НовиниДобрі листівки від черкаської художниці надихають людей по всьому...

Добрі листівки від черкаської художниці надихають людей по всьому світу

-

- Advertisment -

Надрукувати і власноруч підписати тисячу листівок, аби розіслати їх по всьому світу – такий творчий експеримент спонтанно влаштувала Олександра Дікая. Він видався настільки успішним, що невдовзі її добрі історії ожили ще й на постерах та стікерах, а саму техніку виконання ілюстрацій почали повторювати наслідувачі. Про оригінальне втілення сюжетів, милих героїв та творчі виклики із художницею спілкувався сайт vikka.ua.

"Найпопулярніший персонаж моїх листівок – єдиноріг. Він був намальований абсолютно випадково. Для партнера з Великобританії ми робили книгу з англійської мови. Для неї я і створила цього персонажа. Невдовзі він ожив і на стікерах, і на постерах. Популярна також любовна серія – вона максимально філософська. Я намагалася вкласти у кожну роботу стільки символів і думок, що у процесі навіть сама змінилася", – розповідає художниця.

Малювати Олександра почала ще у п’ять років. Тоді дівчина створила у звичайному зошиті ілюстровану історію про песика. Зрештою, по закінченні школи дівчина вступила в університет на індустріального дизайнера. Оскільки дизайн автомобілів, літаків та меблів не був справжньою пристрастю, дівчина знайшла себе в ІТ-індустрії. А ілюстрації, які згодом переросли у листівки та постери, стали віддушиною, де можна проявити усю свою творчість та поділитися теплом.

Спочатку з-під пера Олександри з’явився "Алфавіт професій" ("Cute Alphabet Profession"), що ілюструє різні сфери діяльності людини, а згодом і "Різдвяний алфавіт" ("Cute Alphabet Christmas"), приурочений до свят. Перші ілюстрації художниця почала викладати на міжнародних стоках (ред. – спеціальні сайти, які займаються продажем малюнків та фотографій).

"Якось сестра випадково побачила в одному із черкаських магазинів мої ілюстрації на шкільних зошитах. Я дуже здивувалася, адже зазвичай моїми роботами на стоках цікавляться Європа та Штати, а тут в Україні з ними випустили зошити", – пригадує Олександра.

Яскраві герої та оригінальні сюжети у роботах художниці не залишають байдужими багатьох, тож багато ілюстраторів почали повторювати історії Олександри.

"На стоках можна знайти багато робіт, змальованих у мене. Ось недавно знайшла філіппінську дівчинку, яка повністю повторила мої ілюстрації. Я спокійно реагую на плагіат, але завжди в соцмережах нагадую, що, займаючись лише копіюванням чужого, ніколи не знайдеш свого. Інша справа, коли ілюстрації повторюють діти, це мене дуже радує. До того ж, так вони формують власний естетичний смак", – зазначає художниця.

Ідея робити з ілюстрацій листівки прийшла до художниці досить спонтанно. До новорічних свят вона готувала рідним подарункове печиво і подумала, що його можна було б доповнити листівками.

"Листівки вирішила зробити з уже готових тематичних ілюстрацій. Я пішла у типографію і мені сказали, що можна надрукувати мінімум тисячу штук. Тоді я не розуміла, що і менші наклади виготовляють. Надрукувала їх та відправила усім близьким та рідним, а також колегам з інших країн, але все одно ще залишилося близько семисот. Тоді написала оголошення у соцмережі, що вишлю листівку усім, хто забажає. Так вони і розійшлися світом. Це все було безкоштовно, тож я була трохи в шоці від суми за міжнародні листування, але все те тепло, яке повернулося мені з фотографіями моїх листівок з різних країн та добрими словами – безцінне ", – зізнається дівчина.

Таким чином вітання зі святами від черкащанки отримали практично на всіх континентах.

"Здається, вони оселилися на всіх континентах, крім Антарктиди, хоча і там є частинка нашого із мамою тепла. Ми з нею долучилися до акції, започаткованої Австралійським фондом порятунку. Волонтери закликали усіх небайдужих допомогти пінгвінам та вив’язати для них светрики. Тоді на океані був розлив токсичних речовин і пінгвіни скльовували її із себе разом з пір’ям. А светрики потрібні були, щоб перешкодити злипанню їхнього пір'я і руйнування захисного шару від холодної води", – пригадує Олександра.

Зайнятися більш серйозно листівками художниця вирішила після благодійного дівич-вечора. Для нього Олександра готувала афіші-запрошення. Її герої настільки прийшлися до смаку містянам, що вони почали просити ще.

"Минулої осені я вирішила більше зосередитися на творчості і запропонувала читачам мого пабліку разом малювати. Я старалася придумувати такі теми, щоб кожен міг себе краще зрозуміти і розкрити за допомогою творчості. Так разом ми малювали 7 днів на 7 різних тем, наприклад, "чашку тепла" чи "осінній орнамент". Читачі одразу відгукнулися, брали участь навіть родинами, тож цей перший челендж став дуже успішним", – розповідає художниця.

За осіннім викликом був святковий новорічний, потім присвячений темі любові до Дня Святого Валентина, а згодом і весняний. Щодня Олександра отримувала вдячні відгуки.

"Перший відгук на мою творчість, який я дуже запам’ятала, був від дівчини, яка на той момент боролася з хворобою. Вона писала, що мій блог допомагав їй вірити у хороше. Зараз у неї все добре. Писала також молода мама з-за кордону, що її чотирирічний син, побачивши мій алфавіт професій, вирішив, що хоче бути інженером. Він став більш мотивованим і попросив віддати його на гурток. Ще одна учасниця мого челенджу перестала боятися і звільнилася. Зараз вона на новій роботі і дуже щаслива. Такі відгуки для мене дуже важливі", – зазначає дівчина.

А зовсім нещодавно художниця дізналася, що її ілюстрація стала частиною благодійної акції "Дорога до серця". До новорічних свят у мережі заправок українці купували сердечка-наліпки. На одному із сердець ожив Янгол, який уже мав втілення в абетці та новорічних листівках Олександри. За кошти від продажу наліпок благодійники придбали обладнання для лікарень Ковеля, Ратного та Дніпра, а також відремонтували апарат штучного кровообігу у Дитячому кардіоцентрі Києва.

Світлини надано героїнею публікації

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка створює стильні образи для всесвітньо відомих фешн-видань.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаський синоптик прогнозує період стабільного тепла в області

Погода на Черкащині стабілізувалася під впливом антициклону «UWE». Опадів не очікується протягом тижня. Про це повідомляє очільник Черкаського обласного...

Уманчанина госпіталізували до психіатричної лікарні за зберігання зброї та спробу підпалу

Прокурори підтримали публічне обвинувачення у справі 41-річного мешканця Умані за фактом зберігання зброї та умисного грубого порушення громадського порядку....

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x