть, теж працюють немало через цей карантин і за свою ледь не цілодобову працю хочуть винагороди. Проти, утримались чи не голосували за проєкт представники "Батьківщини", "Свободи", ВО "Черкащани" та "Слуга народу".

Далі – перерозподіл бюджету. Обранці шукають, звідки кошти можна зняти, аби вистачило на противірусні заходи.

Олександр Радуцький повертається до теми дорожнього пилосмока і пропонує відмовитись від його придбання, вивільнивши майже 5 мільйонів і направивши їх на потреби інфекційної лікарні. Керівник КП "ЧЕЛУАШ", якому дуже потрібна техніка – депутат міської ради від партії "Батьківщина" Олексій Мельник. Мер тим часом заявляє: машина матиме ледь не чудодійні – дезінфікуючі характеристики і буде знезаражувати вулиці. Ніби продовжуючи кепкувати з черкасців, промерська більшість не підтримує Радуцького. Голосування – аналогічне до попереднього. 

Наступна пропозиція – від Олександра Згіблова: зняти кошти в розмірі 6 млн. грн. з реконструкції вулиці Жужоми (300 метрів дороги там мали б ремонтувати за 26 млн. грн., але і до нього руки у дорожників поки не дійшли!). Втім відмовитись від улюбленої передвиборчої теми Бондаренка – ремонту доріг – за кілька місяців до місцевих виборів виявилось неможливо. Чи варто перелічувати, представники яких партій не підтримали пропозицію

Зрештою, з горем наполовину, за суперечками резервний фонд таки наповнили: 9,6 мільйонів віднайшли, перенаправивши кошти з ремонту та утеплення кількох дитячих садків та шкіл та низки об’єктів житлово-комунального комплексу, зокрема – і понад 2 мільйони, які передбачались на заходи протипожежної безпеки в освітніх закладах міста.

Нині Черкаси – єдиний обласний центр України з таким мізерним резервним фондом. За законом він має складати не менше 21 млн. грн.

Тим часом Анатолій Бондаренко на камеру у своєму відео зверненні переконує: місто зупиняє будь-які платежі та видатки на роботи, не пов’язані з боротьбою із коронавірусом та закупівлею необхідного обладнання та медикаментів. І поки черкасці сподіваються, що у випадку біди їм буде чим лікуватись, а влада потурбувалась про їхній захист, лише за останні дві доби чиновники міської ради перерахували на рахунки різних підрядників понад 5 мільонів гривень за різні роботи, послуги та товари, не пов’язані із боротьбою з розповсюдженням коронавірусу.

То ж коли на карті розповсюдження COVID-19 з’являться і Черкаси, містяни можуть сподіватись на те оснащення інфекційки, яке було до сьогодні, на допомогу небайдужих благодійників, які підсобляють необхідних і на свій імунітет. Міська влада тим часом буде зайнята іншим.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мешканці черкаських багатоповерхівок понад два тижні живуть без газу через те, що газовики і житловики не можуть поділити трубу.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version