НовиниЧеркащинаЕкс-мер Черкас розповів про корупцію в земельній і архітектурній...

Екс-мер Черкас розповів про корупцію в земельній і архітектурній галузях Черкас

-

- Advertisment -

Земля і архітектура традиційно були одними із найкорумпованіших сфер міського господарства. У Черкасах вони багато років "належали" двом різним кланам. Про це написав у Facebook колишній міський голова Сергій Одарич.

"Це були різні управління і заступники мера. Кілька перших місяців роботи я взагалі нічого не міг з цим подіяти. В мене ж увесь виконком був "чужим" – всі зами були моїми противниками, мій склад виконкому рада не підтримувала. Я працював просто один", – розповів він.

Тоді владці почали з елементарного порядку. Сьогодні більшість черкасців вже не пам'ятає, але до 2007 року майже на кожній зупинці транспорту і в усіх людних місцях стояли ігрові автомати. Загалом по місту більше 200 одиниць. Жертвами одноруких бандитів ставали переважно пенсіонери і діти.

"Тодішній заступник мера Артур Савін грамотно і ефектно поставився до завдання звільнити місто від автоматів, – зазначає Сергій Одарич. – Ми взяли величезну вантажівку з довжелезним причіпом. Залучили потужний автокран. І посеред білого дня буквально виривали ці автомати з коренем. За перший день демонтували десятків півтора. На наступний ранок в місті не лишилось жодного однорукого бандита. Анонімні власники зрозуміли, що домовитися не вдасться і швиденько демонтувалися самі. У кожному із демонтованих нами автоматів ми вилучали і актували готівку. В кожному було від 12 до 17 тисяч гривень! Можете уявити, скільки грошей вилучалося щоденно у азартозалежних черкасців?".

Після ігрових автоматів міська влада взялася за бігборди. На той час на кожному перехресті бульвару Шевченка стояло від 8 до 12 бордів. За рік вдалося звільнити головну вулицю Черкас від 2/3 реклами. Величезна заслуга в цьому Оксани Поліщук, яка розробила детальну схему розміщення зовнішньої реклами в місті і типові зразки рекламоносіїв. Схема передбачає повне звільнення від реклами всієї центральної частини міста. На жаль, досі ця схема не до кінця втілена через численні судові процеси.

Наступний "прорив" у сфері землекористування і архітектури пов'язаний із приходом на цей напрямок Сергія Гури. За кілька місяців була проведена титанічна робота: було виявлено тисячі "заморожених" справ. Громадяни і підприємства зверталися до мерії з питаннями відведення землі під їхніми будинками чи виробництвами. Справи тупо клалися під сукно і нікуди не рухалися, доки заявник не приходив із хабарем. Лише по відомству головного архітектора виявили понад 2 500 таких "прострочених"справ.

Сергій Гура спільно із Мариною Геращенко, Русланом Алдагановим та новопризначеним головним архітектором Миколою Упирем побудували новий департамент, який об'єднав землю і архітектуру і дали рух всім замороженим справам. А Любов Полішкевич створила ефективну систему документообігу і контролю, завдяки якій справи перестали пропадати і почали розглядатися вчасно.

"Правда, боротьба з корупцією нас підштовхнула до ще одного рішення – встановити турнікети і жорстку пропускну систему. Моя логіка проста: якщо заявник не хоче нічого протизаконного, то йому достатньо подати свої документи в канцелярію. Йому не потрібно тинятися кабінетами. А от якщо він хоче обійти закон – тоді йому треба зустрічатися з чиновником віч-на-віч. Безумовно, турнікети не поклали край крупній корупції, але, принаймні, захистили від вимагання грошей пересічних громадян. До цього "такса" на приватизацію землі під приватним будинком становила 300 доларів", – зазначив Одарич.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Одарич розповів, завдяки кому в Черкасах вдалося провести комунальну реформу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Будищенській громаді запрацював новий пожежний підрозділ

38-й підрозділ місцевої пожежної охорони запрацював у Будищенській територіальній громаді. Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС України у Черкаській...

У Каневі зросте вартість проїзду в громадському транспорті

Вартість проїзду в міських автобусах зросте в Каневі з 1 травня. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Вартість проїзду...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x