НовиниЧеркащина"Дехто думає, що "швидка" – це таксі": у черкаській...

"Дехто думає, що "швидка" – це таксі": у черкаській екстренці розповіли про умови роботи під час карантину

-

- Advertisment -

На території Черкаської області 101 бригада екстреної медичної допомоги виїздить на виклики по підозрам на коронавірусну інфекцію. Загалом, з початку карантину на Черкащині було 430 викликів, які пов’язані з підозрою COVID-19. З них було госпіталізовано 271 людину.

Такі дані повідомив під час пресконференції директор "Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради" Ігор Фесун.

Він зазначив, що близько 160 пацієнтів були залишені вдома. Ці особи не потребували госпіталізації. Вдома залишають пацієнтів, котрі знаходяться у не важкому та не критичному стані, а також у сані середньої тяжкості.

За весь період карантину найбільше підозр було зафіксовано у Черкасах. Наразі обласний центр лідирує по кількісті заявок. Кожного дня бригади виїздять на виклики по підозрі на COVID-19. Щодо засобів захисту, то працівники екстренки мають спеціальні костюми, щитки, рукавички та маски. У нашому регіоні спостерігається один з найбільших запасів захисних комплектів по всій Україні.

"Зараз Центр екстреної медичної допомоги забезпечений засобами особистої безпеки на 20-30 днів при максимальному навантаженні. Тобто, якщо у нас використовується 100-150 костюмів на добу, то нам на 20-30 днів запасу вистачить", – повідомив Ігор Фесун.
 

Він додав, що спеціальні костюми одягаються не тільки при підозрі на коронавірус. Якщо пацієнт має температуру, ускладнене дихання, особа мала контакт із родичами, котрі хворіли чи лежать із підозрою на коронавірус, якщо диспетчер не може встановили анамнез пацієнта.

Окрім цього, при виїзді карети швидкої на виклики по ДТП чи інших вуличних ситуаціях, медики також одягають захисні костюми, щоб убезпечити себе від можливого зараження.

"Тобто, якщо ви бачите медиків у костюмах – це не значить, що там 100% є підозра на коронавірус, це випадок, коли бригада одяглася, щоб убезпечити себе від можливого вірусу – запевнив директор "Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради".

Він також додав, що самі громадяни ставлять під загрозу життя медиків. Оскільки не надають точної інформації диспетчеру про стан хворого. Вони приховують данні про наявність температури, кричать у відповідь на запитання, відмовляються йти на діалог. Медики, вважаючи, що пацієнт не має температури, не одягають захисного костюма та приїздять на виклик лише в рукавичках, масці та захисному щиті.

"Не розумію, чому людям важко переміряти температуру і сказати диспетчеру правду. Щоб медики вдяглися по дорозі в захисні костюми. Крик "це ваша робота, приїдьте і поміряєте" – це круто, але ж не так важко переміряти температуру, щоб бригада знала, що на виклику для них усе безпечно. Люди вважають, що крики по телефону це ефективно. Однак все навпаки. Якщо спокійно розповісти ситуацію: що трапилося, де, з ким і далі відповідати на запитання, то медики приїдуть швидше. Диспетчер має дізнатися чи є у пацієнта температура, чи він не задихається, хто вже контактував із хворим, чи не виписувався пацієнт із медичних закладів. Оскільки, за статистикою МОЗ, лікувальні заклади по розповсюдженню коронавірусу займають третє місце по Україні. Цих запитань не дуже багато, але вони необхідні. Нажаль, деякі люди вважають, що "ексренка" – це таксі", – зауважив Ігор Фесун.
 

Нараз по Центру на самоізоляції перебувають дві бригади. Вони очікують результатів аналізу від двох пацієнтів, у яких підозра на коронавірус. В обох випадках диспетчер запитувала про наявність температури, пацієнт повідомив, що її немає. Однак по приїзду бригади температура була підвищена. Медики виїхала просто у масках, рукавичках та захисних щитках. Тому, для перестороги, їх було відправлено на самоізоляцію.

Щодо додаткових виплат медикам, котрі виїжджали на виклики про підозри на коронавірус, то за березень ці бригади отримали заробітну плату у повному обсязі із 300% надбавкою. Ці кошти були виділені обласною радою.

"Надбавки отримують лише ті бригади, котрі виїздили до хворих, у яких була підозра на коронавірус. Щодо виплат за квітень, ті, хто на відповідні виклики не виїжджали, отримали по пів ставки, відповідно до відпрацьованого часу. Бригади, які виїжджали від одного до трьох раз отримали 75% від ставки. Бригади, які виїжджали більше трьох разів на підозри про коронавірус, отримали по повній ставці", – зауважив Ігор Фесун.
 

Окрім цього було підписано договір з НЦЗУ для виділення додаткових коштів, які будуть направлені на виплату 300% тим бригадам, які їздили на підтверджені випадки коронавірусу.

"Я вважаю так, що всі бригади працюють і всі вони ризикують. Була бригада на підтвердженому випадку чи не на підтвердженому. Вони всі вчилися рятувати життя, а не ризикувати ним. Зараз вони ризикують", – підкреслив медик.
 

За словами Ігоря Фесуна, найближчі два тижні будуть вирішальними у ситуації з коронавірусом. Оскільки зараз йде невеликий спад, але через 10 днів буде видно, чи правильно послабили карантин, чи ні.

"Я розумію підприємців і погоджуюся з відкриттям парків і скверів, але за умови дотримання заходів захисту. Зараз же без масок ходять і по магазинах, і по кафе, їх наявність ніхто не вимагає. Зазначу, що коронавірусу не потрібно боятися, його треба поважати, як і будь-яку іншу хворобу. Просто необхідно знати, як від неї уберегтися і дотримуватися правил", – підсумував Ігор Фесун.
 

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, "Вільні демократи" передали чергову допомогу черкаським медикам.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Черкаський гідрометцентр попереджає про негоду

На Черкащині тримається прохолодна дощова погода. Чого чекати на вихідних - пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. За 4 доби...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x