НовиниЧеркасиЕкспозиції Черкаського зоопарку потрапили до ТОПу найкращих урбаністичних проєктів...

Експозиції Черкаського зоопарку потрапили до ТОПу найкращих урбаністичних проєктів десятиліття

-

- Advertisment -

Слово «урбаністика» звучить в українських містах не так давно. І ще менше часу існують нові уявлення про громадські простори, ландшафтний дизайн, інклюзивність та транспортні пріоритети впливають на їх розвиток.

Однак за останні десять років процес якісного перетворення все ж розпочався. Журналісти сайту «Хмарочос» підготували підбірку муніципальних проєктів з різних міст України, які стали втіленням нового погляду на комфортне середовище та прикладом для подальших змін вже у 2020-х роках.

До ТОП-15 найкращих урбаністичних проєктів увійшли 5 локацій зі Львову, по 2 – з Дніпра та Харкова, по одній – з Івано-Франківська, Тернополя, Житомира, Вінниці та Києва.

Радує й те, що у переліку є об’єкт і з Черкас. Це нові експозиції в нашому зоопарку. Команда українських архітекторів з бюро Project 7 розробила дві нові експозиції для Черкаського звіринцю ‒ «Вовки і ведмеді» та «Зубри і олені» – у яких чи не вперше в Україні реалізували принцип «зануреної експозиції».

«Ми прагнули розробити простір для тварин та людей, де архітектура забезпечить гідне співіснування, гуманне ставлення до тварин, безпеку та нестиме нові культурні цінності, ‒ розповідає Сергій Русанов, засновник Project 7. ‒ Ще однією ідеєю було створити привабливий зоопарк не завдяки збільшенню видів тварин у ньому, а цікавим комбінованим експозиціям, у яких архітектура допомагає краще розкрити різні аспекти їх життя».

У випадку з вовками та ведмедями, занурення забезпечується системою пандусів. Внизу можна побачити, як ведмеді та видри купаються в озері, а зверху – опинитися на одному рівні зі штучним пагорбом для вовків.

У частині для оленів та зубрів «занурити» відвідувачів у експозицію вирішили за допомогою системи містків, піднятих над зоною для тварин. Вони мають ще одну функцію – непомітно розділяють вольєр на кілька окремих ділянок з міркувань безпеки. На території цієї експозиції архітектори намагалися максимально зберегти природне озеленення. Ще однією особливістю зони став ставок, очищення води у якому відбувається завдяки спеціально підібраним рослинами.

«Вже після першого етапу реконструкції вдалося збільшити кількість відвідувачів з 90 до 176 тисяч на рік, а час відвідування – до однієї з половиною години, – розповідає Русанов. ‒ Зараз триває реконструкція головного входу та водойми. Ми прагнемо досягти 250 тисяч відвідувачів на рік. Це оптимальна кількість, яка не зашкодить території і тваринам, й водночас дозволить зоопарку жити без залучення державних коштів».

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкаському зоопарку стартує масштабна реконструкція.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x