додому Новини Черкащина Готовність №1: "ОПОРівці" розповіли про передвиборчу кампанію на Черкащині та ситуацію в...

Готовність №1: "ОПОРівці" розповіли про передвиборчу кампанію на Черкащині та ситуацію в "переддень ікс"

0

З початку виборчого процесу Черкащину відвідали 18 кандидатів на пост Президента. З агітаційною метою в наш регіон також приїжджали VIP-гості, політики, люди з високим статусом капіталу, які брали участь у заходах на підтримку конкретного кандидата. Не обійшлося і без передвиборчих концертів відомих виконавців. Про ситуацію в області протягом передвиборчої кампанії та у переддень виборів розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА, передає кореспондент vikka.ua.

Координатор спостереження ГМ Захар Колісніченко звітує: від 31 грудня ОПОРА подала 18 заяв до поліції. Станом на сьогодні суди розглядають 6 адміністративних справ, 5 з них стосуються друкованої агітації кандидатів на пост Президента без вихідних даних.

"Одна із заяв дійшла до покарання. У Кам’янці були розклеєні листівки без вихідних даних з порушенням правил благоустрою за одного з кандидатів. Суд оштрафував винного на 51 гривню. Так, нібито порушення незначне і штраф теж, але дуже позитивно те, що є практика фіксації і покарання. Адже ми пам’ятаємо, що зовсім небагато є справ, які стосуються покарання за порушення виборчого законодавства", – каже Захар Колісніченко.

Загалом він оцінює передвиборчу кампанію на Черкащині як спокійну і досить інтенсивну. Лише 9 березня сталась одна резонансна подія в обласному центрі, коли виникла сутичка між членами "Нацкорпусу" й правоохоронцями. Також кричущими є випадки псування білбордів.

zmi.ck.ua

Facebook / Валера Мироненко

Коли передвиборчий процес перемістився на ОВК, значних проблем в окружних та дільничних комісіях зареєстровано не було. Непорозуміння виникали із приміщеннями та узгодженістю роботи. Також у комісіях відбувались заміни. Тільки серед керівного складу відбулось 15 замін.

Зараз триває робота на ОВК щодо передачі бюлетенів. На деяких комісіях навіть утворились черги за ними. Зазначимо, у Черкаській області працює 1197 дільниць, у дільничних виборчих комісіях задіяно 15 тисяч осіб. За словами Колісніченка, приводів говорити про зрив виборів наразі немає.

ОПОРА: Черкащина

Аби виборчий процес був відкритим, а всі його суб’єкти більш ефективно комунікували та взаємодіяли між собою, ОПОРА проводила правопросвітницьку роботу, зустрічі з різними представниками органів влади. За словами громадського омбудсмена із захисту виборчих прав ГМ Тараса Щербатюка, таких зустрічей було влаштовано більше 20, також організовувались круглі столи.

Забезпечити доступність та комфорт голосування людям з інвалідністю на Черкащині – важливе завдання Громадянської мережі під час виборів. Так, до президентського обрання уже вдалось перенести дільницю з другого на перший поверх у Черкаській школі №26.

"На жаль, на попередніх виборах люди з інвалідністю, мешканці цілого будинку – а це понад 90 осіб – змушені були підніматись на 2 поверх і віддавати свій голос. Це було неприпустимо, – розповідає Тарас Щербатюк. – Ми провели ряд зустрічей із представниками спілки людей з інвалідністю, підключили представників міської влади. Перенести дільницю таки вдалось, але ми розуміємо, що це не загальний успіх. Принаймні ще в 4 школах у Черкасах приміщення знаходяться на другому поверсі. Відсутність пандусів – це взагалі проблема всієї області. Наше наступне завдання – між президентськими і парламентськими виборами зробити доступними дільниці для людей з інвалідністю".

politeka.net

30 березня на території всієї країни буде день тиші перед виборами. Хоча представники ОПОРИ вже спостерігають своєрідну арт-підготовку маніпулятивної реклами, коли в стилістиці певного кандидата розміщуються плакати без вихідних даних, але всі розуміють, кому вони належать. Ці борди не регулюються законодавством.

Безпосередньо в день виборів, 31 березня, на Черкащині працюватимуть понад 5 десятків короткотермінових спостерігачів, також будуть довготермінові, закріплені за кожним округом.

Громадян та всіх учасників виборчих перегонів закликають неухильно дотримуватись виборчого законодавства і діяти виключно у правовому полі. У випадку отримання інформації про будь-які факти порушення виборчого законодавства треба повідомляти про це спостерігачів, або відразу поліцію.

day.kyiv.ua

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащині надійшли бюлетені для голосування на виборах Президента.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version