додому Новини Допит Фірташа: що говорив власник черкаського "Азоту" в суді

Допит Фірташа: що говорив власник черкаського "Азоту" в суді

0

Земельний суд Відня відмовив США в екстрадиції українського бізнесмена, власника черкаського "Азоту" Дмитра Фірташа.

Таке рішення увечері в четвер, 30 квітня, оголосив суддя Крістоф Бауер. "Обозреватель" опублікував головні заяви олігарха під час допиту:

Про ворожнечу з Тимошенко

У нас різне бачення ситуації в країні. На мою думку, Україна має бути незалежною, вона повинна мати однаково хороші відносини як з Євросоюзом, так і з Росією. В іншому випадку у нас нічого не вийде. А для Тимошенко було важливим прем'єрство і президентство. Ось наші розбіжності. Коли Тимошенко стала прем'єром, вони з американським урядом визначили чітку мету – прибрати мене з ринку. І Тимошенко домоглася цього, в січні 2009 року "РосУкрЕнерго" вийшло з українського ринку. Але важливо врахувати, що наш газ коштує 195 доларів за кубометр, а коли контракт підписала Тимошенко – 450 доларів. Ось вам і геополітика. У 2009 році американський уряд підтримував Тимошенко, а я підтримував кандидата в президенти Януковича… Штати розцінювали Януковича як проросійського кандидата, і це ще більше погіршило мої стосунки зі Штатами. Тоді у мене відбулася розмова з Тимошенко, вона сказала, мовляв, давай, відходь від Януковича, і ми владнаємо всі процеси.

Про підтримку Кличка

У 2012 році мені стало чітко зрозуміло, що Янукович не буде проводити реформи. І тоді я зрозумів, що країні потрібен сильний кандидат, який піде на вибори і виграє їх, а Янукович тоді був сильним кандидатом. І в цей час я знайшов Кличка. Він – дуже відома людина в країні і світі, молодий, спортсмен. Він досяг багато в спорті, і я був впевнений, що він зможе досягти цього і в політиці. І коли Кличко створив політичну силу УДАР, я підтримав його фінансово.

Про переговори з Порошенком

Головне, що ми отримали (від зустрічі – ред.) те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером… Я висловив побажання і вони відбулися. На жаль, я не можу про них говорити більше, так як у мене підписані зобов'язання по конфіденційність.

Видання "Вести" опублікувало стенограму допиту Фірташа:

Суддя: Що стосується підозр, чи звинувачують вас у даванні хабарів?

Фірташ: Щоб давати хабар, треба мати якусь вигоду від цього, а ми ніякої вигоди не отримували. Вигоду отримувала держава.

С: Хабар має місце, навіть якщо вона не веде до бажаного результату.

Ф: Але ми його не давали.

С: У мене немає протоколу допиту свідків, але нібито існують два свідки, які стверджують це.

Ф: Ми знаємо, що всі ці нібито свідки були заарештовані в Америці і всім їм були поставлені умови. Їм погрожували. Вони (США) сказали йому: Ти зараз на боці хороших хлопців, нам потрібна ця риба, ти повинен дати правильні свідчення.

С: Я все це вже чув від ваших адвокатів. У 2006 році почалася газова криза, як ви пов'язані з нею?

Ф: Цього року закінчувався контракт "Нафтогазу" з "Газпромом". Тоді прем'єр-міністром була Юлія Тимошенко. "Газпром" призупинив поставки газу, але тоді постраждала і компанія "Росукренерго", тому що ми поставляли газ в Європу. Потрібно було знайти рішення, було розуміння, що українська і російська сторони не дійдуть консенсусу. І тоді ми запропонували Україні ціну, яка її влаштувала, уклали контракт. Для мене на той момент це був бізнес. Якщо ви подивитеся виступ від 4 січня Кондолізи Райс, де вона каже, що це – геополітичне питання, і це був для мене перший сигнал, що цим займеться США.

С: Яка проблема була в американської сторони з цим вашим бізнесом?

Ф: Штати вважали, що газ – це геополітика, що я представляю інтереси Росії, і вони захотіли прибрати мене з цього бізнесу.

С: Якби вас прибрали з цього бізнесу, то ним би почав займатися хтось інший.

Ф: Тому що я не представляю інтереси Тимошенко. Америку не влаштовувала ця ситуація.

С: У чому полягає проблема між вами і Тимошенко?

Ф: У нас різне бачення ситуації в країні. Я вважаю, що Україна має бути незалежною, вона повинна мати однаково хороші відносини як з Євросоюзом, так і з Росією. В іншому випадку у нас нічого не вийде. А для Тимошенко було важливим прем'єрство і президентство. Ось наші розбіжності. Коли Тимошенко стала прем'єром, вони з американським урядом позначили чітку мету – прибрати мене з ринку. І Тимошенко домоглася цього, в січні 2009 року "РосУкрЕнерго" вийшло з українського ринку. Але важливо врахувати, що наш газ коштує 195 доларів за кубометр, а коли контракт підписала Тимошенко – 450 доларів. Ось вам і геополітика. У 2009 році американський уряд підтримував Тимошенко, а я підтримував кандидата в президенти Януковича.

С: Як ви його підтримували?

Ф: Штати розцінювали Януковича як проросійського кандидата, і це ще більше погіршило мої відносини зі Штатами. Тоді у мене відбулася розмова з Тимошенко, вона сказала, мовляв, давай, відходь від Януковича, і ми владнаємо всі процеси.

С: Ви були політиком?

Ф: Ні, але до моєї думки прислухалися. Тим більше, у нас є медіа-група, до якої входять дев'ять каналів, у мене найбільший телевізійний бізнес.

С: Повторюю питання: як ви підтримував Януковича?

Ф: Я їздив по країні, я особисто агітував людей, спілкувався з профспілками щодо підтримки людьми Януковича.

С: Ви його фінансували?

Ф: Ні. Потім, коли Янукович переміг у 2010 році, у нас почалися легкі розбіжності. А в 2012 році мені стало чітко зрозуміло, що Янукович не буде проводити реформи. І тоді я зрозумів, що країні потрібен сильний кандидат, який піде на вибори і виграє їх, а Янукович тоді був сильним кандидатом. І в цей час я знайшов Кличка. Він – дуже відома людина в країні і світі, молодий, спортсмен. Він досяг багато в спорті, і я був впевнений, що він зможе досягти цього і в політиці. І коли Кличко створив політичну силу УДАР, я підтримав його фінансово. Потім, в 2013 році, конфлікт між Росією і США був очевидний. Я зрозумів: починається боротьба, починається перетягування каната. Америка розуміє, що в мене є своя позиція щодо долі України і вона не збігається з їхньою позицією. У серпні починається серйозний конфлікт – торговий, я вмовляв, що треба відкрити кордон для російських товарів, тому що на нашому ринку було 50-60 % їхніх товарів. І тоді американський уряд створює справу проти мене і намагається шантажувати так Януковича. Тоді проходили зустрічі Януковича з Путіним. У той же час проти мене висувають звинувачення. Приїжджає європейська комісія вмовляти Януковича в тому, щоб він підписав угоду про асоціацію. Тоді приїжджає Нуланд і каже: 1. Підписуєш асоціацію з Європою. 2. Відпускаєш Тимошенко на лікування за кордон. 3. Віддаєш харківські родовища шеврону. І Янукович все це Нуланд обіцяє. І ви пам'ятаєте, вони закінчують зустріч і з мене через годину знімають звинувачення.

С: Це не було через годину. Як ви були пов'язані з тим, що робить чи не робить Янукович?

Ф: Я був головою Федерації роботодавців. Я зустрічався і з Януковичем, і з прем'єром. І американська сторона це розуміла.

С: Що ви порадили Януковичу, коли перед Януковичем поставили вибір – Росія чи Європа?

Ф: Я не був проти того, що Україна підписувала угоду про асоціацію з Європою, але щоб за стіл переговорів села і Росія. Ось навіть сьогодні подивимося на цю ситуацію: Україна підписала АС, але воно не працює, і Україна пішла говорити з Росією.

С: Як ви думаєте, реалістично подивившись на це питання, могло би бути вирішене це питання, якщо б за стіл переговорів сіли України, Євросоюз і Росія?

Ф: У нас стала промисловість, у нас дефіцит бюджету і купа проблем. І Європа теж від цього страждає, і санкції проти Росії не допомагають.

С: Ви порадили Януковичу не підписувати угоду в тому вигляді, в якому вона була? Як я зрозумів, ви тоді відвернулися від Кличка.

Ф: З одного боку, я підтримував Кличка і займався Кличком, з іншого боку, я на посту голови роботодавців робив усе, що все працювало.

С: Я вас запитую: як ви підтримували Януковича – як голова або як бізнесмен?

Ф: Як голова, і я був представником тристоронньої ради.

С: У 2013 році було підписано угоду з Шелл, як далі розвивається ситуація?

Ф: Янукович їде до Вільнюса і розгортає угоду про асоціацію. Починається майдан, Росія в цей час починає діяти зі свого боку – саме тому Янукович і Путін починають часто зустрічатися. Паралельно Америка не хоче впустити свій шанс і тоді починається реальна боротьба за Україну.

З: Ваша позиція на той момент втечі Януковича, що ви робили до того, як ви себе вели?

Ф: Пройшла ціла робота по Майдану. Я весь час перебував у Києві, але коли приїхала делегація, я полетів у Париж. У мене там була зустріч. У цей час у парламенті проходило голосування, щоб позбавити Януковича повноважень, точніше, передати більше прав парламенту. Але в опозиції не було голосів у парламенті, а в Парижі я проводив зустрічі, зокрема і з представниками Партії регіонів.

С: Партія регіонів – це чия партія?

Ф: Там були різні депутати. І потім мені подзвонили депутати з України та сказали, що є проблема, що треба терміново приїхати. Біля мене були друзі, вони почали вмовляти, щоб я не летів, що це небезпечно, що Янукович мене посадить у в'язницю. Але я прилетів до 15-16 і поїхав за місто. Туди приїхав Тігіпко, інші народні депутати від Партії регіонів, і Тігіпко розповів мені, що сталося за той день, коли мене не було в країні. Що опозиція слабка, що вони не знають, чого хочуть, вони не зібрані. І небезпечно, що зараз Міністр закордонних справ може виїхати. І тут я подзвонив Кличку, сказав: Віталік, збери Яценюка і "Свободу" Тягнибока, не можна, щоб Міністр закордонних справ поїхав. Кличко сказав: добре. Потім приїхав до мене ввечері, і ми детально поговорили. Потім я набрав Клюєва і сказав, що треба ще організувати зустріч Міністрів закордонних справ, опозицію і Тігіпка.

С: Можна вас попросити більш коротко, це неважливо, я хочу знати, наскільки сильним був вашим вплив?

Ф: По суті, ми виробили план, написали документ для підпису Януковичу. Ми з ним зустрілися в три-чотири (години) ночі, і це було рішення без крові і без перевороту. Янукович на все погодився.

С: Але чому на той момент американці вважали, що потрібно вас заарештувати?

Ф: Ні, не на той момент.

С: Чому Янукович втік?

Ф: Це треба у Януковича запитати. У цьому всьому сценарії я не врахував інтереси Тимошенко.

С: В якому плані?

Ф: Янукович передавав би владу в майбутньому році – були б вибори, але Тимошенко не могла в них взяти участь, оскільки сиділа у в'язниці.

С: Яка була у Тимошенко партія? Вона була опозиційна?

Ф: Так, її очолював Яценюк. А коли я вранці прокинувся, то побачив, що опозиція поїхала на Майдан і оголосила те, про що вони добилися і зачитали меморандум, який вони підписали з Януковичем, гарантом якого були Міністри закордонних справ. І тоді Майдан їх не підтримав. І я думаю, що це була провокація з боку людей Юлії Володимирівни (Тимошенко), тому що вона розуміла, що нікуди не потрапляє. І тоді опозиція продала інтереси Майдану. Далі – втік Янукович. Тоді американський уряд чітко розумів, як рухатися. Вони розуміли, що я підтримаю Кличка, а вони підтримували силу, де були Тимошенко, Яценюк і Турчинов. Тоді в американського уряду та їхніх українських представників – Яценюка і Тимошенко, була мета вивезти мене з України, щоб вони перемогли. І тоді мене заарештовують.

С: Ви зустрічалися у Відні з Порошенком і Кличком?

Ф: Так. І далі, Яценюк був прем'єром, Турчинов – спікером, і їхня мета – Тимошенко – президент. Справа в тому, що їхня сила завжди там любить Україну, але кожен раз, коли вони приходять, Україна щось втрачає: у перший раз ми втратили газ, вдруге – Крим. І нехай Яценюк і Турчинов за це дадуть відповідь, як вони втратили Крим.

С: Кличко, Порошенко, Фірташ – розкажіть про цю зустріч.

Ф: Так, ми зустрілися. Я висловив побажання і вони відбулися. На жаль, я не можу про них говорити більше, так як у мене підписані зобов'язання по конфіденційності.

С: Говоріть все.

Ф: Була зустріч і я задоволений результатом.

С: Який був результат?

(Мовчання)

С: Добре, ви можете не давати відповідь на це питання. Я правильно зрозумів, що коли Тимошенко вийшла і Янукович втік, вони подали друге клопотання про ваш арешт, щоб ви не вплинули на результати виборів?

Ф: Абсолютно правильно.

С: Зараз ми йдемо на, так звану, обідню перерву. Потім виступатимуть як свідки Кравчук, Льовочкін, Богословська, Бойко, Пучек (Райффайзен) і Кличко. І я ще не вирішив, чи буде громадський доступ до цієї частини засідання. Я хотів би, щоб Кличко був допитаний без залучення громадськості.

Як відомо, у Відні (Австрія) проходить суд щодо екстрадиції власника активів енергетики, хімічної і титанової промисловості в Центральній і Східній Європі Дмитра Фірташа.

Прес-секретар суду, каже, що рішення можливе винесуть в цей же день. При цьому не виключає затягування процесу, якщо виникнуть нові обставини.

Титанова справа

ФБР проводить розслідування проти Дмитра Фірташа з 2006 року. Справа стосується можливих хабарів індійським чиновникам на отримання дозволу з видобування титану в штаті Андра Прадеш.

Згідно з угодою з індійською держкомпанією, компанія Фірташа зобов'язалася вкласти в розробку родовищ до двадцяти мільйонів доларів, побудувавши там гірничо-збагачувальний комбінат. При цьому щорічний дохід від продажу руд, як зазначено в матеріалах кримінальної справи в Штатах, прогнозувався на рівні півмільярда доларів. За даними американців, угода стала можливою завдяки підкупу прем'єр-міністра штату Андра Прадеш Раджасекхара Редді.

У 2014 року партія соратників Редді (сам він загинули в 2009 році) програла вибори до парламенту штату. Восени минулого року новий уряд штату розірвав угоду з компанією Фірташа.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version