НовиниЧеркащинаЕкономія мільйонів: Черкаси отримали можливість безкоштовно впроваджувати муніципальні онлайн-сервіси...

Економія мільйонів: Черкаси отримали можливість безкоштовно впроваджувати муніципальні онлайн-сервіси (ДОКУМЕНТ)

-

- Advertisment -

Черкаси вибороли можливість участі в грантовому проекті "Е-рішення для громад" від U-Lead. Наше місто стало одним із півсотні переможців, відібраних серед 100 претендентів і тепер має право безкоштовно впроваджувати IT-інструменти в місцевому самоврядуванні. Однак – за умови, якщо не втратить такий шанс, каже екс-директорка департаменту фінансової політики Наталя Джуган. І закликає громадських активістів пильнувати місцевих владців у цьому питанні. Про особливості проекту, фінансованого євроспільнотою, і участі у ньому Черкас Наталя Володимирівна розповіла журналістам vikka.ua

Екс-посадовиця переповідає, що спочатку давала доручення зібрати всі необхідні документи для участі в проекті своїй підлеглій Тетяні Харенко (та нині виконує обов’язки керівника місцевого фінансового органу). Однак за тиждень вона принесла Джуган відписку, буцім подібний проект черкаській мерії не потрібен, брат в ньому участь керівники департаментів не хочуть. 

"Для мене це було дивно. Тому сама відправила заявку на участь в проекті. Адже це надзвичайна можливість отримати за кошти U-Lead все програмне забезпечення, яке нам вкрай необхідне, – розповідає Наталя Джуган. – Йдеться і про кадастрові дані, і про облік землі, про доходи і видатки міського бюджету, облік майна, про можливість спілкування онлайн і мати реєстри жителів нашого міста та про багато іншого – того, що мають вже всі інші обласні центри, але не маємо ми досі в Черкасах. Зараз ці інструменти впроваджують вже міста районного значення. Ми ж вибороли право безкоштовно це отримати".
 

Фото – Facebook / Наталя Джуган

Міський голова розпорядився створити робочу групу по участі в "Е-рішення для громад". Однак чи не одночасно з тим розпорядженням заступник мера Юрій Ботнар пише нове – про утворення робочої групи по впровадженню проекту "Смарт Сіті". Останній, стверджує пані Джуган, по наповненню є ідентичним до гранту U-Lead. Однак на його впровадження виділяються кошти з міського бюджету. Йдеться про понад 4 мільйони.

"Зміни до бюджету на 2019 рік, прийняті "з легкої руки" департаменту оргзабезпечення, який просто в сесійну залу приніс неузгоджені пропозиції на 690 мільйонів бюджету розвитку, передбачають 2 мільйони гривень на придбання програмного забезпечення і ще 2 мільйони на комплекс програмних продуктів Смарт Сіті, – зазначає Наталя Володимирівна. – Крім того, минулого року було закладено й витрачено 300 тисяч гривень на реєстр жителів, але я не знаю досі, як і де воно працює".
 

Колишня посадовиця побоюється, що участь Черкас у "Е-рішення для громад" нині знаходиться під загрозою. Адже замість кількамільйонної економії на безкоштовних електронних рішеннях певні владці можуть витратити немалі бюджетні кошти. І все – заради власного ж збагачення. 

Тим, на якому нині етапі знаходиться участь нашого міста в грантовому проекті, ми поцікавились у директорки департаменту економіки та розвитку Ірини Удод. Та каже: нині фахівці кількох департаментів проходять навчання саме в межах впровадження "Е-рішення для громад". Так, координатори від департаменту архітектури нині перебувають на тренінгах. Департамент організаційного забезпечення вже пройшов певну кількість занять. А міська сфера економіки й розвитку вже встигла опрацювати й впровадити в своїй роботі реєстри майна. Профільний департамент уже отримав примірник угоди і чекає зустрічі з європейськими координаторами наступного тижня. 

"Робота йде. Ми взяли три напрямки, які, здавалось би, різні, але доповнюють один одного. І в результаті ми отримаємо єдиний комплекс електронних сервісів, щоб містянам було зручно працювати. В будь-якому разі, це буде впливати на якість муніципального обслуговування", – зазначила Ірина Іванівна.

Довідково:

"U-Lead з Європою" – програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян. 

Проект "Е-рішення для громад" – має на меті допомогти громадам перейти до використання програмних продуктів "Управління 2.0", покращити якість управлінських рішень, посилити фінансову спроможність та інвестиційний потенціал громад.

Як повідомляв сайт vikka.ua, для роботи в мерії Лілїі Маліщук виділили господарське приміщення.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Відома співачка потрапила в ДТП на Черкащині: в сторіз показала жахливу дорогу

Українська співачка Анастасія Приходько потрапила у дорожньо-транспортну пригоду на шляху до селища Чорнобай Черкаської області, де мала виступити із концертом...

Повітря у Черкасах забруднене формальдегідом, діоксидом азоту, аміаком

У Черкасах щоденно досліджують якість атмосферного повітря. Про результати роботи відповідної лабораторії пишуть на сторінці Черкаського обласного гідрометцентру. Проби...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x