НовиниЧеркащинаЕкологічне "рейдерство": що це і як воно працює в...

Екологічне "рейдерство": що це і як воно працює в Україні

-

- Advertisment -

В Україні набирає популярність новий вид рейдерства – екологічний. Використовуючи прогалини у законодавстві, що діють на замовлення конкретних бенефіціарів, екологічні організації та активісти успішно домагаються зупинки підприємств, блокують реалізацію нових проектів. Їх робота з громадською думкою часто безпрограшна з-за гострої реакції населення: питання екології в його свідомості пов'язані з базовою потребою у безпеці. 112.ua розповідає, як розвивається ця нова для України проблема.

На початку липня глави 16 профільних асоціацій України підписали Меморандум про забезпечення достовірної інформації у сфері екології. Серед підписантів: Professional AssociationofEcologistofUkraine; Біоенергетична асоціація України; Асоціація сонячної енергетики України та інші. Представники асоціацій об'єдналися, щоб протидіяти маніпуляціям на темі екології, які останнім часом стали популярним інструментом шантажу, знищення бізнесу конкурентів, зупинки нових інвестиційних проектів.

За словами голови "Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами" Кирила Косоурова, відомі факти, коли тема екології використовувалася в конкурентній боротьбі: "Є екологічні організації, які ніби як екологічні, але діють на замовлення і в інтересах певних бізнес-структур". Нещодавно на одне велике підприємство, яке займається екологічним напрямком, в тому числі утилізацією небезпечних відходів, "екологічні активісти" нацькували перевірку. Підприємство було змушене припинити свою роботу, нести додаткові витрати.

"Результати наявних у інвесторів екологічних експертиз підтверджували такі авторитетні організації, як ЄБРР або IFC. В ході перевірки проектів вони часто не знаходили таких грубих порушень, на яких наполягали екологічні організації", – розповів голова Правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. Він стверджує, що при детальному вивченні виявлялося, що екологічні організації нерідко будували аргументацію на підставі відверто фейкової інформації.

Організоване екологічними активістами блокування проектів часто збігається з небажанням конкретного місцевого бізнесу, щоб той чи інший проект розвивався, заявив Конеченков.

Використовуються екологічне рейдерство і політиками. "Досить багато партій, промоніторивши думки певних груп електорату, починають грати на темі екологічного контролю або затівають екологічні проекти. Робиться це лише для того, щоб отримати голоси виборців, стурбованих тією або іншою екологічною проблемою, зовсім не для того, щоб досягти реальних змін. Це популізм", – сказав Кирило Косоурів.

Співзасновник громадської організації "Інститут зеленої економіки" В'ячеслав Потапенко додає, що часто бачення екологічних експертів ґрунтується не на реальних фактах, а на необхідності обґрунтувати позицію замовника. У 2015 році уряд Арсенія Яценюка навіть скасував перевірки екологічної інспекції як фактор тиску на бізнес, говорить Потапенко. Однак, на думку експертів, таке рішення також досить спірне, адже бізнес також може маніпулювати екологічними питаннями в своїх інтересах".

Як саме відбувається екологічний шантаж?

"Для того, щоб затіяти війну на екологічному ґрунті, навіть не обов'язково об'єднувати групу людей – достатньо знайти фізособу, яка живе недалеко від об'єкта атаки", – каже Андрій Конеченков.

"Людина починає писати звернення в Міністерство екології або ж очільнику екоінспекції, а найчастіше і на Кабмін, вказуючи, якої шкоди завдає йому підприємство. Це є підставою для обов'язкової, позапланової перевірки", – говорить Косоурів. За його словами, ніхто навіть не стане перевіряти, чи є у прохача професійна екологічна освіта, на підставі якого він робив свої висновки. Під час атак на великі підприємства ведуться широкомасштабні кампанії, підключаються ЗМІ і блогери, лідери думок.

При правильному підході все це має серйозний ефект. "Люди в принципі піддаються маніпуляціям. Як правило, більшість людей читає тільки перший рядок, не дочитуючи інформацію до кінця. У них виникає певна емоція, і далі вони діють у відповідності з нею. Людина читає перший рядок і вже не замислюється. Але при цьому у своїх рішеннях він керується першою емоцією, яка виникла при прочитанні. Люди відстоюють точку зору, яка їм здається власною. Але насправді часто це не їхня точка зору, а спритно насаджена професійними маніпуляторами", – сказала психолог, член Європейської професійної психотерапевтичної ліги Наталія Кухтіна. Цією особливістю людської психіки для досягнення своїх цілей користуються політики, екологи, фармацевтичні компанії.

Чому об'єдналися асоціації?

Об'єднавшись, професійні асоціації сподіваються протистояти екологічним маніпуляціям і давати об'єктивні оцінки з кожного кейсу. "Наша мета – створити майданчик не лише для представників доброчесного бізнесу, але і для професійних екологів. Ми збираємо якомога більше експертів з різних галузей для того, щоб детально розібрати кожен кейс, кожен конкретний випадок. Екологія – така ж точна наука, як математика. Тому чим більше експертів буде залучено до обговорення конкретного питання, тим більше шансів, що вони можуть дати об'єктивний висновок", – сказав Кирило Косоурів.

Необхідність залучити до оцінки професіоналів наголосив і голова асоціації сонячної енергетики України Юрій Фаворський: "Якщо людина має екологічну освіту, що підтверджує його право робити експертні висновки, проводити сертифікацію, то тоді ця людина має право робити твердження. Бажано, щоб висновки експертів базувалися на освіті й досвіді, а не на бажанні виконати політичне замовлення, тим більше підкріплене фінансовою винагородою. Ми приєдналися до меморандуму, так як підтримуємо ідею про те, що висновки експертів, в тому числі і в сфері екології, повинні бути професійними, публічними і об'єктивними".

Всі екологічні теми – це контур нашої безпеки, підкреслила Наталія Кухтіна. "Наша безпека – потреба в безпеці – це базова потреба людини. Ми народжуємося з потребою в безпеці і ми живемо з цим. Ця потреба записана в людину на генному рівні. Все, що зачіпає нашу безпеку, викликає у людей дуже сильні емоції, почуття страху. А далі все відбувається під прапором – йти, боротися, протидіяти. Якщо ж за це ще й дають 100-200 грн, це зміцнює відчуття безпеки щодо тієї парадигми, на стороні якої людина перебуває".

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині розпочинається сезон полювання на пернату дичину.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах поліклініку, довкола якої виник скандал, хочуть реорганізувати

У Черкасах міська влада хоче реорганізувати «КНП “Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка». Саме ця поліклініка оскандалилася, коли придбала мільйонне обладнання,...

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x