додому Новини Черкащина «Дорогі» і «дешеві» голови громад Черкаського району (РЕЙТИНГ)

«Дорогі» і «дешеві» голови громад Черкаського району (РЕЙТИНГ)

0
гроші

Сайт vikka.ua склав рейтинг «дорогих» і «дешевих» (як для місцевих бюджетів, так і для жителів) голів територіальних громад Черкаського району. Чимало голів не відповіли на наші інформаційні запити про їхні заробітки. Тому цифри ми дізнавалися із інших офіційних джерел. Така поведінка голів не дивна, адже більшість з них опинилася в лідерах зарплатного рейтингу.

Система нарахування зарплати

Механізм нарахування заробітних плат для голів територіальних громад однаковий для всіх: оклад, надбавка за вислугу років, премія за  надмірну роботу, просто премія.

Окреме питання в окладах. Він різний. У залежності від того, яка кількість населення у територіальній громаді. Якщо населення більше 15 тис, то і оклад значно вищий.

Також на остаточну суму зарплати впливає рівень премії, яку встановлюють для свого голови і його заступників депутати місцевих сільських рад. Якщо керівник громади у хороших стосунках із радою, то і премії йому можуть бути високі. Якщо ж ні, то премії корегуються від 0 до 50%.

*червоним позначені голови ТГ, які не відповіли на наші запити, приховуючи від суспільства свої реальні заробітні плати.  

Як бачимо, найбільша заробітна плата у голови Смілянської громади Сергія Ананко. Але справедливості заради зазначимо, що він є мером райцентру із населенням понад 60 тис. осіб.

Далі за списком йдуть ті голови, які з невідомих причин проігнорували наші запити про надання інформації. Зарплати у них високі, проте за кількістю населення їхні громади одні із найменших.

У порівнянні, скажімо, із громадами Золотоніського району, то голови сіл Черкаського району виглядають «по-багатому». Третина з них отримують зарплатні більше ніж, голова Черкаської РДА Валерія Бандурко.

Рейтинг по населенню і кількості сіл

Лідерами за кількістю населення є колишні райцентри: Сміла, Городище, Канів. Це і зрозуміло.

А лідерами за кількістю населених пунктів, які входять до складу громади, є Чигиринська, Бобринська та Степанецька територіальні громади. Голова Чигиринська ТГ, яка охоплює 25 населених пунктів, має зарплату 41 тис. У той же час голова Степанецької ТГ, в яку входить 21 село, торік щомісяця  в середньому отримував 58 тис. грн.

Напрочуд дивним виглядає зарплата голів Білозірської та Мліївської громад. Маючи по 3 села у складі громади, керівники отримують по 52 тис і 56 тис. грн відповідно. Вони є одними із лідерами зарплатного рейтингу.

Хто з голів громад «дорожчий», а хто «дешевший»

У скільки обходиться оплата роботи голови ТГ кожному жителю цієї ж громади? Для того, щоб вирахувати цю цифру, ми взяли кількість населення і поділили на середню місячну заробітну плату керівника. Таким чином ми з’ясували, скільки коштує утримання кожному жителю громади свого голови на місяць.

Таким чином, із 23 громад, представлених у рейтингу, ми сформували рейтинг «найдорожчих» та «найдешевших».

Зрозуміло, що за рахунок великої кількості населення голови колишніх райцентрів будуть «найдешевшими».

Тому ми взяли за основу громади, які мають статус сіл та селищ і сформували інший рейтинг ТОП-найдешевших голів громад.

Для порівняння наведемо деякі інші цифри:

Середня заробітна голови Черкаської РДА – 41 тис. грн.

Середня заробітна плата по Черкаському району 12 435 грн

Читайте новини vikka.ua у зручному форматі:

телеграм-канал,

сторінка у фейсбуці,

акаунт в інстаграмі,

ми в TikTok.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version