НовиниЧеркащинаЕ-сторона медреформи: чи готова черкаська медицина до тотальної комп’ютеризації

Е-сторона медреформи: чи готова черкаська медицина до тотальної комп’ютеризації

-

- Advertisment -

Із СМС – прямою дорогою до аптеки. Черкащанка Ірина отримала у сімейного лікаря свій перший електронний рецепт для придбання медикаментів за програмою “Доступні ліки”. Жінка з дитинства страждає на цукровий діабет. Нині ж каже, хвилюється, чи вдасться отримати в аптеці необхідні ліки. Адже звичний паперовий рецепт – то офіційний документ. А як буде з телефонним повідомленням – невідомо. Однак з 1 квітня країна ступила на шлях повної діджиталізації лікарських призначень – лікарі зобов’язані видавати на “Доступні ліки” саме е-рецепти. Відповідне рішення Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 27 лютого 2019 року, таким чином зробивши ще один крок у бік тотальної комп’ютеризації медичної сфери у межах реформи галузі. Та стартувала і поетапно впроваджується в Україні з початку 2018 року.

Чи не щодень ми отримуємо від черкащан як схвальні відгуки на реформаторські інновації, так і нарікання на недосконалість і навіть повну неефективність змін. І саме так звана е-сторона монети під назвою “медична реформа” викликає чи не найбільше питань. Нерідко не в пацієнтів, а й у самих сімейних лікарів. Тим часто доводиться вивчати комп’ютерну грамоту чи не з нуля. Як уживаються медицина і електронні інновації, дізнавались кореспонденти vikka.ua.

“Доступні ліки” вже у телефоні

У МОЗі кажуть: з переходом програми “Доступні ліки” на електронний рецепт, отримання необхідних медикаментів має стати простішим і доступнішим для пацієнтів. Йдеться про тих, хто страждає на цукровий діабет ІІ типу, артеріальну гіпертензію та бронхіальну астму. Їм держава частково або повністю відшкодовує вартість деяких медикаментів. Усього йдеться про понад 250 медичних препаратів, з яких півсотні пацієнти мають змогу отримати безкоштовно.

До 1 квітня у аптеках, які беруть участь у програмі, повинні були встановити спеціальне програмне забезпечення. Окрім того, ці аптеки мають підписати договори з Національною службою здоров’я. Нині, за даними відомства, до програми входить вже кожна третя аптека в Україні – тобто близько 6 тисяч пунктів продажу ліків.

Як отримати електронний рецепт

Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого сімейного лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою “Доступні ліки” буде неможливо.

Зразок СМС е-рецепту для отримання ліків у аптеці:

“Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ”.

Отримати необхідний препарат можна в будь-якій аптеці з відповідною позначкою, без прив’язки до місця знаходження сімейного лікаря.

Інфографіка moz.gov.ua

Однак – так має бути в ідеалі. На ділі ж не обходиться без незручностей. Сподіваємось, – лише тимчасових. Днями черкащанка Лора Когут намагалась вперше скористатись послугою і придбати ліки для хворих стареньких батьків.

“Мій тато нещодавно переніс інсульт. Нині він лежачий, стан погіршився, тому довелось мені зараз зустрітись із медичною реформою. Мало того, що невропатолог попри призначення нашого сімейного лікаря відмовилась їхати до батька, бо цей район, вона, бачте, не обслуговує,. То довелось шукати по місту ще й “Доступні ліки”. Тато й мама отримують медикаменти, бо обоє хворіють на діабет. Знову ж таки, мама біля лежачого батька, вона не може відійти від нього. Я записалась на прийом до сімейного лікаря. Ці люди тільки опановують комп’ютер, дуже їх розумію, що їм важко. Але я вистояла чергу, щоб вони внесли усі нюанси до свого комп’ютера. А потім він “заглючив”. Звертаю увагу, що коли лікар виписує електронний рецепт, людині на телефон приходить СМС. Важливо: це повідомлення відкривати не можна. Бо старенькі люди відкривають, не розуміють, що прийшло, а тоді той рецепт недійсний, його мають в аптеці лише відкрити. Там коди ліків приходять. Коли надсилають СМС, ти повинен із телефоном їхати в аптеку (їх лише кілька штук). Моя мама не знала про це й відкрила першу СМСку”.

Жінка каже: після відвідин лікаря, який виписує призначення, вона має їхати до старенької мами у Південно-Західний район, брати її телефон і з ним рушати до аптеки в іншій частині міста. Бо ж стареньким наголосили: ліки за програмою брати треба лише в тій аптеці, яку обслуговує їхній центр первинної медико-санітарної допомоги. Що вже суперечить правилам, оприлюдненим Міністерством охорони здоров’я – саме територіальну прив’язку аптек  до поліклінічного закладу має скасовувати впровадження електронних призначень.

Аби перевірити, чи такий проблемний підхід масовий для Черкас, ідемо разом з нашою героїнею Іриною до найближчої аптеки з позначкою “Доступні ліки” на вхідних дверях. Та локально не відноситься до центру первинної допомоги, де обслуговується жінка, й розташована в іншому районі міста. Фармацевт пояснює нам: попри наклейку на вході, їхня аптека не бере участі в програмі. Через це вислуховує чимало нарікань від людей, однак звідки взялась позначка, – не знає. До слова, наступного ж дня після нашого візиту наклейка з дверей зникла.

Йдемо далі. Наступна аптека – й жінка вже не стримує свого хвилювання: показує аптекарці СМС-повідомлення, а вже за кілька хвилин отримує необхідний препарат зі значною знижкою.

“Виходить, дарма переймалась. Бо досвід і приклади знайомих дуже налякали. Але це насправді зручно, особливо якщо десь поряд є аптека, яка підтримує “Доступні ліки”. – каже Ірина. – Вочевидь, все ще працює в якомусь тестовому режимі й таки ще потрібен час, щоб ця послуга дійшла до автоматизму”.

 

Насправді ж, попри певні незручності, які нині поки що існують, такі лікарняно-аптечні інновації – це справжній прорив. Принаймні, такими мають стати в Черкасах, наголошує директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник.  Таку тенденцію показали перші три місяці 2019 року, адже е-рецепти в нашому місті видавали ще до того, як це почали робити по всій Україні. Черкащина увійшла в п’ятірку регіонів, де цей проект впроваджувався пілотно з 1 січня. А на кінець березня тільки у Черкасах було видано понад 20 тисяч не паперових, а мобільних рецептів.

“Електронний рецепт вдало показує стабільність і ефективність. І виписка, і облік, і розрахунки із аптеками( до речі, вдячний аптекам як партнерам – це скоординована спільна робота – все довело, що шлях вірний). Уже в минулому, коли під однаковими номерами різні рецепти, незрозуміла кількість виданих рецептів лікарям для заповнення, неясність ситуації, чи дійшов пацієнт до аптеки. Електронні рецепти – це чітка фіксація і звірка усіх рецептів, які виписані і які приніс в аптеку пацієнт. Будь-які призначення, в тому числі, й на наркотичні чи сильнодіючі препарати, будуть іти через систему обліку і взаємозв’язку з тими аптечними пунктами, які підписали угоди”.

Досі, каже головний медик міста, не всі аптеки їх підписали. За даними порталу “Е-здоров’я”, нині в країні досі триває тестування функціоналу послуги.

Детальніше про адреси аптек, де відпускають “Доступні ліки” – тут.

Без стосів паперових медичних карток

Електронний рецепт став частиною системи e-Health, яку в Міністерстві назвали “ліками проти корупції”.

“Е-Health допоможе звести нанівець корупційні ризики в медичній галузі. Без її втілення подолати приховані побори, “благодійні внески” та проконтролювати ефективність використання державних коштів практично неможливо, – ще кілька років тому під час презентації системи зазначав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. – Ми впевнені, що ефективно реалізувати медичну реформу неможливо без електронізації сфери охорони здоров’я”.

Впровадження і використання системи має також мету позбутись стосів паперів у роботі сімейних лікарів, а згодом – і фахівців інших ланок медицини. На державному рівні це ще й контроль коштів, які надходитимуть від Національної служби здоров’я України.

На сьогодні по Україні до системи e-Health підключились 1907 медичних закладів. Серед них – усі 34 заклади первинної медико-санітарної допомоги на Черкащині.

“Усі лікарні мають доступ до мережі Інтернет, зокрема, і понад 80% лікарських амбулаторій, – розповіли vikka.ua у прес-службі Управління охорони здоров’я Черкаської обласної адміністрації. – Наразі на Черкащині укладено вже 888 301 декларацій з сімейними лікарями”.

В Управлінні кажуть: проблеми комп’ютеризації медичних закладів області виявляються у різній швидкості інтернет-з’єднання. Адже в деяких лікарнях запити на отримання послуг обробляються швидше, у інших – навпаки.

Проблему, яка існує з підключенням до Мережі, підтверджують і на місцях, особливо – у закладах “первинки” у віддалених точках регіону. Ще один бар’єр, з яким, як виявилось, на шляху до тотальної діджиталізації зіткнулась медицина Черкащини, особливо сільська – гроші. Якщо в Черкасах кошти на впровадження програмного продукту виділялись з місцевого бюджету, то, приміром, у селі Крутьки на Чорнобаївщині для місцевої амбулаторії е-здоров’я влетіло в копійку. Яку, до того ж, довелось шукати своїми силами.

“Гроші – це завжди проблема. Для того, щоб установити e-Health, необхідна була наявність комп’ютера і підключення до інтернету, – розповідає Людмила Крупенко, завідувачка Крутьківської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. – Для того, щоб купити і встановити комп’ютер, у нас в селі треба великі гроші – тисяч 11-12. Цих тисяч не було в районі. Мені сказали: шукайте і робіть, що хочете, але це все повинно бути. Я ходила шукала у бізнесменів місцевих якусь допомогу. Один з них погодився, виділив 12 тисяч гривень, завдяки яким ми придбали комп’ютер і підключились до системи”.

Нині, каже Людмила Володимирівна, до присутності комп’ютера в її роботі звикла: з легкістю виписує електронні рецепти, готується вже з 1 травня заводити електронні карти пацієнтів. Але,знову ж таки, час від часу виникає проблема з інтернет-підключенням і… фінансуванням.

“Мали біду з оплатою. Коли інтернет скінчився, його не було два тижні, тому декларації з новими пацієнтами не могли підписати. Я якраз була на лікарняному, телефонує медсестра і каже, що не нарахували грошей за послуги провайдера, – розповідає лікарка. – Виявляється, це нам треба було їхати в Чорнобай, брати у фірми-провайдера накладну і здавати її районному керівництву. А там ще й обурювались , що нам сільрада грошей не дала. Але ж ми на фінансуванні не у сільської ради!”

Наступний крок

Очевидно, що е-рецепт – далеко не останній етап діджиталізації медицини за допомогою e-Health. У 2019 році в електронний формат почнуть переходити медичні картки, рецепти, направлення та лікарняні листи. Спочатку, кажуть у міністерстві, пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку. Однак за необхідності сімейний лікар зможе роздрукувати набір даних. Згодом же доступ отримають і пацієнти.

Фото tsn.ua

Звичайно, українцям, як і жителям будь-якої країни пострадянського простору, важко уявити, що прийде момент, коли проблем загубленої під час переїзду медичної картки, довідки про вакцинацію, пошуку позначки про групу крові пацієнта у екстреному випадку – не буде. Уся ця інформація, як і дані про перенесені захворювання, призначене лікування та інше, буде міститись в електронній карті пацієнта.

“З середини 2019 року електронні інструменти з’єднають первинну та спеціалізовану ланку в межах програми “Безкоштовна діагностика”. Оплата за ці послуги буде пов’язана з електронною звітністю. Тому критично важливою є комп’ютеризація закладів спеціалізованої амбулаторної допомоги”, – зазначає Павло Ковтонюк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкаси отримали можливість безкоштовно впроваджувати муніципальні онлайн-сервіси.

Ми не набридаємо. У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x