НовиниФеномен Холодного Яру: черкаський фестиваль зібрав націоналістів з усієї...

Феномен Холодного Яру: черкаський фестиваль зібрав націоналістів з усієї України (ФОТО, ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Цими вихідними Холодний Яр знову зібрав українців. Цього разу – заради фестивалю нескореної нації. Патріоти з усіх куточків України на три дні з'їхалися у Грушківку Кам'янського району.

Дата початку фестивалю – 3 липня – була вибрана організаторами невипадково. Саме в цей день князь-русич Святослав Ігорович здобув перемогу над Хозарією.


Фото Петра Веретельника

Це – не єдина історична деталь молодіжного фесту. Семантично кожен день присвятили певним умовним історичним періодам:

3 липня – Русь;

4 липня – Козаччина, Холодноярська республіка, УПА;

5 липня – Революція Гідності та війна на Сході України.

Цікаво, що в організаційному комітеті фесту зібралася здебільшого молодь – націоналісти віком до 30 років. За чотири місяці підготовки їм вдалося не лише заявити про фестиваль, а й вмовити приїхати на нього такі відомі гурти як "Гайдамаки", "КораЛЛі" та "Тінь Сонця".


Лідер гурту "КораЛЛі" традиційно грав на трембіті і поливав усіх із чайника

Одна з членів оргкомітету Діана Тяско (Гапочка) у коментарі vikka.ua зізналась: яскрава музична програма – один зі способів "заманити" людей у Холодний Яр. Перед собою ж ставили мету не лише розважити публіку, а зайнятись таким собі "просвітництвом".

"Коли в країні війна, мобілізація має відбуватися в усіх напрямках. Військова боротьба – це дуже важливо. Та не менш вагомо – тримали людей у тонусі, особливо – молодь. Тобто люди мають пам'ятати, що на Сході точиться війна, вишколювалися ідеологічно. Я б назвала наш фестиваль просвітницько-розважальним. Ми хотіли залучити розважальною програмою якомога більше людей, які ще не знають, що таке націоналізм, що таке патріотизм, не дуже активно допомагають війську. Ми хотіли, щоб вони приїхали сюди й поспілкувалися із бійцями, з волонтерами, дізналися, що відбувається на Сході. Дехто після фестивалю піде у військо, дехто буде просто на словах поширювати наші ідеї далі. Це теж важливо", – переконана Діана.


Для "просвітництва" у програму заходу внесли "літературний наступ" з письменниками, а також гутірки з політика та громадськими діячами 

Найскладніше, продовжує дівчина, було знайти фінансування.

"Оскільки зараз у країні складна ситуація, більшість із учасників заходів виступали майже на волонтерських засадах, працювали за мінімальні кошти, які здебільшого йшли на доїзд, проживання і харчування", – говорить Гапочка.

Ще одна ціль, яку ставили перед собою організатори, – допомога армії. Волонтери всі три дні збирали благодійні внески в гостей фестивалю. Також організатори облаштували польову кухню, де кожен міг купити собі за символічну суму обід. Розмір допомоги кожен визначав сам. Загалом вдалося зібрали більше 16 тисяч гривень. Вони підуть на допомогу бійцям добровольчих батальйонів.

Не менш важлива деталь – повна заборона алкоголю. Спиртне не можна було приносити на територію заходу, а також розпивати його. Цим черкаський фест був подібний на масштабний "Бандерштат", що вже 9 років проводять у Луцьку.

Загалом на захід цьогоріч приїхало близько 1,5 тисячі людей. Дехто дістався навіть із Криму.

На територію фестивалю постійно діяла патріотична ярмарка. На ній можна було купити вишиту Мерлін Монро, котів, обкладинки на паспорт і, звичайно ж, вишиванки.

Одним як найяскравіших дійств виявилося посвячення у характерники. Для цього спочатку стрибани через ватру, а потім – ходили по гарячому вугіллю.


Характерниками ставали не лише чоловіки, а й дівчата


Випробування вогнем проходить депутат Київської міської ради від ВО "Свобода" Руслан Андрійко

Ще одне яскраве дійство – реконструкція подій у зоні антитерористичної операції з використанням спецефектів.

Та все ж найбільше глядачів збирали літературні вечори. Із гуртом "Тінь Сонця" у перший день учасники фесту запалювали під пісню "Меч Арея".

А завершили свій виступ виконанням державного славню.

Під сценою хлопці та деякі відважні дівчата влаштували слем.

Закінчився захід селфі з організаторами.

 

Єлєна Щепак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x