Новини на ВІККАВіККА-новиниДля порятунку черкащанина кістковий мозок привезли із Польщі (ВІДЕО)

Для порятунку черкащанина кістковий мозок привезли із Польщі (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

У Черкаському онкодиспансері провели особливу трансплантацію кісткового мозку. Донор, який підходив для черкаського пацієнта, знайшовся лише у Польщі. Тож засновник українського реєстру донорів привіз рятівні біоматеріали з сусідньої держави на власному авто. Медики говорять: у боротьбі за життя їх не зупинить навіть війна. Повідомляє власкор ВІККА.

«Це наш пацієнт, він лікується в нашому закладі з жовтня 2021 року. Йому встановлений діагноз гостра лейкемія».

Лікар-гематолог знайомить нас із пацієнтом черкаського онкодиспансЕру. Чоловік перебуває у стерильній палаті, тому спілкування з ним – переважно дистанційне. Шість днів хіміотерапії у нього вже позаду, попереду – ведення клітин кісткового мозку від донора. Взяти матеріал можливо отримати лише за добу до власне трансплантації. Тому за 24 години критично важливо доставити матеріал, де б не перебував донор – в Україні чи за кордоном.

БОГДАН СКУЛЬСЬКИЙ, ЛІКАР-ГЕМАТОЛОГ:

«Ми  розпочинаємо хіміотерапію, будучи впевненими що нам ці клітини доставлять.  Якщо пацієнт не отримає донорські клітини на цьому етапі, то шансів що його кістковий мозок відновиться і сам запрацює близькі до нуля».

Надвідповідальну роботу з доставки виконав засновник Українського реєстру донорів Роман Куць. На власній машині він разом із дружиною привіз цінний вантаж із Польщі. Саме там знайшовся донор, який відповідав за показниками, необхідними черкаському пацієнту. Донація стала можлива завдяки ресурсу, який створив пан Роман 4 роки тому. Український реєстр донорів кісткового мозку поки перебуває на етапі розвитку. Та засновник каже: медиків не зупинить навіть війна.

РОМАН КУЦЬ, КЕРІВНИК УКРАЇНСЬКОГО РЕЄСТРУ ДОНОРІВ КІСТКОВОГО МОЗКУ:

«Ми всі на місці, лікарі на місці, донори переважно також. Тому ми не дамо нікому зруйнувати те, що ми створювали. Ми будемо продовжувати наповнювати реєстр, розвивати, максимально інтегрувати в європейську і світову спільноту».

З початку цього року в Черкаському онкодиспансері провели 24 трансплантації кісткового мозку, а за майже три роки це дев’яносто перша така операція. Розповідає директор закладу. Наголошує: день, коли попри війну вдалося знайти неродинного донора і доставити матеріал з-за кордону – справжнє професійне свято.

парамонов

ВІКТОР ПАРАМОНОВ, ДИРЕКТОР ЧЕРКАСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОНКОДИСПАНСЕРУ:

«Це дуже виважені за детальними, тонкими показниками, які має мати донор і реципієнт, які ніколи в житті не зустрічались, не знають один одного. Але вони мають співпасти, наче вони в однієї мами народилися». 

Медики відзначають стрімкий розвиток галузі трансплантації як в Україні, так і в Черкасах. Так, перші в державі дві успішні пересадки кісткового мозку від неродинного донора провели саме в Черкасах. Керівник онкодиспансеру додає: навіть в умовах війни опускати руки у боротьбі за життя не збираються.

ВІКТОР ПАРАМОНОВ, ДИРЕКТОР ЧЕРКАСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОНКОДИСПАНСЕРУ:

«Вона нас мобілізувала. Ми перестали розслаблятись, ми розуміємо, що кожен день, який нам дає можливість щось робити – треба робити».

Читайте також:

У Черкасах відповіли на актуальні питання по транспорту і валідаторах

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x