додому Новини Черкащина "До виборів ставлюсь як до фахового іспиту": про ситуацію в державі та...

"До виборів ставлюсь як до фахового іспиту": про ситуацію в державі та президентські вибори з громадою Черкащини говорив Роман Безсмертний (ФОТО)

0

Перезаснувати державу. Змінити Конституцію. Завершити війну. У 2018 році прийняв рішення балотуватися у президенти політик, який понад 20 років залишався у тіні. Він більше слухає, ніж говорить сам, і готує президентську програму, яка базується на баченні українців. 5 жовтня до Черкас завітав Роман Безсмертний, аби провести з містянами зустріч-дискусію "Якої ми хочемо України", передає кореспондент vikka.ua.

"На сьогодні в мене готова державна модель, але я хочу чути людей і сформувати спільне бачення майбутнього. Бо переконаний, що немає іншої політики, крім політики діалогу з суспільством", – говорить Роман Безсмертний.

Тема війни й безпеки – головні для країни

Питання війни – номер один в Україні. Держава довго переминалася з ноги на ногу, коли на Сході почались військові дії. Суспільство ж зреагувало миттєво: сформувало волонтерський корпус, добровольчі батальйони. До сьогоднішнього дня держава формально не знаходиться у стані війни. Люди тим часом гинуть. А сама держава перебувала певний час в стані АТО, а наразі в ООС, зазначає Безсмертний. Політик підтримує ідею військових навчань в Україні і не вважає, що вони призведуть до ескалації конфлікту з Росією.

"Те, що відбуваються навчання (в Азовському морі – авт.), ідея абсолютно правильна. Адже йдеться не тільки про навчання, а й про демонстрацію сили ймовірному противнику, ворогу, який починає нарощувати збройний потенціал в акваторії Азовського моря. Для того, щоб він розумів, що при спробі прямої агресії отримає відсіч. Це по-перше. По-друге, в навчанні будуть брати участь не тільки кораблі ВМС України, це теж дуже важливо", – наголошує Роман Безсмертний.

Разом з тим, на його думку, влада сьогодні взагалі не опікується питанням безпеки. Уряд більше зайнятий втручанням у бізнес, ніж захистом громадян. Між тим, країну наповнює нелегальна зброя, що потрапляє з фронту і регулярно "стріляє". Певною мірою вирішити проблему можна прийняттям закону, який внормує обіг зброї в країні. Адже легальна зброя в руках законослухняних громадян – це фактор не провокації, а стримування.

"Україні треба закон про зброю, закон про самооборону та територіальну оборону. Треба організувати протистояння злу, позбуватися від радянських уявлень, що зброя є фактором провокації. Навпаки, зброя є фактором стримування агресії. Тема безпеки – це тема номер два для України. Хто нею займається? Ви не знайдете в рішеннях Уряду за останні роки питання безпеки", – зауважує політик.

Не забороняти, а створювати умови

Роман Безсмертний переконаний, що питання еміграції українців за кордон не можна ставити в площині "дозволити" чи "заборонити". Людина сама має право визначати, де вона хоче жити, і ніхто не може створювати їй перешкоди.

"Люди шукають – де краще, а риба – де глибше. Це право людини: визначати, де вона хоче жити, працювати. Не варто розраховувати на бар’єри та заборони. Потрібен діалог із бізнесом на тему "Що має зробити держава, щоб ви, як роботодавці, платили людям не менше, ніж в Польщі, Румунії, Угорщині, Європі?". І піти на це. Треба дати можливість роботодавцю прозоро платити гроші робітнику. Підхід, який працює сьогодні з боку держави, блокує відповідь на це питання: він або створює систему конверта, або занижує можливість оплати. У зв’язку з тим, що люди поїхали, і робочих рук не вистачає, бізнес готовий платити, але йому треба допомога від держави, звільнення від обтяжливих фінансових зобов’язань, від податкового пресингу. Треба сміливіше йти на ці кроки", – розповідає майбутній кандидат у президенти.

Обиратимуться правильні рішення і люди

Як майбутній кандидат в президенти, Безсмертний наразі не бачить, з ким із своїх потенційних конкурентів на виборах він міг би об’єднатися. Політик не спішить називати свою команду, але запевняє, що це будуть фахові люди з поглядами, які відповідають масштабам існуючих викликів.

"За моєю спиною – майже 25 років політичної роботи. За цей час я зумів вивчити "всіх і вся". Але ніхто не знає, що нас чекає 31 березня 2019 року. Невідомо, що тоді буде і які питання треба буде вирішувати. Десь лише можна здогадуватися. Я розумію, що робити із питанням відносин із Росією, що робити з Донбасом, Кримом. Але я поки не розумію, що на той момент буде питанням номер один, два і три. Хвататися за все – це не зробити нічого. Для мене важливим є зрозуміти і спрогнозувати, як почнеться для України березень наступного року. Може, доведеться видавати указ про введення правового режиму воєнного стану в обмежених регіонах і після цього розпускати парламент. Для мене не є дискусійним питання легітимності такої дії щодо Верховної Ради. Цей парламент вже три роки працює поза законом. А Президент є посадовою особою, яка відповідає за додержання Конституції.

Хочу підкреслити, що і рішення, і люди в команду будуть обиратися адекватно, ті, які готові будуть реагувати на ситуацію", – зауважує політик.

Разом до соціальної, демократичної держави

У власних силах на перемогу у президентських виборах Роман Безсмертний не сумнівається. Колись політик був простим вчителем у Бородянці. Пішов на вибори в депутати – став депутатом. Потім його переконували в тому, що Віктор Ющенко ніколи не стане президентом. Він став. Роман Безсмертний керував виборчим штабом Ющенка у 2004 році. Відтак, життя для Безсмертного – це іспити і здатність їх складати.

"Кожен із нас складає якісь іспити. До виборів я ставлюсь як до фахового екзамену. Розумію, що десь мої погляди не відповідають кон’юнктурі. Тому що українська політика перетворилася на шоу – на цілування корів, купівлю спіднього перед камерами… Але шоу не вирішує проблем людей. Вистава завершується, а проблеми залишаються. Сучасна українська політика нагадує неандертальця. Це тупикова гілка і вона приречена на загибель", – розповідає дипломат.

Безсмертний готовий брати на себе відповідальність у прийнятті рішень і вести за собою людей, які мають бажання жити благополучно у демократичній державі.

"Якщо ми кажемо, що в нас патерналістська держава, тоді це без мене. Якщо ми кажемо, що ми соціальна держава, демократична – я готовий робити перше, друге, третє. Я знаю, як це робити. Моєю формулою є "Вільна людина у сильній державі", – констатує політик.

Політика діалогу

Роман Безсмертний – політик із чітко визначеним алгоритмом дій, який тільки потребує "зеленого" світла від українців. Він знає, як побудувати нову модель держави, нові стосунки, і на яких ціннісних орієнтирах.

"Якщо ми подивимося на чинну Конституцію, то побачимо, що в ній заледве третина тексту про права людини, все решта – про повноваження державних органів, – говорить Роман Безсмертний. – Так сталося тому, що у 1996 році, коли ми писали цей документ, стояло питання, чи бути новоствореній державі взагалі. І Конституція на це питання відповіла ствердно. Тепер необхідно відповісти на питання, яким є місце людини у цій державі".

На переконання політика, за понад 20 років, що пройшли з прийняття Конституції, відбувся розрив між державою та суспільством. Суспільство набагато обігнало в своєму розвитку державу, застарілу і зосереджену на собі. Відтак люди вимагають нових принципів у стосунках з державою, але вона не реагує. Подолати цей розрив, що зараз лише поглиблюється, можна або шляхом революції, наслідки якої можуть бути непередбачуваними під час війни. Або через перезаснування держави, для чого потрібна нова Конституція, зорієнтована на права та інтереси людей.

"Легітимним шляхом перезаснування держави є прийняття нової Конституції, в центрі якої будуть права людини, – наполягає Безсмертний. – Впровадження нової моделі держави потребуватиме перехідного періоду, терміном до трьох років. Цей період необхідно внормувати Конституційним актом, узгодженим із українцями. Адже не може бути іншої політики, окрім політики діалогу з суспільством, і дуже важливо, щоб дії влади спиралися на волю людей".

Зазначимо, сьогодні Роман Безсмертний хоч і відомий політик, і майбутній кандидат в президенти, але вже близько семи років працює звичайним викладачем в університеті, веде лекції, приймає іспити у студентів.

Політик колекціонує вінілові платівки. Говорить, що хотів би знайти час, щоби за один раз прослухати "Пори року" Вівальді. Також любить працювати на землі. Вдома має великий сад і город. Сам висаджує овочі, сіє, косить пшеницю.

В 2012 році у Романа Безсмертного і його дружини Тетяни Мокріді народилися донечки-двійнята. Одразу після цього на будинку сім’ї поселилася пара лелек. З того часу птахи прилітають у своє гніздо кожної весни.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани зіткнулись із проблемою оренди житла.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version