додому Новини Черкащина Діти втрачали свідомість під час лінійки: більше півсотні черкаських школярів забрали до...

Діти втрачали свідомість під час лінійки: більше півсотні черкаських школярів забрали до лікарні

0

У Черкасах сталося масове отруєння школярів. Під час проведення шкільної лінійки діти почали втрачати свідомість. Усі потерпілі – учні 2-7 класів Черкаської ЗОШ №8. Попередній діагноз – отруєння невідомою речовиною. Наразі 53 дітей направлені до лікарні. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

За словами речника начальника УДСНС у Черкаській області  Костянтина Проценка, у Черкасах 8 травня о 9:15 до оперативно-координаціного відділу Управління ДСНС від диспетчера "Станції швидкої медичної допомоги" надійшло повідомлення про госпіталізацію до Черкаської обласної дитячої клінічної лікарні трьох дітей.

"Діти стали втрачати свідомість під час шкільної лінійки", – повідомив Костянтин Проценко у соцмережі.

Згодом, кількість дітей, які почали скаржитися на нудоту та запаморочення, збільшилася до 15-ти. На 11 годину ранку до обласної лікарні було госпіталізовано 48 дітей.

Експрес-аналізом повітря на наявність сірководню, аміаку, хлору а також горючих газів, отруйних речовин на місці події виявлено не було. Згодом, були задіяні методики, що дозволяють зробити дослідження території та приміщень школи щодо небезпечних речовин більш широкого спектру дії. Триває робота щодо дослідження радіаційного фону.

Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов зазначив, що причини поганого самопочуття дітей, які втратили свідомість під час лінійки у ЗОШ №8, встановлюються.

"Наразі залучені всі можливі служби для з'ясування обставин недугу, першоджерел та причинність. Діти масово почали втрачати свідомість, в них розширені зіниці. Джерело не виявлене. Ми почали телефонувати батькам, щоб вони забирали дітей зі школи. Це діти абсолютно різного віку", – каже посадовець.

Посилаючись на симптоми, що повторюються, Сергій Воронов висловив припущення, що є одне якесь джерело масового недугу.

Директор департаменту охорони здоров'я Черкаського міськвиконкому Олег Стадник, у свою чергу, підтвердив інформацію, що усіх дітей було направлено до Черкаської обласної дитячої клінічної лікарні.

"Їх забрали машини швидкої допомоги. Усіх дітей оглядають лікарі. Їх розмістили в одному місці", – сказав він.

Наразі навчання у школі призупинене. Батьки масово забирають дітей додому.

На місце події виїхала оперативно-мобільна група Управління ДСНС, а також відділення хімічного, радіологічного та бактеріологічного захисту Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС, служби екстреного виклику міста, фахівці санітарно-епідеміологічної служби,  Служби безпеки України, національної поліції, керівництво місцевих органів влади. 

Черкащани повідомляють, що напередодні у районі школи відчували сильний запах хімічних речовин.

За інформацією сектору комунікації поліції Черкаської області, близько 20-ти дітей втратили свідомість. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.

Опівдні очільник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко провів оперативний штаб із надзвичайних ситуацій, на якому скоординував дії усіх служб з приводу масової втрати свідомості у дітей.

На місці тривають слідчі дії. З'ясовуються всі обставини.

За інформацією прес-служби УДСНС у Черкаській області, станом на 14:30, до лікувальних закладів м. Черкаси госпіталізовано 53 учні та 2 вчителя. З них 11 дітей перебувають в реанімації в стані середньої важкості, решта в задовільному та легкому стані.

Для надання психологічної допомоги батькам хворих дітей в лікарні організовано роботу психологів ДСНС.

З метою визначення причини погіршення стану здоров’я учнів хіміко-радіологічною лабораторією ДСНС на території школи проведені заміри повітря на вміст небезпечних хімічних речовин. Перевищень вмісту хімічних речовин понад граничнодопустимої концентрації не виявлено (аміак – 0 мг/м3; хлор – 0 мг/м3, сірководень – 0 мг/м3, горючі гази – 0 мг/м3). Рівень кисню в повітрі – 20,9% (при нормі – від 19 до 23%).

Лабораторією Держпродспоживслужби м. Черкаси взято проби води з системи централізовано водопостачання школи та бутильованої питної води для дослідження на вміст небезпечних речовин. (Результати досліджень очікується – до 16 год. 8 травня 2018 року).

З 12 години 8 травня проводиться засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС щодо визначення першочергових заходів з локалізації та ліквідації осередку події, надання допомоги потерпілим.

На місці події координацію дій здійснює мобільна оперативна група ДСНС.

Ситуація перебуває на контролі ДСНС.

Нагадаємо, 8 травня о 9:13 надійшла інформація про те, що на території загальноосвітньої школи № 8 під час проведення шкільної лінійки відчули погіршення самопочуття та почали втрачати свідомість 15 учнів школи (2-9 класи).

Всього на лінійці перебувало 424 учні.

Симптоми захворювання: нудота, головокружіння, головний біль.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у школярів та студентів більше не буде медичних карт.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version