НовиниЧеркасиДобровільно чи примусово? Як проводять щеплення від коронавірусу в...

Добровільно чи примусово? Як проводять щеплення від коронавірусу в Черкасах

-

- Advertisment -

Останнім часом у всіх на слуху питання вакцинації від коронавірусу. Дехто виступає за щеплення та вважає, що його повинні пройти всі без вибору, інші – що вакцина підходить не кожному та повинна робитися тільки після медичного обстеження і без відсутності протипоказань.

Із цим питанням намагалися розібратися кореспонденти сайту vikka.ua.

Кілька тижнів поспіль у суспільстві ширяться чутки про те, що роботодавці примусово змушують працівників проводити щеплення, погрожуючи звільненням. У свою чергу владці та медики стверджують, що на права та вибір громадян ніхто не впливає.

З 18 вересня у різних містах країни, у тому числі й у Черкасах, пройшли мирні акції проти тиску на громадян під час вакцинації. Своєрідні общини вже прозвали антивакцинаторами. У свою чергу, учасники акцій стверджують, що не мають нічого проти щеплення від коронавірусу, але вимагають, щоб їх проводили лише за бажанням громадян, а не через утиск та погрози з боку влади і роботодавців.

Кілька днів тому у стінах міської ради провели брифінг за участі представників Асоціації підприємців Черкас, духовенства, лікарів та небайдужих громадян. Саме під час цього «консиліуму» всі мали змогу висловити своє бачення ситуації та дійти одностайного рішення.

«Я не є антивакцинатором, але вважаю, що це має бути вибір кожного. До мене звертаються люди і розповідають ситуації про примусове щеплення. Сьогодні до мене зателефонували вихователі садочків, яким завідуючі сказали, що до них приїде автомобіль з командою вакцинаторів і ті, хто ще не вакцинувався та не вакцинується сьогодні, із завтрашнього дня матимуть проблеми. До них будуть чіплятися, знаходити найменші помилки та оформлювати догани. А вже після третьої догани людину можна звільнити», – зазначила під час виступу членкиня правління Асоціації підприємців Черкащини Ірина Ткаченко.

Водночас, згідно із чинним трудовим законодавством вакцинація не входить до переліку обов’язкових заходів, таких, до прикладу, як медичні обстеження, та має проходити виключно у добровільній формі для усіх груп населення.

«Відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням дисципліни, окрім цього роботодавець не має жодних правових підстав усувати від роботи працівника, який не пройшов щеплення. Від Кабміну потрібно вимагати переглянути політику вакцинації. Однак першочергово потрібно створити ситуаційний центр в галузі праці по врегулюванню, консультації та супроводу громадян з питань примусу до вакцинації та звільнення через невакцинаці – зауважив адвокат і Голова асоціації підприємців Черкащини Мирослав Тараненко.

У свою чергу директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволод Кульчиковський зазначає, що в першу чергу очолювана ним установа діє в інтересах громади. Лскільки головним завданням міської влади є збереження здоров’я і життя людей, забезпечення сталого соціально-економічного розвитку, який неможливий без створення соціально-епідеміологічного благополуччя. Саме для цього департаментом охорони здоров’я і лікувальними закладами Черкас було розгорнуто пункти вакцинації, де наразі вже отримали вакцину близько 40 тисяч черкащан.

«Протягом останніх тижнів спостерігається різке збільшення кількості та показника госпіталізації хворих на коронавірус. Рішення про те, вакцинуватися чи ні, вам приймати особисто. Департамент охорони здоров’я ніколи не здійснював кроків щодо насильницького примусу когось до вакцинації. Це власне рішення кожного. Але хочу сказати, оскільки ми діємо згідно чинного законодавства, ми повинні дотримуватися тих норм, які встановлені наразі владою», – підкреслив Всеволод Кульчиковський.

Виступає за та обґрунтовує необхідність проведення вакцинації і директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна. Стверджує, що аби люди розуміли з чим медики стикаються кожного дня, то такої дискусії не виникало б. Однак вона теж не є прихильницею примусу.

«Дуже добре, що це питання піднімається на загал. Дійсно, вакцинація не повинна бути примусовою. Але по той бік ситуації, коли ми кожного дня стикаємося із тяжкою хворобою, коли на тебе дивляться очі матері, яка вже виписується зі стаціонару, але ще не знає, що вдома від цієї ж хвороби помер її син. У таких випадках не страшно робити вакцинацію. Я теж не виступаю на стороні примусових дій, але мало хто знає, що ті люди, які потрапили в заклад на лікування, також сподівалися, що ця хвороба їх доторкнеться», – говорить Світлана Волгіна.

Принагідно медики повідомляють, що наразі проводиться вакцинація для екстреної, а не планової профілактики від коронавірусу. І як кожна вакцина, ці препарати не можуть на всі 100% захистити від захворювання. Але вони застерігають від тяжких наслідків та тяжкого перебігу хвороби. В той же час вакцинація доказова та потрібна в тому випадку, коли рівень антитіл нижчий за норму, або взагалі відсутній і людина не має протипоказань. Проблема в тому, що зараз майже ніхто не робить аналізу на вміст антитіл.

Окрім цього, за словами заступниці директора департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Надії Гетьман, вакцинована особа, як і не вакцинована, може захворіти та перенести коронавірус у безсимптомній формі. Також кожен вакцинований може передавати вірус, як і невакцинований.

«Якщо вакцинація зменшить кількість піку госпіталізації, я би вакцинувала всіх. Зараз ми бачимо, що в стаціонарі перебувають переважно не вакциновані особи. Окрім цього, після проходження вакцинації, як і перед нею громадяни можуть звернутися до приватної лабораторії та в платній формі дізнатися про рівень антитіл у своєму організмі», – зазначає Надія Гетьман.

За її словами, рівень антитіл наразі не перевіряють у державних медустановах, оскільки це не передбачено наказами Міністерства охорони здоров’я і це не є обов’язковим. У свою чергу, після проходження лабораторного дослідження його результати вносяться у додаток «Дія» і «ваші антитіла завжди знаходяться з вами».

Наразі баталії навколо вакцинації від коронавірусу продовжуються. Якими будуть подальші кроки з боку держави та громадян, які все ж не хочуть робити щеплення, полки невідомо. Та безумовно захистити себе від цієї хвороби має кожен, проте за рахунок власного імунітету чи поствакцинального – вибір має залишатися за людино.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащину доставлять препарати для лікування коронавірусу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x