НовиниЧеркащинаДо уваги черкащан: відсьогодні в обігу з’явилася п’ятигривнева монета...

До уваги черкащан: відсьогодні в обігу з’явилася п’ятигривнева монета та оновлені 50 гривень

-

- Advertisment -

Національний банк України 20 грудня 2019 року ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Загалом Національний банк працював над осучасненням гривні та наводив лад у готівкових розрахунках із 2014 року. Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановане на 2020 рік із уведенням у обіг оновленої банкноти номіналом 200 гривень, а також монети номіналом 10 гривень.

Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться та сягне оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 монет: 10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень, і 6 банкнот: 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень.

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень за дизайном наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень, що вже перебувають в обігу.

На банкноті номіналом 50 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2004 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному боці – зображення будівлі Української Центральної Ради. Портрет Михайла Грушевського переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 72 х 136 мм. Кольорова гама та ж сама.

"Водночас захист нової банкноти 50 гривень, якщо порівняти з банкнотою попереднього зразка, удосконалено: покращено рельєфність елементів друку, змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти", – пояснив Віктор Зайвенко.

Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 22,1 мм, вага – 5,2 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів.

Візуальні та тактильні елементи захисту монети: дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Як повідомляв сайт vikka.ua, НБУ завершує оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x